Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

Hjärtat klappar för pelargoner i blomstrande värld på Öland

28 jul, 2022
author Kerstin Holmberg
Kerstin Holmberg
Pelargoner.
Irens pelargoner ger fägring både ute och inne.
Hemma hos Iren på Öland får blommorna ta mycket plats. Här trängs hundratals plantor på hyllor, bord och i lådor. Hon älskar sina pelargoner och låter dem få huvudrollen helt och hållet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är lätt att bli förtjust i pelargoner. Det finns mängder av härliga sorter som är rimligt lätta att få tag i och spännande att samla på. I en trädgård nära Färjestaden på Öland finns en stor samling dold bakom ett hus. Här sköter Iren Sigvardsson sina hundratals plantor. Hon vet inte hur många de är, hon har aldrig räknat.

Kanske skulle ingen tro att det var sant om de fick veta, inte ens hon själv. På framsidan av Irens hus står ett par hyllor med många pelargoner, men det är på baksidan det händer. Här står krukor med pelargoner tätt, tätt på hyllor, bord och i lådor.

Pelargoner.
Att rensa bort fula blad och blommor från pelargonerna är trivsamt och så mår plantorna bättre
Se även: Ta stickling från pelargon – så gör du!Brand logo
Se även: Ta stickling från pelargon – så gör du!
Annons

– Ja, här finns inte mycket plats över för annat än pelargoner, säger Iren och berättar att de som får se hennes samling ofta blir mycket förvånade över mängden plantor hon odlar.

Och visst tar det tid att ta hand om allt. Men det är det värt tycker Iren som tillbringar en stor del av dagarna under sommaren med att pyssla om sina blommor.

Hon vattnar, plockar bort visset och fula blad. Om det är soligt får stora parasoll skydda växterna för att de inte ska torka ut och behöva vattnas mer än en gång om dagen. Iren håller noga reda på vad de olika sorterna heter med namnlappar i alla krukor. Hon flyttar runt dem när hon tycker att de inte passar där de står.

Pelargoner i växthus.
I växthuset står pelargonerna som lätt blir fula av väder och vind. I taket klänger en vinranka, den skuggar bra soliga sommardagar.
Pelargoner.
En egen frösådd har gett den här skira blomman.

– Det är kul med pelargoner, säger hon. Och det man tycker om hinner man alltid med. Pelargonerna får ta plats Hon börjar ta ut sina växter från vinterförvaringen i maj. Då är det fortfarande risk för frostnätter, hon måste vara beredd att skydda plantorna och behöver hålla ständig koll på vädret.

Annons

Till midsommar är alla hennes pelargoner på plats ute, omplanterade och färdiga att möta sommaren. Sen står växterna ute till november. Närheten till havet gör att de kalla höstnätterna kommer sent.

Vinterförvarar i inglasat uterum

Iren tar in pelargonerna som de är i sina krukor och vinterförvarar dem i ett inglasat uterum och i ett förråd där hon installerat växtbelysning. Hon har fått rensa ut och slänga en hel del saker för att kunna klara sina skyddslingar över vintern.

– Jag har inte plats att spara gamla saker längre och det känns bara bra, säger hon.

Pelargon 'Mallorca'.
’Mallorca’ är pelargonen som drog igång Irens stora intresse och samlarvurm när hon upptäckte den i en trädgård.

Hon föll pladask för pelargonen 'Mallorca'

Hennes intresse för att samla pelargoner tog fart på allvar för 15–20 år sedan när hon stötte på en extra vacker pelargon, en ’Mallorca’, under en konstrunda på Öland. Hon drabbades omedelbart av habegär. Ägaren visste varken vad den hette eller ville sälja den.

Annons
Frökapsel på pelargon.
Pelargonernas frökapslar kallas också storknäbbar på grund av sitt utseende.

Så när Iren kom hem började hon leta pelargoner på nätet och en ny värld öppnade sig för henne. Här fanns så många vackra växter hon inte sett förut. Och så började hon samla. De senaste tio åren, när hon varit pensionär, har hennes samling stadigt ökat.

Odlar både grönsaker och blommor

Intresset och känslan för pelargonerna och andra växter har Iren med sig sedan barndomen. Hennes mamma hade pelargoner i fönstren och odlade grönsaker.

– Jag odlar också grönsaker, berättar Iren. Jag har uteodlingar och ett mindre växthus till mina tomater. I det stora växthuset har jag pelargoner som trivs med tak över huvudet.

Pelargoner på hylla.
Välkomnande arrangemang. Vid entrédörren står några stora, fina exemplar på en hylla.
Pelargon ’Millfield Rose’.
’Millfield Rose’ är en av Irens absoluta favoriter. Blommorna ser ut som små rosor.
Annons

– Det är lustigt att det går mode i vilka sorter folk vill ha, säger Iren. Ett år kan en populär sort vara väldigt dyr för att sedan bli billigare. Det beror på hur stort habegäret är vid köpet och vad man väljer att betala. Att samla pelargoner innebär att det alltid finns nytt att upptäcka.

– Färdig är ett ord som inte finns i det här sammanhanget, säger Iren. Det gillar jag. ■

Så sköter du pelargonerna

Iren har inga särskilda knep när hon tar hand om alla sina växter. Hon följer de vanliga grundråden, sedan gör hon lite som det faller sig, det fungerar.

  • Vattna rejält när du vattnar. Låt pelargonerna torka upp mellan vattningarna. De vill absolut inte ha det för fuktigt, krukorna de växer i ska vara väldränerade. De ska ha hål i botten och gärna bottnas med ett lager lecakulor.
  • Ge gärna svag dos näring varje gång du vattnar eller blanda långtidsverkande näring i jorden när du planterar. Du kan också ge näring en gång i veckan.
  • Ta reda på vilka pelargoner som klarar regn och rusk utan att bli fula. Dem kan du ha ute under bar himmel. Ha de känsligare sorterna på fönsterbrädan, under tak ute eller i växthus.
  • Om du vill hålla nere storleken på dina pelargoner, ha dem i små krukor. Vill du att de ska blir stora behöver de större krukor.
  • Pelargoner trivs med sol och värme.
  • Ta bort fula blad och överblommade blommor. Ta bort hela stjälken som bladet och blomman sitter på. Bryt av det inne vid växtens stam. Klipp inte av stjälken mitt på. Det kan bli en inkörsport för sjukdomar.
Annons
Pelargonen ’Mme Tiboult’.
Småblommiga ’Mme Tiboult’ har blekt rosa blommor med röd mitt.

Lyckas med augusti-sticklingar av pelargon

1. Skär av en stickling från pelargonen. Sticklingen ska vara 5–10 cm hög med några blad på.

2. Ta bort alla blad utom 1–2 i toppen av sticklingen. Ta bort blommor och knoppar. De hämmar bildandet av rötter.

3. Sätt sticklingen i såjord och vattna.

4. Ställ sticklingen ljust men undvik stark sol.

5. Ta det försiktigt när du vattnar, annars kan stammen ruttna. Men jorden ska inte torka ut helt.

6. Efter några veckor har sticklingen fått rötter. Plantera om i krukväxtjord i en större kruka.

7. Övervintra dina små pelargoner på fönsterbrädan. Ge gärna extraljus när det är som mörkast – eller låt dem växa under en växtlampa hela vintern. Det är lättare att göra så här än att övervintra stora pelargoner.

Annons