Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Vinterförvara pelargoner: Så lyckas du

06 okt, 2020 
Marcus Alm
Tre olika sorters pelargoner som blommar vackert på sommaren. På vintern ska de helst övervintras svalt och mörkt.
Pelargoner är lika populära som de är vackra. Eftersom växten är flerårig så går det utmärkt att övervintra den i hemmet. Här tipsar vi om de bästa teknikerna för att lyckas – oavsett om du bor i lägenhet, med eller utan balkong, eller i ett hus.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På sommaren blommar pelargoner friskt över hela landet – och har gjort så väldigt länge. Växten har varit populär i Sverige sedan 1700-talet då den började planteras på slott och i orangerier. Ursprungligen kommer den från Afrika och Medelhavsområdet. Det lite speciella namnet har växten fått från sin makalösa fröställning – som enligt de gamla grekerna tydligen såg ut som fåglar. Därav namnet pelargon, som kommer från grekiskans pelargos som betyder stork.

Övervintra pelargoner – vanliga frågor och svar

Eftersom pelargoner är fleråriga växter så går det utmärkt att vinterförvara dem för att kunna fortsätta njuta av deras vackra blommor år efter år!

De bästa vinterförvaringsknepen för pelargonerna - se filmen här:

Så vinterförvarar du pelargoner på bästa sättBrand logo
Så vinterförvarar du pelargoner på bästa sätt

Här nedan går vi igenom de vanligaste frågorna kring vinterförvaring av pelargoner, ger beskärningstips, visar hur du tar sticklingar av pelargoner, berättar hur du vattnar dem bäst och i vilka miljöer de trivs bäst. Men först: En liten genomgång av hur du ska sköta dina pelargoner året runt.

Annons

Pelargonskötsel: Så här gör du på hösten

Eftersom dina pelargoner ska vara torra när du sätter dem i vinterförvaring så är det dags att minska på vattnet redan under hösten. Samtidigt kan du ta bort gamla vissna blad och blommor. Vissa pelargoner bildar knoppanlag under vintern – dessa sorter bör du beskära. Pelargoner som bildar knoppanlag under vintern är bland annat engelska pelargoner och doftpelargoner. Nu är också en bra tid att ta en extra titt så att inte dina växter anfallits av ohyra eller skadedjur.

Inga pelargoner tål frost – så här sköter du pelargoner på vintern

När det börjar bli kallt ute är det dags för dig att ta ett beslut: Vill du behålla dina pelargoner även nästa säsong eller är du färdig med växterna? Om du känner att du inte vill behålla pelargonerna nästa år så kan du låta dem stå ute tills det blir minusgrader och sedan kasta pelargonerna. Om du däremot vill ha kvar dem för en vacker blomning nästa år så behöver du övervintra pelargonerna korrekt.

Annons

Övervintra pelargoner – så här gör du

Ljust och svalt är ledordet för pelargonernas vinterförvaring. En temperatur runt tio grader är optimalt, men det går att anpassa efter de flesta förutsättningarna. Har du lite varmare? Då behöver pelargonerna lite mer ljus och lite mer vatten. Det viktigaste är att undvika frost och att inte förvara växterna varmt och mörkt.

Vid de optimala tio graderna så går växten in i vinterdvala och kräver mindre ljus och vatten. Tänk på att den vanligaste orsaken till att pelargoner dör under övervintringen är att de får för mycket vatten under vintern.

Vinterförvara pelargoner snustorrt i en låda

Har du ont om plats där hemma? Då kan denna metod för att övervintra pelargoner vara för dig.

Du tar helt enkelt upp dina växter ur krukorna, skakar av mycket av jorden och placerar dem sedan i en låda, exempelvis en flyttlåda av papp. För att detta ska lyckas så måste dock temperaturen hållas konstant – och tänk på att det innebär en viss risk att förvara pelargonerna i ett mörkt utrymme som en låda. Engelska- och doftpelargoner är bättre anpassade för att klara av en mörk och sval övervintring. Om du väljer att vinterförvara dina pelargoner i en låda så är det viktigt att det inte blir för varmt. En vind kan vara perfekt för denna metod.

Annons

Övervintra pelargon i lägenhet

Om du bor i lägenhet så kan det vara svårt att ha tillgång till förutsättningarna ovan – men misströsta ej, det går utmärkt att vinterförvara de flesta pelargoner ljusare och varmare. Det viktigaste att tänka på är relationen mellan temperatur, ljus och mängden vatten. Om du har ett stort fönster i lägenheten där temperaturen kan vara runt fyra till åtta grader så klarar sig de flesta pelargoner om du vattnar dem var tredje till fjärde vecka. Om du har det varmare (vilket är fullt förståeligt!) så får du räkna med att växten blir ganska ful och hängig – men den kommer att ta sig igen när våren kommer!

