Plantera och odla hallon – och skörda både sommar och höst

Anni Jähde med tre krukor hallon i händerna.

Nytt hallonland på gång! En ränna i gräsmattan är uppgrävd och jorden förberedd.

Foto: Christina Uhlin

Nyplockade hallon från egna trädgården är rena rama vardagslyxen! Med en rad hallonplantor får du ätbart inom räckhåll och en trevlig liten häck på köpet.

Förr var ett hallonland lika självklart i trädgården som potatislandet. Idag planteras åter hallon och många andra bärväxter i villaträdgårdarna tack vare det enorma intresset för att odla ätbart.

Plantera och odla hallon – så gör du!
4:10

Efter reklamen: Plantera och odla hallon – så gör du!

(4:10)

Slå på ljud

Hallonplantor är inte svårskötta men man måste veta hur de ska beskäras, och det är olika för sommarhallon och hösthallon. I övrigt handlar det i princip bara om vattning vid torka, ogräsrensning och att gödsla varje vår.

Välj plats för att plantera hallon

Låt hallonplantorna stå och dra vatten ett tag innan plantering.

Låt hallonplantorna stå och dra vatten ett tag innan plantering.

Foto: Christina Uhlin

Välj en plats som är solig och inte för blåsig. Eftersom hallon är ökända för att sticka iväg med rotskott lite var som helst ska man tänka till lite när man väljer planteringsplats. Kan man inte hålla efter skotten kan det bli problem.

Ett bra sätt är att gräva upp en ränna i gräsmattan där du kan köra med gräsklippare eller trimmer på båda sidor. Då klipper du bort oönskade rotskott på samma gång som du klipper gräset. Någon form av rejäl rotspärr att gräva ner kan vara ett alternativ.

Plantera hallon i rad

Placera ut hallonplantorna med cirka 50 centimeters avstånd.

Placera ut hallonplantorna med cirka 50 centimeters avstånd.

Foto: Christina Uhlin

Hallon planteras ofta i rader, då blir det lättare att sköta skotten och solen kommer åt bären bättre. Ett hallonland planterat så blir som en trevlig liten häck i trädgården som kan omgärda ditt grönsaksland eller fungera som en avdelare någonstans.

Gräv så stora hål att hallonplantan hamnar på ungefär samma höjd som i krukan.

Gräv så stora hål att plantorna hamnar på ungefär samma höjd som de stått i krukorna.

Foto: Christina Uhlin

Det normala är att räkna cirka en halvmeter mellan plantorna och att bädden är cirka 70 cm bred. Det går att sätta plantorna lite omlott och då minska mellanrummet.

Väldränerad jord för hallon i trädgården

Vattna i hålet när du ställt ner plantan där.

Vattna i hålet när du ställt ner plantan där.

Foto: Christina Uhlin

Jorden ska vara väldränerad, det får alltså inte stå kvar vatten länge i marken. Är det så på just den plats du tänkt plantera hallonen, bör du välja en annan eller göra en upphöjd bädd.

Så planterar du bärbuskar

Se till att rensa bort ogräs och förbättra jorden med kogödsel innan plantering. Hallon vill ha ett något lägre pH-värde i jorden, absolut inte kalkrik jord, därför är det bra att blanda upp jorden med lite rododendronjord.

Tryck till jorden rejält.

Tryck till ordentligt så jorden sluter sig runt rotklumpen.

Foto: Christina Uhlin

Stöd till hallon – så binder du upp plantorna

Hallonens skott måste bindas upp annars blir det en enda röra. Det resulterar i att bären inte får tillräckligt med ljus, vinden kommer inte åt att torka upp fukt i bladverket och dessutom blir det svårt att plocka.

Det går att bygga stöd på många sätt. Men tänk att stöden ska placeras så att skotten kan säras.

Sätt upp stöden redan när du planterar hallonen, då är de redan på plats när skotten tar fart och börjar växa.

Pålar med stållinor mellan för att stödja hallonplantorna.

Foto: Christina Uhlin

Vi har kört ner pålar med stållinor mellan. En lina på ungefär 50 centimeters höjd, och en på en meter. När skotten växer upp ska de bindas upp mot linorna

Undvik hallon med sjukdomar

Anni Jähde med hallonplantor.

Foto: Christina Uhlin

Hallon kan dessvärre drabbas av olika sjukdomar, till exempel hallonskottsjuka och olika virussjukdomar. Sjukdomarna följer med plantorna och därför ska man inte ta skott från gamla bestånd till ett nytt hallonland.

Säkrast är att köpa nya plantor som är kontrollerade och friska. Etiketten E-planta är en kvalitetsmärkning som betyder att plantorna är lämpliga för svenskt klimat och virusfria