Prydnadsgräs: Allt du behöver veta om den trendiga växten

Två olika trädgårdar med prydnadsgräs. Till vänster: En trädgård med en stenbänk. Till höger: Vackert prydnadsgräs i vintersolen.

Foto: Jytte Boch

Med sina skönt, vajande strån är prydnadsgräsen ­trädgårdens ballerinor. De ger en vild känsla hela året och kröns med diamant­glimmande ax av vinterns rimfrostskrud.

Prydnadsgräsen är populära som aldrig förr. Med sina gyllene nyanser och ofta ståtliga höjd tillför de vinterträdgården en frisk fläkt. De dekorativa axen är alltid i rörelse och många av gräsen har ett milt, beroendeframkallande ljud när bladen rör sig i vinden. Dessutom krävs minimal skötsel.

Inspireras av vackert prydnadsgräs i bildspelet nedan

Prydnadsgräs vildvuxet i gyllene nyanser och ståtlig höjd.

Prydnadsgräsen trivs bra både i rabatt och kruka, klarar all slags jord och passar också in i alla slags trädgårdar. De låga gräsen från 30 cm höjd är bra marktäckare medan de flera meter höga gräsen blir vackra blickfång. Foto: Jytte Boch

Droppax, Chasmanthium latifolia, har platta dekorativa, hängande ax och blandar sig vackert med andra perenner. Gräset är fint i blomsterarrangemang!

Droppax, Chasmanthium latifolia, har platta dekorativa, hängande ax och blandar sig vackert med andra perenner. Gräset är fint i blomsterarrangemang! Foto: Jytte Boch

Lampborstgräs, Pennisetum alopecuroides, 'Red Head' har vackert röda ax som under hösten får en silveraktiv ton.

Lampborstgräs, Pennisetum alopecuroides, 'Red Head' har vackert röda ax som under hösten får en silveraktiv ton. Foto: Jytte Boch

Eleganta silvergräset, Achnatherum calamagrostis, är mycket dekorativt. Blir ca 110 cm högt.

Eleganta silvergräset, Achnatherum calamagrostis, är mycket dekorativt. Blir ca 110 cm högt. Foto: Jytte Boch

Jättetåtel, Molinia arundinacea, ’Transparent’ trivs tillsammans med solhatten, Echinacea purpurea, ’White Swan’.

Jättetåtel, Molinia arundinacea, ’Transparent’ trivs tillsammans med solhatten, Echinacea purpurea, ’White Swan’. Foto: Jytte Boch

Hakonegräset, Hakonechloa macra, har täckt marken runt trädet. Gräsets bambuliknande blad bildar kompakta tuvor och får rödbruna toner under vintern. Med ax kan det bli upp till en meter högt. Trivs bäst i halvskugga och inte alltför torr jord.

Hakonegräset, Hakonechloa macra, har täckt marken runt trädet. Gräsets bambuliknande blad bildar kompakta tuvor och får rödbruna toner under vintern. Med ax kan det bli upp till en meter högt. Trivs bäst i halvskugga och inte alltför torr jord. Foto: Jytte Boch

Japansk starr, Carex morrowii, ’Ice Dance’, har styva åretrunt-gröna blad med vita kanter. Gräset blir 30 cm högt och är en fin marktäckare. Trivs bäst i hel- eller halvskugga.

Japansk starr, Carex morrowii, ’Ice Dance’, har styva åretrunt-gröna blad med vita kanter. Gräset blir 30 cm högt och är en fin marktäckare. Trivs bäst i hel- eller halvskugga. Foto: Jytte Boch

Höstälväxing, Sesleria autumnalis, får mörka ax och blir omkring 50 cm hög. De ljusgröna bladen bildar en tät tuva och är även fin i kruka. I rabatten växer även solhatt och en lysande blå perovskia.