Övervintra pelargoner på inglasad balkong eller i inglasat uterum

Inglasade balkonger och uterum är perfekta platser för att övervintra pelargoner! Eftersom vinterperioden ändå är så mörk så kommer växterna inte att få för mycket ljus heller. Så länge rummet är frostfritt så står pelargonerna säkra på den inglasade balkongen i vinter. Om du har växtbelysning så kan du till och med få pelargonerna att blomma över hela vintern. Hur mycket och ofta du vattnar dem beror på hur ljust det är – men tänk på att hellre vattna för lite än för mycket.

Annons

Pelargoner inomhus året runt

Du kan även behålla dina pelargoner inne i hemmet året runt, förutsatt att de får stå i rumstemperatur. För att detta ska lyckas krävs dock att du har extra växtbelysning till dem. En annan förutsättning är att de står nära fönster så att de kan få ljus även när växtbelysningen inte är igång. Räkna dock med att de kommer se lite tråkiga och hängiga ut och att de kommer att tappa blad.

Ta sticklingar på dina pelargoner

Få metoder är lika effektiva för att få stor blomning hemma som genom att ta sticklingar. Pelargoner är utmärkta växter att ta sticklingar av, även för nybörjare. Så här gör du!

Allt du behöver är krukor, såjord, en vass kniv och en sprejflaska med vatten.

Skär av ett litet skott med tre till fem blad, gärna lite längre än du faktiskt behöver. Gör ditt snitt precis nedanför ett blad, och bryt sedan bort det nedre bladet. Här kommer de nya rötterna nu att börja växa. Pelargoner är tacksamma som sticklingar eftersom det funkar så bra att jordrota dem. Nu kan du helt enkelt plantera din stickling försiktigt i en kruka med ny jord och spreja jorden med vatten så att det blir lagom blött. Inom ett par veckor kommer din stickling att ha börjat rota sig – och helt plötsligt har du en ny pelargon hemma!

Annons

Pelargoner på våren: Så väcker du dem efter vinterförvaringen

Exakt när det är dags att väcka dina pelargoner igen beror lite på temperaturen, men generellt är februari eller mars bra tider att börja. Du måste börja öka mängden vatten till växterna när temperaturen överstiger tio grader.

När du väl ska börja vattna så gör det underifrån – med ljummet vatten. Rotklumpen ska bli fuktig, men helst ska jorden hinna torka upp till kvällen. Därför är en solig dag bra för att inleda årets pelargonsäsong.

Beskär och omplantera pelargoner efter vinterförvaring

Det är nu, när du väcker plantorna, som tiden är perfekt för att också beskära och omplantera pelargonerna.

Trädgårdsjournalisten Anni Jähdes metod för att få en rejäl pelargonblomning är att rekommendera. Anni väljer att först kolla sina plantor: Är det någon som inte klarat vinterförvaringen? Då är det lika bra att kasta den. För de pelargoner som överlevt så ska du nu klippa bort allt visset och sedan beskära den rejält.

Annons

Sedan bör du kolla så att rotsystemet ser fint och välbevarat ut. Håll också uppsikt efter rotlöss – de är nästan omöjliga att bli av med så om du upptäcker dem är det bäst att kasta växten.

När du gått igenom dessa steg är det hög tid att omplantera pelargonerna i ny och fräsch jord samt vattna dem försiktigt. Det kan ta ett tag innan växterna vaknar så var noggrann med att inte övervattna dem.

Låt dina nyvakna växter stå inomhus tills all risk för frost är över.

Pelargoner på sommaren

Äntligen sommar – pelargonernas favoritsäsong. Tänk på att ge dina växter lite extra näring varje gång du vattnar dem, och att konsekvent rensa bort torra och vissna blad och blommor. Låt gärna jorden torka ut lite lätt mellan vattningarna – men den ska inte bli helt snustorr.

Om någon av dina favoritpelargoner överlevt från i fjol så är sensommaren en bra tid att ta sticklingar också. När du tar sticklingar måste du bara vara säker på att de hinner rota sig innan hösten. Därför ska du inte ta sticklingar för sent.

Källa: Wikipedia, Natur & Trädgård, Allt om Trädgård

Annons