Plantera popcornkärnor – och odla prydnadsgräs

Delad bild. Till vänster: Popcornkärnor som börjat gro. Till höger: Popcornkärnor och färdiga popcorn.

Foto: Shutterstock/TT

Att ta sina popcornkärnor och plantera i en kruka har blivit ett populärt sätt att odla eget prydnadsgräs. På sociala medier visar många upp sina nya plantor och inspirerar fler att ge sig in i matchen. Så här gör du!

I flera år har prydnadsgräs varit trendigt i krukor och i rabatter över hela landet. Gräsets skönt vajande strån ger en vild känsla oavsett var de planteras. Just denna mångsidighet har gjort att prydnadsgräs nu kan hittas överallt.

Om de planteras ensamma i trädgården står de ut som statyer och kan användas för att bygga rum i trädgården. De kan dessutom stå i rabatter med andra plantor för att påverka hela rabattens karaktär och i krukor skapar de frodighet och vindskydd.

6:30

Efter reklamen: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

(6:30)

Däremot kan prydnadsgräs ofta kosta en slant, och det är där tricket med majskärnor från popcornpåsen kommer in i bilden. Så här fixar du snabbt prydnadsgräs hemma – med hjälp av popcornkärnor.

Så här planterar du popcornkärnor – för prydnadsgräs och majskolvar

Som med det mesta man sår behöver du bara några få saker för att lyckas:

  • Opoppade popcornkärnor (popcornmajs)
  • Jord
  • En kruka (eller fler om du vill plantera ännu mer). Egentligen fungerar vilken behållare som helst.

Odla prydnadsgräs av majs – så gör du

Majs funkar egentligen bäst att plantera direkt i en rabatt, men om du vill ha prydnadsgräset i krukor längre fram på säsongen så är det lika bra att börja i en kruka direkt. Tänk på att när du sätter majsen i större kruka framöver så måste du försöka undvika att skada rötterna, som är väldigt känsliga.

Groende prydnadsgräs av popcornkärnor.

Foto: Shutterstock/TT

Det bästa är att få ut hela jordklumpen med rötterna och plantera hela i den nya krukan.

  1. Häll jorden i krukan, men se till så att den inte är alltför full. Två tredjedelar av krukan ska vara fylld med jord.
  2. Lägg dina majskorn på jorden i krukan (sätt gärna mer än du tror att du kommer vilja ha – alla fröer gror inte). Täck över popcornkärnorna med ett par centimeter jord och vattna.
  3. Täck krukan med plastfolie som du stuckit några hål i. Detta håller inne fukten så att fröerna gror snabbare. Placera krukan i solen.
  4. Efter bara någon dag kommer det ha börjat gro små plantor i din kruka. Så fort ett skott sticker upp kan du ta av plastkåpan.
  5. Om du inte planterar ut din majs i en rabatt så tänk på att vattna ofta. Jorden i en kruka torkar ut fortare än på friland.

Odla majskolvar av popcornkärnor

Att odla majskolvar från popcornmajs är möjligt – men du får anpassa din odling lite grand.

Majs växer i en kruka utomhus.

Denna majsplanta hade behövt flera andra majsplantor runt sig så att de kan pollinera varandra med hjälp av vinden.

Foto: Shutterstock/TT

När man odlar prydnadsgräs från popcornkärnor så kan man ösa på med kärnor i varje kruka, detta eftersom de aldrig ska bli så stora och få så mycket näring att majskolvar kan bildas.

Om du vill kunna skörda dina egna majskolvar så bör du så dem i enskilda behållare eller krukor så att de är enklare att plantera upp när de behöver mer plats och näring för att ge majs. Du bör också räkna med att minst 10-12 majsplantor kommer behövas. Detta beror på att majsen pollinerar varandra med hjälp av vinden. Så sätt dem i grupp och inte på rad med cirka 30 centimeter avstånd mellan plantorna och njut av din egenodlade majs!

Källa: Expressen, Smarta vardagstips, Shape It Green

Relaterade artiklar

Prydnadsgräs: Allt du behöver veta om den trendiga växten

Bästa nybörjartipsen: Genvägar till grönsakslandet