Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Blommigt och fjäderkantat – påskkänsla i stort och smått

13 apr, 2022 
Minna Mercke Schmidt
Dukat påskmiddagsbord med blomsterarrangemang i lila toner skapat kring ett fat på fot.
Rosa, lila och blått – med ett stänk av gult! Bind en krans till dörren och bädda in söta penséer i halm och björkris. Nu firar vi påsk med färg och pysselglädje!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vacker dekoration till middagsbordet

Två oslagbara tips när du vill göra ett maffigt arrangemang på middagsbordet är att dels använda fat med fot, dels bygga arrangemanget i en färdig krans från blomsterbutiken.

Du behöver:

  • Fat på fot, ­dekorerad krans i storlek som fatet, plast, sax, torrt gräs, fuskfjädrar, dekorationsägg.
  • Växter: pensé, här en ­krusbladig ’Frizzle Sizzle’.

Gör så här:

  • Klipp en bit plast som täcker fatet.
  • Lägg på kransen.
  • Placera penséen i ­kransens mitt.
  • Lägg torrt gräs runt pensé­krukan så att den inte syns.
  • Stick fjädrar i blomman som dekoration, placera ägg runt om.
Minna Mercke Schmidts bästa blomstertipsBrand logo
Minna Mercke Schmidts bästa blomstertips
Dekoration på bordet med blommor i sparade äggskal och tomma värmeljus-hållare.
Annons

Blommor vid varje kuvert lyfter dukningen

Dekorationer vid varje kuvert lyfter dukningen och gästerna känner sig speciella när de får var sin personliga bukett. Sparade äggskal och tomma värmeljus- hållare blir perfekta till dessa söta minibuketter som plockas in från trädgården.

Penséer och fjädrar i en bukett i vas.
Genvägen till påskkänslan: Pynta vårliga penséer med konstgjorda fjädrar. Enkelt sätt att få till en härlig påskkänsla!
Små ”reden” virade med björkkvistar. I dem ligger rödlök och ägg.
Vira små reden av tunna björkkvistar, placera dem i skålar. Fyll på med ägg, rödlökar och några lösa blommor. Efter påsk kan redena ligga på tork och användas många gånger om. Det är bara att förnya dekorationerna.
Annons
Bukett med rosa blommor i en kanna.
Fyllda tulpaner ger en maffig bukett.

Pampig bukett med fyllda tulpaner

Fyllda tulpaner är underbara och ser ut som pioner eller rosor. De är fina ensamma eller som här i en maffig bukett med mörk ranunkel och frodigt gröna murgrönekvistar med fröställningar. Silvergrå eukalyptus ger volym åt buketten. Vaktelägg och fuskfjädrarger den rätta påskkänslan.

Krans gjord av narcisser och tuplpaner.

Trendig krans av vårens blommor

Gör en krans av vårens härliga lökblommor. Narcisser och tulpaner på lök är ganska lätta att hitta i blomster­­affärer, blanda olika sorter för variationens skull.

Annons

• Vi har fäst lökarna med spoltråd på en kransstomme av metall. Spoltråd är tunn metalltråd, finns i blomster- eller hobbybutiker.

• Grunda med lite björkris på metallstommen för att få en mjuk och naturlig bakgrund, och för att dölja metallen.

• Metallstommen som vi använt är rejäl och orkar hålla ihop bra, också för blommor med tyngre lökar.

Tips: Låt gärna löken sitta kvar

Att använda blommor med löken kvar är både praktiskt och vackert. Löken innehåller all näring som blomman behöver. Ge hela kransen en lätt dusch, speciellt om du har den inomhus – ute klarar den sig fint själv.

Korg med penséer och minipåskliljor.

Söta blommor i korg

Pigga minipåskliljor, knubbiga penséer och en tålig sedumväxt med krypande växtsätt har bäddats ned i ett halmklädd korg. Här trivs de utomhus, väl skyddade från eventuella köldknäppar som fortfarande kan överraska.

Annons
Bukett med bland annat vita narcisser.
Vita narcisser är på gång. Bukettnarciss ’Cheerfulness’ är en av de narcisser som på senare år blivit populär både som snitt och i krukplanteringar.
Rosa fjädrar i ett påskris.
Fluffigt, sirligt och skimrande vackert. Om du vill dekorera blommor och ris med lite fjädrar, valj syntetiska! De finns i olika farger och ar mycket vackrare nar man vet att inga djur har lidit.
Annons
Ägg på ett blått fat.

Urblåsta ägg kan återanvändas år efter år

Blåsa ut ägg kräver en liten insats, men å andra sidan kan du plocka fram dem år efter år. Bruna ägg är fina i sig, det är bara att lägga dem på ett vackert fat. Du behöver ägg, kraftig nål, skål.

Så blåser du ur äggen

  • Ägg som varit i rumstemperatur är lättast att blåsa ur. Picka försiktigt ett hål på äggets spetsiga ände. Se till att även hinnan inuti ägget spricker.
  • Gör ännu ett hål, men ett lite större och i andra änden.
  • Ställ skålen framför dig, blås i det mindre hålet – innehållet rinner ut ur det större hålet. Det kan vara lite trögt i början, blås kraftigt – men var samtidigt ­försiktig så att ägget inte går sönder.
  • Skölj ur och torka ägget.
Annons