Påskpyssel – fläta ett fågelbo av grenar

Ägg i fågelbo
Att göra sitt eget fågelbo av grenar, mossa och blommor är ett roligt påskpyssel som passar alla. Resultatet blir ett vackert påskarrangemang.
Annons

När våren och påsken är komna och naturen vaknar till liv kliar det i pysselfingrarna. Här skapar vi ett fint fågelbo av grenar, mossa, vårlökar och ägg. Ett roligt påskpyssel som passar alla åldrar, från barn till vuxna.

Så binder du ett fågelbo av grenar

Material: böjbara grenar, natursnöre, mossa och jord. Vårlökar, ägg eller vad du vill fylla ditt bo med.

Annons

Gör så här:

Hand snurrar kvistar
Använd böjbara grenar. Foto: IBL/TT

1. Klipp tunna, böjbara grenar från trädgården, till exempel björkgrenar, eller kanske har du en klematis eller kaprifol som behöver beskäras? Bind med natursnöre ihop buketter av 2-4 grenar. Knyt ihop så grenarna håller ihop hela vägen.

Kvinna binder ihop grenar
Bind ihop dina grenar till långa slanor. Foto: IBL/TT

2. Bind sedan ihop grenbuketterna till långa slanor som på bilden. Rulla ihop slanan från ena änden och forma som ett bo, fäst under byggets gång med naturtråd som du sticker in och drar runt föregående varv. Fäst med ett antal knutar.

Kvinna tätar grenar med mossa
Täta boet med mossa. Foto: IBL/TT

3. Täta boet med mossa utifrån och försök dölja så mycket av snöret som möjligt. Ska du ha ägg i boet, slutar du här. Ska du plantera något tätar du även med med mossa inne i, lägg mossan med det gröna mot boet.

Kvinna fyller fågelbo med jord
Fyll boet med jord. Foto: IBL/TT

4. Fyll med jord och plantera ev lökar i. Så här års får du köpa redan blommande lökar och täcka med mossa runtom stjälkarna.

Vattning av mossa
Glöm inte att vattna! Foto: TT/IBL

5. Vattna – oavsett om du planterat lökar i blom eller inte.

Hemgjort fågelbo med krokus
Krokusar i full blom, nu är våren här! Foto: TT/IBL 

Läs också:

Mer trädgårdsinnehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar