Paret delade upp trädgården – har nu slutat bråka

Vibeke och Kurt i trädgården bakom en buske
I över 26 år var Vibeke och Kurt oense om hur de ville ha sin trädgård. Den var ett ständigt irritationsmoment och ett hot mot den äktenskapliga sämjan. Ända till de kom på en briljant lösning – att dela upp villaträdgården i två hälfter. En för henne och en för honom.

Som en gränslinje löper en välklippt sträng gräs rakt över villaträdgården och delar effektivt upp tomten i två hälfter.

Det här är ingenmansland hemma hos makarna Vibeke Lundbo och Kurt H Jörgensen.

– Beroende på statusen i vårt äktenskap kallar vi det också ibland för demilitariserad zon, skojar han och lägger kärleksfullt armen om sin hustru.

– Faktum är att vi inte bråkar om trädgården längre sedan vi delade upp den. Tidigare var den ett ständigt irritationsmoment, säger hon.

Där vi står mitt i ingenmansland kan vi tydligt se skillnaden mellan hans del av trädgården och hennes. På hennes del, som ligger närmast huset, har plattor med natursten ersatt gräsmattan. Frånsett några krukor med bambu och en liten tynande köksträdgård är det helt befriat från växter.

Vibeke i sin del av trädgården

Utekök, grill, stenplattor och plats för umgänge. Så vill Vibeke Lundbo ha sin trädgård. I bakgrunden syns den gemensamma neutrala zonen – och lite längre bort skymtar Kurt i hans egen del.

Däremot finns där två stora utomhuskök med vaskar i rostfritt stål, en stor grill och stolar och bord där familjen kan umgås och där de kan bjuda hem vänner på middag.

– Jag älskar att laga mat utomhus och det här var det jag drömde om att vi skulle ha i trädgården, berättar hon.

Högt och vildvuxet i Kurts del

På andra sidan den lilla gräsmattan som utgör cirka 150 kvadratmeter av den totalt 900 kvadratmeter stora villatomten ligger Kurts del. Förutom gräsmattan är den avskild från den övriga trädgården genom en låg och lite spretig bokhäck.

När man går in i Kurts trädgård är det som att ta ett kliv rakt in i skogen – trots att vi befinner oss mitt i ett villaområde inte särskilt långt från centrum i den danska staden Herning på Jylland.

Här är gräset högt och vildvuxet och bland det första vi möts av är en stor hög med torra grenar och ris som han samlat ihop till en hög. Ner mot gatan på andra sidan tomten ligger en dunge av träd som ger insynsskydd och som effektivt utestänger ljudet från trafiken.

Kurt H Jörgensen njuter i sin vilda trädgård.

Kurt H Jörgensen njuter i sin vilda trädgård. Här är gräset högt och vildvuxet – en skog mitt i villaidyllen som han delar med kaniner, igelkottar och rådjur.

Här finns också några staplar med ved som han har samlat ihop. I övrigt syns inga spår efter något som kan kallas trädgårdsarbete.

– Vi är faktiskt självförsörjande när det gäller ved till eldstäderna i Vibekes del av trädgården. Det är inte illa, säger han med ett leende.

Trädgården har neutral zon

Enda trädgårdsmöbeln i den här delen av trädgården utgörs av en stol och ett bord. Stolen flyttar Kurt runt beroende på solens läge.

– Här kan jag till exempel njuta av solnedgången, berättar han och visar ena hörnan av sin del. Det är också i min del som gäster som besöker oss får röka. Och här kan man dricka en öl och ta det lugnt.

Han berättar att hans del av trädgården även blivit en fristad för djurlivet i villaområdet.

– Det finns kaniner och igelkottar här och en gång såg jag till och med ett rådjur i trädgården.

Vibeke och Kurt beslutade sig för att dela upp trädgården i två lika stora hälfter med en neutral zon mellan dem i samband med att deras båda barn flyttade hemifrån för några år sedan.

Det började med att de planterade bokhäcken och därefter kände de båda frihet att utforma trädgården helt som de själva ville.

– Jag tycker det intressanta är att vi har hittat ett sätt att organisera oss i livet som fungerar för oss, berättar hon. Det är en salomonisk lösning. I ett äktenskap består livet av ständiga kompromisser. När barnen flyttade ut tyckte vi det var viktigt att försöka hitta tillbaka till våra tidigare personligheter och egenheter.

Vill koppla av i trädgården

Kurt nickar medhållande när vi efter en runda längs stigen i hans skogstomt åter möts i den neutrala zonen.

– Ingen av oss är egentligen trädgårdsmänniskor, säger han. Både jag och Vibeke älskar våra arbeten och går helt upp i dem. När vi kommer hem vill vi kunna gå ut i trädgården för att koppla av. Inte för att vi måste.

Kurt och Vibeke skissar på sin trädgård.

Kurt och Vibeke skissar på sin trädgård.

Hon kopplar helst av genom att laga mat i sitt utomhuskök medan han både bokstavligt och bildligt talat kan försvinna mellan trädstammarna i sin vildvuxna del.

– Han kan gå ut i trädgården och vara borta i timmar utan att jag vet var han är, säger Vibeke och skrattar.

Förutom den neutrala zonen med gräsmattan har makarna en del övriga gemensamma ytor. Det är dels den stensatta framsidan av trädgården bredvid carporten, dels en nästan cirkelrund bokhäck där de har ett par stolar.

Nya projekt på gång

I rabatten ut mot gatan växer stora rhododendronbuskar som här i Danmark blommar två gånger om året.

– Vi hade tidigare bambu på framsidan, men inom loppet av ett par år blommade allt och vissnade sedan ner, berättar han.

Den cirkelrunda bokhäcken har de anlagt efter att ha inspirerats av De Geometriske Haver som skapats i just Herning av den berömde danske landskapsarkitekten C TH Sörensen (i Sverige mest känd för att ha anlagt Riksbankens atriumgård och vinterträdgård).

– Där ska man sitta om man vill njuta av morgonsolen, berättar Kurt.

Trots att varken Vibeke eller Kurt vill lägga ner allt för mycket arbete på trädgårdsskötsel saknar de inte idéer och projekt om vad de vill göra. Kurts nästa projekt är en jordkällare där han kan förvara öl som han kan bjuda vännerna på när de hälsar på.

Vibeke drömmer om ett växthus.

– Men det ska skötas också. Det är kanske därför det aldrig blir av att vi skaffar ett, tillägger hon med ett leende.

Av Per-Ola Ohlsson

Foto: Stefan Lindblom