Höstälväxing, Sesleria autumnalis, får mörka ax och blir omkring 50 cm hög. De ljusgröna bladen bildar en tät tuva och är även fin i kruka. I rabatten växer även solhatt och en lysande blå perovskia. Foto: Jytte Boch

Gräs i kruka är en hit! I krukan står vårälväxing, Sesleria nitida, tvilling­sporre, Diascia, och silvernjurvinda, Dichondra, 'Silver Falls'.

Gräs i kruka är en hit! I krukan står vårälväxing, Sesleria nitida, tvilling­sporre, Diascia, och silvernjurvinda, Dichondra, 'Silver Falls'. Foto: Jytte Boch

Glansmiskantus, Miscanthus sinensis, ’Malepartus’ blir upp till två meter högt. De vackra axen står fint hela vintern. De slår ut i början av september och övergår från rött till gyllene toner.

Glansmiskantus, Miscanthus sinensis, ’Malepartus’ blir upp till två meter högt. De vackra axen står fint hela vintern. De slår ut i början av september och övergår från rött till gyllene toner. Foto: Jytte Boch

De trivs bra både i rabatt och kruka, klarar all slags jord och passar också in i alla slags trädgårdar. De låga gräsen från 30 cm höjd är bra marktäckare medan de flera meter höga gräsen blir vackra blickfång.

Prydnadsgräs i kruka

På terrass och altan är gräs i krukor genialt då de skapar frodighet och ger skydd för vinden, samtidigt som de inte kräver så mycket utrymme. Krukorna kan göras mer färgstarka om gräsen planteras tillsammans med sommarblommor eller perenner som nävor och nepeta. Men man kan även skapa spännande kontraster genom att kombinera gräsen med växter som har snygga blad.

Se också: Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för steg

Fråga på plantskolan hur stora gräsen blir i omfång så att du planterar i tillräckligt stor kruka. För om de står för trångt, måste de snart planteras om i en större. Gräs i krukor kräver både bra dränering och passning med vattnet. Ge också långtidsverkande näring en gång om året, i maj.

John Taylor: Så räddar du gräsmattan efter torkan

Olika sätt att använda prydnadsgräs

Gräsen kan användas på många olika sätt. Som solitärer blir de höga sorterna trädgårdens vackra skulpturer och fungerar också utmärkt som rumsavdelare. Tillsammans med andra växter kan gräs ändra en rabatts karaktär radikalt och ge andra perenner ett lyft. Låga gracila gräs skapar en romantisk känsla när de väver in sig mellan rosor och andra mer kompakta perenner.

Gräsens grön- och blåaktiga färger skapar ro och sammanhang i rabatten, och ger samtidigt plats för mer färgrikedom bland övriga perenner.

Samplantera: Bästa kompisar i trädgården

 • Alunrot, Heuchera.
 • Daglilja, Hemerocallis.
 • Flockel, Eutrochium.
 • Funkia, Hosta.
 • Höstaster, Symphyotrichum novi-belgii.
 • Höstsilverax, Actaea simplex.
 • Kungsljus, Verbascum.
 • Kärleksört, Hylotelephium.
 • Nepeta, Nepeta.
 • Perovskia, Perovskia.
 • Ros, Rosa.
 • Rudbeckia, Rudbeckia.
 • Salvia, Salvia.
 • Solhatt, Echinacea.

Men gräsen är också fina tillsammans med perenner som har dekorativa blad, t ex hosta och alunrot.

Fröjd i trädgården året runt

En stor anledning till gräsens ökande popularitet är att de är fina hela året. Gräs som klipps ner tidigt på våren gör plats för låga vårblommor och lökväxter. Och när gräsen kommer upp i maj, täcker de lökväxternas fula, vissnade blad. På sommaren ger de långa, lansettformade bladen i många färger från grönt och blålila till gula och röda nyanser, karaktär åt perennrabatten.

När de snygga axen slår ut bildar de vackra, skulpturella former som vajar i vinden. På hösten skiftar många gräs karaktär då både blad och stjälkar kan få de mest glödande röda, gula och bruna nyanser. Även under vintern är de fina. Och när rimfrosten lagt iskristaller på både blad och ax gnistrar det extra vackert i solen.

Att göra i trädgården inför vintern