Så planterar du blåbärsbuskar

Trädgårdsexperten Anni Jähde planterar en blåbärsplanta och berättar för dig hur du ska gå till väga för att lyckas med bärbuskar.

Foto: Christina Uhlin

Ett par blåbärsbuskar borde alla ha i trädgården. Det är inget svårt att odla de här stora härliga amerikanska blåbären, men det gäller att plantera dem rätt.

Det som skiljer blåbär från andra bärbuskar är att de är surjordsväxter. De vill alltså ha ett lågt pH-värde i jorden och ska därför planteras i torv. Det finns särskild blåbärsjord och rododendronjord, men det är billigare med vanlig ogödslad torv.

Så lyckas du med planteringen av blåbärsbuskar - se knepen här:

Slå på ljud

Gödsla sedan istället med till exempel rododendrongödsel till våren och någon gång till under säsongen. Det går att köpa och plantera blåbärbuskar från vår till höst. Skaffa stora exemplar så har du kommit en bra bit på väg. Se också till att de har många grenar. Plantera på en solig plats där busken får ordentligt med utrymme.

Anni visar upp torven hon använder för att plantera blåbärsbuskar.

Blåbär ska planteras i torv för att trivas.

Foto: Christina Uhlin

Så planterar du vinbärsbuskar

Amerikanska blåbär kan med tiden bli riktigt stora, några upp mot två meter höga. Ta reda på vad som gäller för din planta så den inte får det för trångt efter några år.

Plantera blåbärsbuskar: Steg för steg

Här planterar vi den amerikanska blåbärssorten ’Bluejay’. Samma planteringsråd gäller för alla blåbär, även för blåbärstry, som även den är en surjordsväxt.

Genomvattna blåbärsbuskens rötter

Låt krukan stå i en hink med vatten ett tag så rotklumpen blir ordentligt genomvattnad. Sänk den gärna helt under ytan och vänta tills det slutat bubbla och krukan sjunkit till botten i vattenhinken.

Anni genomvattnar blåbärsbuskens rotklump i en hink.

Sänk gärna ner hela rotklumpen i en hink med vatten.

Foto: Christina Uhlin

Förbered planteringen av blåbärsbusken

Under tiden kan du gräva gropen. Gör den cirka 40 cm djup och lika bred och ta bort all den här jorden.

Använd torv för att plantera blåbärsbusken

Häll torv i gropen och vattna. Torv kan vara svår att vattna upp, så ha tålamod. När den väl är blöt håller den å andra sidan vattnet länge.

Anni visar hur du planterar din blåbärsbuske i marken.

Tänk på att inte sätta ner din buske längre ner än den stått i krukan.

Foto: Christina Uhlin

Plantera din blåbärsbuske

Sätt ner plantan i gropen du förberett – men inte djupare än den har stått i krukan.

Fyll igen gropen

Fyll på gropen med mer torv och vattna. Det är ett bra sätt att få torven att sluta sig runt rotklumpen.

Slutligen kan du trycka till med foten så att torven packas något.

Bort med gräs och ogräs runt blåbärsbusken

Planterar du i gräsmattan är det viktigt att hålla bort gräset, det stjäl mycket vatten och även näring från blåbärsbusken. Av samma anledning gäller det att rensa bort ogräs. Täck marken med barkflis eller något annat så har ogräs svårare att etablera sig.

Glöm inte att vattna din blåbärsbuske

Blåbärsbuskar vill ha mycket vatten, även gamla och etablerade – så tänk på att ge en ordentlig rotblöta då och då. Det hjälper buskarna att må bra och leverera fina bär många år framöver.

Bättre blåbärsskörd med flera sorter

Det blir ofta bättre blåbärsskörd om man planterar ett par olika sorter i närheten av varandra. Passa då också på att välja sådana som mognar under olika tider – då kan du plocka blåbär nästan hela sommaren!

Anni Jähde med sina nyplanterade blåbärsbuskar.

Satsa på ett par, tre blåbärsplantor i trädgården. Bären är underbara, plantorna fyller upp fint och bladen börjar fram i september skifta i höstens vackra färger.

Foto: Christina Uhlin

Vackra höstfärger

Blåbärsbuskar är verkliga prydnader för trädgården. Förutom att bären inte bara är goda utan även dekorativa, har buskarna ett fint friskt bladverk som till hösten får fantastiska färger i rött och orange.

Så planterar du bärbuskar