Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Så planterar du klematis – beskär plantan direkt

23 jun, 2022 
Anni Jähde
Vit klematis
Klematis är en härlig växt som gärrna klättrar. Anni Jähde visar hur du ger din planta de bästa förutsättningarna.
Klematis kräver lite speciell plantering – och en rejäl beskärning samtidigt. Det sistnämnda skär i hjärtat, men ger en stark planta som ökar möjligheterna till härlig blomning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Klematis är en fantastiskt tacksam växt och kan planteras i både rabatt, kruka eller i gräsmattan vid huset. Även om man tycker man har fullt i sin trädgård, går det alltid att få plats med en klematis!

Video: Så planterar du klematis på rätt sättBrand logo
Video: Så planterar du klematis på rätt sätt

En rejäl jordförbättring och djup plantering är en viktig start för din nya klematis. Det måste vara väldränerat, klematis avskyr jord som ständigt är blöt.

Grop för plantering av klematis.
Börja med att gräva en rejäl grop.

Så här planterar du din klematis

1Börja med att gräva en stor grop. Den ska vara rejält djup dels för att kunna jordförbättra ordentligt, dels för att klematisen ska kunna sättas djupt.

Annons

2Jordförbättra med kogödsel, kompost eller rosjord som också är bra jord för klematis. Det måste vara väldränerat – att vattnet rinner undan och inte blir stående i gropen. Har du väldigt tung jord, kan lösningen vara att plantera i en upphöjd rabatt i stället.

Klematisplanta.
Plantan ska vara vattenmättad före plantering.

3Se till att klematisen är ordentligt vattenmättad. Ställ krukan i en hink med vatten innan plantering.

Klematisens rötter.
Rötterna ska helst inte ligga snurrade.u

4Ta av krukan och försök trassla ut rötterna något så de inte ligger snurrade som de ibland kan bli i en kruka.

Annons

5Sätt klematisen djupt i gropen, så plantan kommer minst 10 centimeter djupare än marknivå. Fyll upp med jord och tryck till. Vattna.

6Lägg gärna ett lager grus runt, det gör det lite luftigare runt stammen och är något klematis trivs med.

7Beskär den nyplanterade klematisen direkt ner till 20 centimeter – det känns tufft men det, tillsammans med den djupa planteringen, gör att rotsystemet stimuleras att växa samt att stjälkarna förgrenar sig mer.

Klematis klipps ned.
Nedklippningen stimulerar rotsystemet att växa.

8Sätt ett växtstöd som matchar klematisens beräknade sluthöjd, även om det dröjer några år innan den nått dit.

Annons
Växtstöd till klematis.
Tänk på att växtstödet ska vara så högt att det kan fungera även när blomman nått sin sluthöjd.
Se även: Plantera perenner – så gör du!Brand logo
Se även: Plantera perenner – så gör du!
Annons

Tips: Sätt perenner invid klematisen

Klematis vill ha skugga runt fötterna. Plantera låga perenner som skuggar, men inte så nära att de konkurrerar ut klematisen.

Plantera klematis vid husvägg

En klematis som klär ett växtstöd vid fasaden är väldigt vackert. När du planterar en klematis nära en fasad eller mur måste plantan sättas en bit ut, eftersom det närmst väggen mest är fyllnadsmassor och annan mager jord. En bit ut kan klematisen dessutom ta upp mer regnvatten.

Spaljén bör sättas med en distans till väggen så att klematisen inte skadar fasaden. Klematis har inga besvärliga sugfötter, men bladmassan håller fukt vilket varken är bra för trä eller puts.

Plantera klematis vid träd

Samma planteringsprincip som vid fasad gäller om du vill låta en klematis växa upp i ett träd. Här kan det dessutom vara svårt att gräva på grund av trädens rötter, så man får gräva där det går helt enkelt. Trädets lövverk gör att klematisen hamnar i så kallad regnskugga – tänk därför på att vattna!

Annons