Lästips: Videotips för din trädgård Köksträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Plantera om och beskära pelargoner – sex tips för maximal blomning

12 feb, 2020
author Anni Jähde
Anni Jähde
Omplanterade pelargoner i blomsterlåda.
Det är nu du lägger grunden för en fin pelargonsommar! De gamla trotjänarna behöver beskäras och planteras om för att få ny kraft att blomma riktigt härligt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

E fter en lång, mörk vinter har pelargonerna blivit kala och rangliga. När ljuset återvänder är det dags för omplantering och beskärning. Det vitaliserar plantorna som får ny kraft att sätta skott – förutsättningen för en riklig blomning.

Se också: Så vinterförvarar du pelargoner:

Så vinterförvarar du pelargoner på bästa sättBrand logo
Så vinterförvarar du pelargoner på bästa sätt

Det här är ett utmärkt tillfälle att göra en grundlig översyn av plantorna, att forma dem vackert och se så att rotsystemet är friskt. Har någon av pelargonerna blivit riktigt dålig och sjuk är det lika bra att kasta den. En omplantering och beskärning kan ibland göra underverk, men vid hopplösa fall är det bättre att ta sticklingar och få nya plantor.

Så planterar du om pelargoner – sex tips

1. Klipp bort allt visset

Kvinna klipper av vissna delar på pelargon.

Pelargonen är lättare att hantera vid omplanteringen om den klipps ner först. Börja med att se över plantan. Klipp bort allt visset och korta långa grenar precis ovanför ett bladfäste.

Annons

2. Beskär ordentligt

Beskuren pelargon.

Ibland behövs ganska drastisk beskärning. Var inte bekymrad över det – pelargoner är duktiga på att snabbt sätta nya skott. Doftpelargoner, som exemplaret som beskärs här, kan dock tappa lite i blomning eftersom de sätter blomskott under vinterhalvåret. Men ibland krävs det ändå beskärning på våren.

3. Kontrollera rotsystemet

Kvinna kollar rötterna på pelargon.

Ta upp pelargonen ur den gamla krukan och undersök rotsystemet. Det ska se friskt ut. Dra försiktigt i jordklumpen och ta bort lite av den gamla jorden om det går.

Annons

4. Se upp för löss!

Titta noga efter rotlöss, de ser ut som små vita luddtussar i rotsystemet. Det kan vara mycket svårt att upptäcka angrepp, men gör du det bör du slänga plantan. Det går knappt att bekämpa rotlöss och det gäller att hindra spridning. Ta sticklingar på din pelargon så får du snart nya plantor.

5. Plantera om i ren kruka

Kvinna fyller på med ny jord i en ren kruka.

Den nya krukan ska bara vara något större än den gamla – och ren! Fyll på med blomjord som har en luftig konsistens. Med små lecakulor eller perlit i jorden får rötterna bättre tillgång till syre. Jorden blir lätt vattenhållande och samtidigt dränerande.

6. Vattna försiktigt

Kvinna planterar om pelargon i ny ren kruka.

Plantera pelargonen på ungefär på samma djup som innan. Fyll på med jord runtom och tryck till lätt, utan att packa jorden. Vattna, men inte för mycket, det tar ett tag innan pelargonen kommer igång att växa och dricka vatten.

Annons

Passa på att ta sticklingar

Att ta sticklingar är bästa sättet att få många nya plantor inför den nya säsongen. Byt med släkt och vänner så kan du räkna med en riktigt maffig pelargonsommar.

Kvinna tar sticklingar av pelargoner.
Ta sticklingar nu och njut av underbar blomning i sommar.

Förbered din omplantering

  • Köp hem bra planteringsjord för blommande växter eller specialjord för pelargoner.
  • Krukorna ska vara rena. Har du haft växter i dem innan bör de diskas.
  • Ta fram en ren, vass sax eller sekatör, en jordskopa och stor matsked att lirka ner jord med om det är svårt att komma åt.
  • Lägg ut en gammal vaxduk eller tidningspapper för att skydda bordet.
Annons