Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Paul Svensson om sitt trädgårdsintresse: odlar hel maträtt i växthuset

14 jul, 2022 
Anni Jähde
Kocken Paul Svensson.
Paul Svensson.
Kopplingen mellan ett kök och ett växthus är klockren. Kanske lite extra för Paul Svensson som deltar i Sollidens trädgårdsutställning, just i ett växthus. Vi ställde några frågor till kocken som vill bjuda på både mat- och odlingsglädje.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Blev du förvånad när Solliden hörde av sig med inbjudan?

– Jo lite, jag är ju ingen odlare egentligen, men vi höll faktiskt på med vårt eget nya växthus precis då. Vi odlar ganska mycket grönsaker hemma, har platser i olika lägen för växthuset, odlingslådor, bikupor och annan odlingsyta. Jag är eld och lågor när odlingsprojekten drar i gång men min fru är den som ser till att allt sköts ordentligt, jag är borta mycket i jobbet. Ett nytt bevattningssystem till växthuset hoppas jag mycket på, funkar det kan vi uteslutande vattna med regnvatten som vi samlar.

Kocken Paul Svensson och kungaparet.
Paul Svensson och kungaparet i samband med invigningen av utställningen.

Vad blir det i växthuset på Solliden?

– Besökarna ska få smaka på ett växthus… Jag bygger upp det som en maträtt med ett recept där alla ingredienser odlas i växthuset. Det blir en internationell rätt, och en öländsk variant på den. Förhoppningen är att göra något vackert som ger en gastronomisk känsla – jag är ju kock – men vill också inspirera till odling.

Se även: Plantera och odla sparris – så lyckas du!Brand logo
Se även: Plantera och odla sparris – så lyckas du!

Inspiration kring odlande verkar vara viktigt för dig?

– Ja, vi behöver förstå hur mat blir till och få ett långsiktigt tänkande kring matproduktion, inte minst hur vi behandlar jorden vid odling. Men det här når man inte ut med om man inte kan inspirera folk att bli nyfikna och då lära sig mer.

Annons

Vilka fördelar ger ett växthus?

– Det går att odla så många typer av ätbart, och en del av det man annars måste importera. Jag får utlopp för den sidan av mig som förespråkar svenska grödor men även den kittlande känslan av att resa: Vårt eget land och utlandet på samma plats!

Bondbönor.
Bondbönor växer i Pauls växthus på Solliden, men här finns också exotiska grödor som avokado.

Vad händer mer för din del i sommar?

– Jag, Ruth Osborne och Niklas Karlsson (tidigare trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård) är i gång med ett odlings- och matexperiment vid namn Studio 2000. På en yta av 2 000 kvm odlas råvaror som tillagas till kvällens gäster på Foto-grafiskas Matbar. Det här är ett spännande projekt som handlar om att odla effektivt och samtidigt stärka jorden.

Läs mer om utställningen här.

Paul Svensson

Gör: Kock och matinspiratör.

Aktuell: Deltar i Sollidens utställning ”Inglasat 2.0”. Övriga deltagare är profilerna Ernst Kirchsteiger, Malin Björkholm och Kajsa Vildängen. Pågår 2/7–2/10.

Annons