Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Att göra i trädgården inför vintern

08 okt, 2020 
Anni Jähde
Anni Jähde bygger ett bo till trädgårdens igelkottar så att de klarar vintern.
Skydda det ömtåliga, ge ­medelhavsväxterna vintervila, lagra och gör fint. Det är dags att natta trädgården för den här säsongen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du krukor med växter du aldrig hann plantera, kanske från höstens plantskolerea? Eller krukor som brukar stå framme på uteplatsen?

Förbered krukorna för vintern – genom att gräva ner dem

En nedgrävd kruka gör så att växterna klarar kölden i vinter bättre.
Chansen att växter i kruka överlever är stor om de grävs ner.

Gräv ner hela krukan på en tom plats i någon rabatt, eller i grönsakslandet. Då klarar växterna kölden och håller fukten bättre.

De krukor du inte gräver ner bör du tömma och ställa upp och ner. Blöt jord får dem att frysa sönder. Vissa typer av lerkrukor är porösa och kan spricka ändå – en plats under tak brukar rädda dem.

Kratta inte bort för mycket löv inför vintern

Anni Jähde använder trädgården nedfallna löv för att skydda växter under vintern.
Den känsliga mattan av timjan får ett extra tjockt lager löv över sig.

Löven är faktiskt trädgårdens bästa kompisar, så kratta inte bort för mycket. Löven skyddar växterna, inte minst vid snöfattiga vintrar, och jorden får en bättre mullhalt när löven förmultnar.

Annons

Se också: Plantera blåbärsbuskar – så lyckas du

Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!Brand logo
Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!

Gör ett bo för trädgårdens igelkottar så de överlever vintern

Bygg bo till igelkottarna med obehandlat trä.
Bygg bo till igelkottarna med obehandlat trä.

Igelkottar söker sig på hösten till rishögar, hålor och liknande för att gå i vinterdvala. Våra trädgårdar har inte alltid den typen av miljöer. Vill du hjälpa igelkottarna kan du erbjuda dem ett bo som du tillverkar själv!

Bygg ett bo till igelkottar – så här gör du steg för steg

Boet ska vara ca 40x40cm, ingångshålet ska vara ca 10x10 cm. Vi använder 12 cm breda klädselbrädor, 12 längder à 40 cm. Inne i hörnorna satte vi reglar för att kunna skruva fast brädorna. Botten och taket är av plywood liksom den långa ingången i vilken vi också har reglar i hörnen på insidan för att kunna fästa sidorna.

Annons
  • Materialet bör vara obehandlat trä, det får inte avge några gifter.
  • Se till att det blir en liten luftspalt mellan tak och vägg för lufttillförsel.
  • Ingången ska vara lång och lite dold i vegetation eller löv.
  • Boet kan grävas ner i en jordkulle eller gömmas i en stor lövhög.
  • Hjälp till genom att fylla på med en del löv eller annat torrt material inne i boet.

Se bildspelet nedan för att se exakt hur du bygger ett bo till igelkottarna

Spara dina äpplen på lager i vinter

De sista äpplena behöver tas ner från träden för att lagras. I lådor eller backar, invirade i tidningspapper, håller de sig flera månader.

Skydda dina rosor så de överlever hela vintern

Rosor, särskilt sådana som står utsatta för blåst, kan behöva bindas in med granruskor runt sig. En jutesäck över är ett alternativ. Framförallt uppstammade rosor är känsliga – skydda ympstället (ser ut som en knöl på stammen) extra genom att linda juteväv eller liknande runt. Häll på en rejäl hög jord under rosen upp mot stammen. Jord är bra isoleringsmaterial.

Inspiration: Senhöstens vackraste kruka

I tiden efter höstblom och innan juldekorationer, ska inte utekrukorna stå vissna eller tomma. Ljung tillsammans med perenna växter som hebe, gräs och ormbunke ger grönska länge och är fina trots frysgrader.

Grönt och vitt i höstkrukan som varar fram till jul!
Grönt och vitt i höstkrukan som varar fram till jul!

Perennerna kan med lite tur klara sig till våren och samplanteras med pensèerna.

Övervintra dina växter – så här skyddar du växter

Har du ett växthus är möjligheterna goda att en hel del av växterna du har i krukor klarar en någorlunda normal vinter. Känsliga medelhavsväxter som inte tål minusgrader kan du dock inte ställa här utan isolering och värmefläkt.

Ett växthus är en god hjälp i vinterförvaringen. Ställ krukorna tillsammans och vira in med bubbelplast, trasmattor, täcken, filtar eller vad du råkar ha. Här står de intill husväggen för att dra nytta av värmen från den.
Ett växthus är en god hjälp i vinterförvaringen. Ställ krukorna tillsammans och vira in med bubbelplast, trasmattor, täcken, filtar eller vad du råkar ha. Här står de intill husväggen för att dra nytta av värmen från den.

Är det vanliga trädgårdsväxter som är härdiga i ditt klimat, är det egentligen bara krukan och rötterna som behöver skyddas. Frigolitskivor på golvet skyddar mot kölden underifrån. Det viktigaste med övervintring i växthus är att vara vaksam på vårvintern. När solen står på blir det otroligt varmt, vilket kan ta kål på växterna. Lufta och vattna!

En ytterkruka, ett tjockt lager halm eller hö och din växt i mitten. Det här är ett sätt att övervintra växter i ett kallväxthus. Utomhus blir halmen blöt och kommer att mögla.
En ytterkruka, ett tjockt lager halm eller hö och din växt i mitten. Det här är ett sätt att övervintra växter i ett kallväxthus. Utomhus blir halmen blöt och kommer att mögla.

Frostsäkert och extraljust i förrådet

Ett isolerat men svalt förråd, en lekstuga eller källarutrymme med extra ljuskälla är en bra övervintringsplats för frostkänsliga växter som behåller bladen hela vintern. De, ofta medelhavsväxter, behöver så mycket ljus att det inte duger med enbart ett fönster. Sätt upp en lysrörsramp, eller en speciallampa för växter, med en timer som håller den tänd i minst 12 timmar. Satsa också på en värmefläkt och frostvakt. Temperaturen ska inte understiga 5 plusgrader.

Växter som måste ha ljus i vinterförvaring

Alla sorter som behåller bladen året runt, till exempel:

  • Olivträd
  • Pelargon
  • Rosmarin
  • Citrus
  • Bouganvillea
  • Oleander
  • Blyblomma
  • Himmelsöga
  • Bägarranka

Växter som kan övervintra mörkt

Alla sorter som naturligt fäller bladen, till exempel:

  • Fikon
  • Afrikas blå lilja

Källa: Naturskyddsföreningen

Annons