Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Plantera och odla sparris

04 jun, 2021 
Anni Jähde
Anni Jähde gräver för att plantera sparris.
Ditt sparrisland ska vara soligt och vindskyddat för att få så mycket värme som möjligt på våren. En upphöjd odlingsyta är därför extra bra.
Sparris, denna ljuvliga och efterlängtade vårprimör, är inte svår att odla själv. Det är planteringen som är lite speciell – och att man ska vara beredd på att vänta på det goda…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sparris har ju en viss lyxstämpel och även om vi kan köpa importerad sparris nästan året om, är den svenska sparrisen extra eftertraktad. Färsk sparris kostar en hel del, och det är inte heller särskilt billigt att köpa plantor. Å andra sidan kan du skörda från dem i långt mer än 20 år!

Plantera och odla sparris – så lyckas du!Brand logo
Plantera och odla sparris – så lyckas du!

Sparrisodling ska ses över lång tid. Ett sparrisland ska egentligen vara för evigt för sparris gillar inte att flyttas och plantorna ger som bäst efter omkring tio år. Med andra ord ska man noga tänka igenom var man anlägger sparrislandet.

Annons

Odla sparris kräver värme, lucker jord och näring

Platsen för ditt sparrisland ska vara solig och ganska vindskyddad. Sparris behöver värme tidigt på året. En upphöjd bädd är därför bra, eftersom jorden i den blir varm fortare på våren. En odlingslåda är alltså inte heller så dumt.

Jorden ska vara lucker och väldränerad. Vanlig trädgårdsjord, gärna lite sandig, funkar bra. Se till att gödsla ordentligt – sparris är näringskrävande. Använd kogödsel i samband med plantering om jorden behöver förbättras, för kogödsel gör jorden även mullrik. Gödsla annars med hönsgödsel, som är väldigt näringsrikt, på våren samt efter skörd.

Vill du ha fler trädgårdstips?

Följ oss på Facebook - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Plantera sparris – så gör du

Låt sparrisplantorna ligga i vatten några timmar.
Låt sparrisplantorna ligga i vatten några timmar.

Plantorna ser verkligen speciella ut, med långa rötter och en krona där skotten skjuter fram. Lägg plantorna i ljummet vatten några timmar innan plantering.

Annons

Sparrisplantorna ska planteras i långa fåror i jorden. Gräv dem 15, 20 centimeter djupa och omkring 20 centimeter breda. Gör en liten ås i mitten på fåran och bre ut rötterna så att kronan, med skotten, ligger uppe på åsen.

Gräv fåror som är cirka 20 centimeter djupa och lika breda för att odla sparris.
Gräv fåror som är cirka 20 centimeter djupa och lika breda.

Det ska vara cirka 30 centimeter mellan kronorna – det gör inget att rötterna kommer på varandra. Mellan fårorna bör det vara minst en halvmeter, helst mer. Det ska finnas tillräckligt med plats när sparrisskotten växer upp på sommaren och bildar yviga plymer.

Fyll på med jord och vattna ordentligt. Sparris kräver mycket vatten, framför allt första året får man hjälpa till med det.

Skörda sparris efter tre år och aldrig efter midsommar

Anni Jähde planterar sparrisplantor.
Plantorna har ett alldeles speciellt utseende. Långa rötter och en krona i mitten där skotten växer ut från.

Det speciella med sparris är att det krävs en tålmodig odlare. Första året ska man nämligen inte skörda alls. Andra året kan man ta några smakprov – men inte allt. Det beror på att plantorna behöver växa och etablera sig.

Annons

Tar man skotten, försvagas plantan. Först från tredje året är det fritt fram att skörda och alla år efter det. Men sparrisen ska bara skördas fram till midsommar ungefär, sedan behöver plantorna vara ifred och hämta energi. Då växer sparrisskotten upp och bildar sirliga plymer som är riktigt tjusiga.

Hur många sparrisplantor ska man plantera?

Anni Jähde gödslar sina sparrisplantor med hönsgödsel.
Avsluta med att gödsla med hönsgödsel.

Det är svårt att räkna på hur många sparrisplantor det är ”lönt” att ha i trädgården. Hur mycket en planta ger, beror bland annat på odlingsplats, närings- och vattentillförsel och hur klimatet varit just det året. Men en etablerad sparrisplanta ger vid normala omständigheter kanske 6–8 skott under säsongen.

Annons

Skörda sparris efter hand

Sparrisknopparna måste skördas efter hand, de växer fort när de väl tittar upp – ibland så mycket som en decimeter på ett dygn. Men det är inte alltid det går att få ihop tillräckligt till en måltid på en skörd.

Ställ sparrisen i ett glas med någon centimeter vatten i botten och förvara i kylen. De håller sig krispiga och fräscha i flera veckor om vattnet byts med några dagars mellanrum.

Sparrisplymer som dekoration och i arrangemang

Anni Jähde vattnar sina nyplanterade sparrisplantor.
Vattna ordentligt efter att du hällt ut hönsgödslet.

När man slutar skörda sparrisen växer skotten upp och bildar sirliga plymlika häckar på över en meter. Eftersom man inte ska skörda längre än till ungefär midsommar kan det passa bra att då plantera ut några högväxta sommarblomssorter intill – det blir väldigt vackert.

Jätteverbena och sparris är till exempel en dunderkombination. Glöm bara inte att gödsla lite extra så inte sommarblommorna stjäl all näring från sparrisen. Förr användes sparrisbladen ofta som grönt i buketter. Varför inte stjäla en kvist eller två till dina egna arrangemang?

Annons