Så planterar du bärbuskar

Anni Jähde med en bärbuske som hon här visar dig hur du planterar.

Foto: Christina Uhlin

Minst en bärbuske borde alla ha i trädgården. Det är inte svårt att odla bär, men se till att grunda bra genom att plantera rätt.

Blåbär, krusbär och vinbär i alla färger – det finns bara fördelar med bärbuskar i trädgården. De kräver inte mycket skötsel men bjuder ändå på alla dessa härliga bär.

Planteringen är förstås viktig. Vinbär och krusbär planteras på samma sätt, blåbär har däremot helt andra krav. Det går att köpa och plantera bärbuskar från vår till höst. Köp ett så stort exemplar som möjligt, då har du kommit en bra bit på väg.

Se också till att det finns gott om grenar på plantan. Plantera på en solig plats där bärbusken får ordentligt med utrymme, de kan med tiden bli ganska stora.

Plantera bärbuskar steg för steg: Så här gör du

Så planterar du vinbärsbuskar

Här planterar vi en svart vinbärsbuske av sorten PETTER. Det är en svensk sort som ger tidig till medeltidig skörd. Fördelen är att den är resistent mot mjöldagg och motståndskraftig mot gallkvalster som annars ofta är ett problem på vinbärsbuskar.

Genomvattna bärbuskens rötter rejält

Låt krukan stå i en hink med vatten ett tag så rotklumpen blir ordentligt genomvattnad. Sänk den gärna helt under ytan och vänta tills det slutat bubbla och krukan sjunkit till botten i vattenhinken.

Anni Jähde visar hur du genomvattnar rötterna på din bärbuske i en hink innan du planterar den.

Foto: Christina Uhlin

Gräv gropen till din bärbuske

Under tiden kan du gräva gropen. Gör den cirka 40 cm djup och lika bred.

Använd gödslad planteringsjord till bärbuskarna

Häll bra gödslad planteringsjord i gropen och blanda med den befintliga.

Anni visar hur djupt du ska plantera din bärbuske.

Foto: Christina Uhlin

Plantera inte din bärbuske för djupt

Sätt ner plantan – men inte djupare än den har stått i krukan.

Fyll på med jord – och häll på extra

Fyll på med lite mer jord och vattna. Det är ett bra sätt att få jorden att sluta sig runt rotklumpen.

Häll på med jord ända upp till marknivå och tryck till med foten runt om plantan. Jorden behöver packas till lite. Fyll på med mer jord om det behövs.

Blåbär behöver annan jord än andra bärbuskar

Blåbär och blåbärstry har speciella krav på jorden som skiljer dem från andra bärbuskar. De är surjordsväxter, vill alltså ha jord med lågt pH-värde, och ska därför planteras i torv.

Se också: Så lyckas du med planteringen av blåbärsbuskar

Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!
Slå på ljud

Det finns särskild blåbärsjord och rododendronjord att köpa, men den är ofta dyrare än vanlig ogödslad torv. Gödsla med till exempel rododendrongödsel på våren och någon gång ytterligare under sommaren.

Glöm inte att vattna dina bärbuskar

Anni Jähde visar hur torven till blåbärsbuskar ska se ut.

Blåbär ska planteras i torv för att trivas.

Foto: Christina Uhlin

Alla typer av bärbuskar vill ha mycket vatten, även gamla och etablerade – så tänk på att ge en ordentlig rotblöta då och då. Det hjälper bärbuskarna att må bra och leverera fina bär många år framöver.

Anni Jähde vattnar bärbuskar.

Alla bärbuskar vill ha mycket vatten.

Foto: Christina Uhlin

Rensa bort gräs och ogräs runt bärbusken

Planterar du i gräsmattan är det viktigt att hålla bort gräset, det stjäl mycket vatten och även näring från bärbusken. Av samma anledning gäller det att rensa bort ogräs. Täck marken med barkflis eller något annat så har ogräs svårare att etablera sig.

Så planterar du blåbärsbuskar