Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Prydnadsgräs: Allt du behöver veta om den trendiga växten

16 okt, 2020 
Jytte Boch
Två olika trädgårdar med prydnadsgräs. Till vänster: En trädgård med en stenbänk. Till höger: Vackert prydnadsgräs i vintersolen.
Med sina skönt, vajande strån är prydnadsgräsen ­trädgårdens ballerinor. De ger en vild känsla hela året och kröns med diamant­glimmande ax av vinterns rimfrostskrud.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Prydnadsgräsen är populära som aldrig förr. Med sina gyllene nyanser och ofta ståtliga höjd tillför de vinterträdgården en frisk fläkt. De dekorativa axen är alltid i rörelse och många av gräsen har ett milt, beroendeframkallande ljud när bladen rör sig i vinden. Dessutom krävs minimal skötsel.

Inspireras av vackert prydnadsgräs i bildspelet nedan

De trivs bra både i rabatt och kruka, klarar all slags jord och passar också in i alla slags trädgårdar. De låga gräsen från 30 cm höjd är bra marktäckare medan de flera meter höga gräsen blir vackra blickfång.

Prydnadsgräs i kruka

På terrass och altan är gräs i krukor genialt då de skapar frodighet och ger skydd för vinden, samtidigt som de inte kräver så mycket utrymme. Krukorna kan göras mer färgstarka om gräsen planteras tillsammans med sommarblommor eller perenner som nävor och nepeta. Men man kan även skapa spännande kontraster genom att kombinera gräsen med växter som har snygga blad.

Se också: Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för steg

Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för stegBrand logo
Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för steg

Fråga på plantskolan hur stora gräsen blir i omfång så att du planterar i tillräckligt stor kruka. För om de står för trångt, måste de snart planteras om i en större. Gräs i krukor kräver både bra dränering och passning med vattnet. Ge också långtidsverkande näring en gång om året, i maj.

Annons

Olika sätt att använda prydnadsgräs

Gräsen kan användas på många olika sätt. Som solitärer blir de höga sorterna trädgårdens vackra skulpturer och fungerar också utmärkt som rumsavdelare. Tillsammans med andra växter kan gräs ändra en rabatts karaktär radikalt och ge andra perenner ett lyft. Låga gracila gräs skapar en romantisk känsla när de väver in sig mellan rosor och andra mer kompakta perenner.

Gräsens grön- och blåaktiga färger skapar ro och sammanhang i rabatten, och ger samtidigt plats för mer färgrikedom bland övriga perenner.

Samplantera: Bästa kompisar i trädgården

 • Alunrot, Heuchera.
 • Daglilja, Hemerocallis.
 • Flockel, Eutrochium.
 • Funkia, Hosta.
 • Höstaster, Symphyotrichum novi-belgii.
 • Höstsilverax, Actaea simplex.
 • Kungsljus, Verbascum.
 • Kärleksört, Hylotelephium.
 • Nepeta, Nepeta.
 • Perovskia, Perovskia.
 • Ros, Rosa.
 • Rudbeckia, Rudbeckia.
 • Salvia, Salvia.
 • Solhatt, Echinacea.

Men gräsen är också fina tillsammans med perenner som har dekorativa blad, t ex hosta och alunrot.

Fröjd i trädgården året runt

En stor anledning till gräsens ökande popularitet är att de är fina hela året. Gräs som klipps ner tidigt på våren gör plats för låga vårblommor och lökväxter. Och när gräsen kommer upp i maj, täcker de lökväxternas fula, vissnade blad. På sommaren ger de långa, lansettformade bladen i många färger från grönt och blålila till gula och röda nyanser, karaktär åt perennrabatten.

När de snygga axen slår ut bildar de vackra, skulpturella former som vajar i vinden. På hösten skiftar många gräs karaktär då både blad och stjälkar kan få de mest glödande röda, gula och bruna nyanser. Även under vintern är de fina. Och när rimfrosten lagt iskristaller på både blad och ax gnistrar det extra vackert i solen.

Annons