Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Påskpyssla med blommor – dörrkrans, buketter och fjädrar

01 apr, 2021 
AvPernilla Nilsson
Till vänster: Våra vackra kransar till påsk. Till höger: påskbukett fotograferad ovanifrån.
Äntligen är påsken här – årets första, stora blomstertid! Vi fäster fjädrar på tråd, virar björkris och njuter av blommor i vas och krans.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Äggtips i påsk! Istället för äggformade skålar kan du plantera i klassiska påskägg av papp. Du förändrar och fräschar till dem snabbt med ett lager färg. Fodra dem med plast och plantera din favoritblomma.

Ranunkler i påsk

Ranunkler planterade i äggformade krukor.

Solgula lyckopiller i form av ranunkler planterade i äggformade skålar signalerar påsk. Njut av den bedårande blomman inomhus först. Ställ sedan ut så snart temperaturen kryper över nollan, ranunkel trivs nämligen bäst om den får stå lite svalare. Ta in eller skydda den vid frost.

Annons

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Gör en dekorativ fjäderkrans till krukorna i påsk

Färdiga stommar finns i välsorterade blomster- och hobbybutiker. Men du kan enkelt forma en egen kraftig ståltråd på metervara. Fäst ihop med en tunnare ståltråd. Nu är stommen klar att dekorera med fina fjädrar som du surrar fast med mjuk ståltråd på rulle.

Så här gör du fjärderringen

En fjäderring till krukan i påsk.

Använd en stomme av kraftig ståltråd. Bind sedan fjäder med en tunnare ståltråd.

Annons

Påskkruka i ljusa toner

Påskkruka i ljusa toner.

Istället för det knallgula kan nyanser av äggskalsvitt, lime och mjuka gula toner också vara vackert i en härlig påskbukett. Här har vi använt en vacker klockformad tulpan, pingstlilja, nejlika och solboll – eller Pycnosorus som den gula bollformade lilla blomman också heter. Lägg till en krans av mjuka fjädrar som får omringa vasen – det blir ett fint blickfång för påskens alla dagar.

Annons

Plantera vårens blommor i kakform

Vårblommor i kakform.

Fyll en kakform med vårens vackraste blommor och lys upp balkong eller entré. Perfekt gåbortspresent i påsk. Vi mixade penséer, krokus och lät ett par liggande tulpaner på lök falla över kanten. För den sköna vårkänslan skull fyllde vi upp med sättlök, äggskal och lite rufsig halm.

Gör en vild vårbukett i påsk

Vår vilda påskbukett med påskliljor.

Bind en rund bukett med bindstället precis under blomman. Ju fler påskliljor, desto finare blir det. Vi mixade med fjädrar på ståltråd och band en bred manschett av bastband. Skippa vasen och ställ buketten i en låg, vattenfylld skål.

Annons

Uppifrån ser buketten ut som en blommig boll. Väljer du att korta stjälkarna får du ett lågt, runt arrangemang som passar bra på det dukade bordet. Extra fint och effektfullt blir det med flera buketter på rad!

Ovanifrån ser buketten ut som en blommig boll.

Bukettips i påsk!

Eftersom påskliljor och andra narcisser utsöndrar ett slem som försämrar hållbarheten hos andra snittblommor gäller det att få bort slemmet eller att ha en bukett med enbart narcisser. Vill du använda påskliljor ihop med andra blommor, ställ dem först i en egen vas i någon timme. Spola sedan av stjälkarna innan du binder en blandad bukett.

Annons

Påskkrans till dörren eller väggen

Bind mjukt björkris till en äggformad krans Enklast är det med hängbjörk, men även vanlig björk funkar fint. Pynta med lökväxter, fjädrar och ägg efter tycke och smak.

Detta behöver du för att göra en påskkrans

  • Långa kvistar av mjukt björkris.
  • Krokuslökar.
  • Mininarcisser 'Tête à tête'.
  • Mörk kraftig ståltråd, så kallad elefanttråd.
  • Fjädrar.
  • Urblåsta ägg.
  • Limpistol.
Allt material som krävs för att göra påskkransen.

Så här gör du en krans till påsk

Påskkransar gjorda av björkris, äggskal och lökväxter.
De charmiga kransarna av björkris och små lökväxter är lätta att göra. Och de passar lika bra inne som ute.
  1. Böj en bunt av björkriset till oval form. Låt gärna några yviga kvistar spreta lite. Bind ihop med mörk ståltråd och gör samtidigt en ögla för upphängning innan du fäster och knipsar av ståltråden.
  2. Slå försiktigt av jorden från lökväxterna. Trä sedan kraftig ståltråd genom raden av lökar. Fäst ändarna utmed stommen, så att lökarna sitter stadigt på plats. Eventuellt kan du behöva förstärka med mer elefanttråd.
  3. När lökarna sitter på plats, dekorera med ägg och fjädrar som du fäster med limpistol.
  4. Duscha lite lätt med vatten på växterna då och då. Övrig näring finns samlad i lökarna.
Annons