Kålträd i kruka – vacker dekoration och present

Ett grönkålsträd i kruka med belysning till vänster. Till höger: Ett brysselkålsträd med ljusslinga.

Foto: Eva-Lisa Svensson

Med mossa runt foten och ljusslinga längs stammen blir kålträdet vinterns finaste i utekrukan. Köp eller gräv upp från landet!

Kål – denna fantastiska grönsak som både smakar gott, gör gott och är så dekorativ. Inte minst gäller det grönkålens friska färg och brysselkålens spännande form.

I fjol blev intresset stort för grönkål i kruka bland vanliga konsumenter. Kål klarar sig fint i kruka utomhus under vintern, från november till januari, och ger ett vackert välkomnande vid entrédörren.

0:45

Efter reklamen: Experimentera med hyacinter i jul

(0:45)

Grönkål i kruka – så lyckas du

Mikael Dahlberg är grönsaksbonde och odlar bland annat diverse olika kålsorter på sina fält strax söder om Malmö. När intresset för grönkål i kruka plötsligt blev så stort, fick han lägga om arbetet med att hugga av grönkålsstockarna för att i stället plantera dem i hinkar med jord. Det blev en succé!

Kål i alla former är vackert – inte minst ett kålträd i kruka! Fint vid din entré och som gåbortspresent.

Kål i alla former är vackert – inte minst ett kålträd i kruka! Fint vid din entré och som gåbortspresent.

Foto: Eva-Lisa Svensson

– Grönkål håller sig fint utomhus under vinterhalvåret och det gäller även andra kålsorter som brysselkål eller svartkål. Och de är rätt dekorativa, säger Mikael.

De här typerna av kål är vinterhärdiga och kan stå ute i snö och minusgrader för att skördas efter behov. De ska helst vara med om en köldknäpp innan de skördas första gången. Och det är något särskilt härligt att gå ut och skörda lite kål till salladen eller woken mitt i vintern.

Så planteras kål i kruka

Brysselkålträdets topp har stora, runda blad. Vira försiktigt en tunn ljusslinga mellan bladen för att ge dem lite magiskt skimmer.

Brysselkålträdets topp har stora, runda blad. Vira försiktigt en tunn ljusslinga mellan bladen för att ge dem lite magiskt skimmer.

Foto: Eva-Lisa Svensson

Kålplantan grävs upp med rot och planteras i en kruka eller hink med jord som packas hårt så att plantan står stabilt. I och med att ”trädet” har en stor krona av blad kan det lätt dras med av vinterns hårda vindar och hamna snett i krukan.

Gör egna ljuslyktor – av is

Kål i kruka – plantera för dekoration

Du kan använda vilken kruka som helst, men den behöver ha lite volym och tyngd så den inte välter. Du behöver inte isolera eller på annat sätt skydda rötterna, för även de klarar kylan.

Jorden kan täckas med olika sorters mossa och eventuellt taklökar, som också trivs bra ute på vintern. Torkade blommor, kottar eller knotiga grenar kan stickas ner och dekorera mossan. Sedan fyller du så klart på med det pynt du tycker passar hos dig – kanske något riktigt juligt som en tomte eller några änglar.

Lysande kålbollar...

Lysande kålbollar...

Foto: Eva-Lisa Svensson

Ljusslingor ger trädet mer glans och får det att träda fram även i mörkret. Slingor finns i massor av varianter, eldrivna eller med batteri. Tänk på att välja sådana som är ämnade för utomhusbruk.Vira ljusslingan varsamt runt stammen, eller låt den bara ligga i ”kronan” eller helt enkelt på mossan i krukan så kålträdet lyses upp underifrån.

Så lyckas du med kålträd i kruka: Brysselkål, svartkål och grönkål

Brysselkålen växer direkt på stocken, så det kan vara fint att vira en ljusslinga runt för att lysa upp dem.

Brysselkålen växer direkt på stocken, så det kan vara fint att vira en ljusslinga runt för att lysa upp dem.

Foto: Eva-Lisa Svensson

  • Vinterhärdiga kålsorter som kan sättas i kruka är grönkål, brysselkål och svartkål.
  • Kålträden vill stå ute, så låt dem få en bra plats vid entrén i vinterkylan. Ställ dem i lä så hårda vindar inte välter träden.
  • Ge gärna kålträden lite vatten då och då.
  • Bladen kan gulna, det är bara att plocka bort dem efterhand.
  • Du behöver inte vira något runt krukan för att skydda rötterna, de klarar kylan.
  • Grönkålen ska gärna ha lite frost innan de skördas, så smakar de bättre.

Därför är kål så nyttigt: A-, B-, C- och K-vitamin

Hela familjen kål är ovanligt näringstät, men ändå kalorifattig. Den innehåller glukosinolater, en grupp svavelämnen som kopplas ihop med bättre hälsa.

Visst kan du stjäla några blad och brysselkål från ditt träd. Men kålträden växer inte mer, så kanske ska du köpa kål till matlagningen om du vill behålla din dekoration.

Visst kan du stjäla några blad och brysselkål från ditt träd. Men kålträden växer inte mer, så kanske ska du köpa kål till matlagningen om du vill behålla din dekoration.

Foto: Eva-Lisa Svensson

Kål anses dessutom vara antiinflammatorisk och stärkande för hjärthälsan, och dess svavelämnen kan skydda mot vissa cancerformer. Generellt sett är de flesta sorter också rika på vitaminerna C och K, betakaroten samt järn.

  • Grönkål innehåller rikligt av A-, C- och K-vitamin, samt järn, betakarotener och lutein. Den innehåller mycket fibrer som ger bra matsmältning och kan hålla nere kolesterolet.
  • Brysselkål kryllar av C-vitamin och B-vitaminet folat, som anses särskilt viktigt för kvinnor i barnafödande ålder. Folat är också bra för huden och minnet. Rik på hjärtvänligt kalium samt järn.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här