Hur får man pelargonerna att blomma?

Balkong med pelargoner
Fyll balkong och uteplats med pelargoner och låt det blomma i alla väder! Satsa gärna på tuffa och tåliga sorter som varken räds regn eller rusk.

Alla kan njuta av blommande pelargoner på balkong och uteplats. Det enklaste är att låta inomhuspelargonerna flytta ut under sommaren. De vanliga zonalpelargonerna uppskattar sol och frisk luft, men trivs bäst i skyddat läge.

Se videon: Väck liv i pelargonerna – så gör du!
4:03

Efter reklamen: Se videon: Väck liv i pelargonerna – så gör du!

(4:03)

Slå på ljud

Ställ dem därför på platser där de slipper utsättas för blåst och regn som kan göra att de ser lite fula ut. Men råkar det hända finns ingen anledning till oro, plantorna återhämtar sig snabbt.

Tre trädgårdsmästare tipsar: Så väljer du rätt växter i trädgården

Vill du vara säker på att ha blommande pelargoner som håller sig fina på uteplatsen även om det blåser och regnar så finns det betydligt tåligare sorter som är bättre anpassade för utelivet.

Årets pelargon på stol

’Brocade Cherry Night’ blommar i körsbärsrött. Lägg märke till bladens fina gröna kantmarkering. Den passar lika bra på fönsterbrädan som i skyddat läge på uteplatsen. Tips! Ju mer solljus, desto mörkare blad.

Vilken pelargonsort ska jag välja?

Hängpelargoner

Med sina långa, lite veka hängande grenar passar pelargoner i Peltatum-Gruppen fint i balkonglådor och ampel utomhus. Finns med enkla, halvdubbla eller dubbla blommor i många olika färger. Bladen är tjocka och vaxartade och liknar murgrönans till formen. De tål regn och vind bra och blommar fint i alla lägen utom mot norr. Kaskadpelargoner är självrensande hängpelargoner med enkla blommor och överdådig blomning – helt perfekt i balkonglådan!

Vädertåliga korsningar av pelargoner

Korsningar mellan zonalpelargoner och hängpelargoner blommar generöst och klarar utelivet bra. Många växer kraftigt och är vädertåliga. Några är dessutom självrensande vilket gör dem mer lättskötta. Passar i stora krukor och balkonglådor. Några även i ampel.

Skapa vackra arrangemang med vårblommor och kvistar
Pelargoner som växer på höjden. I förgrunden en stol med kaffekopp och filt.

Myshörna med blomning på höjden. Tänk i våningar och använd en blomstertrappa eller fynda en sliten loppisbyrå att plantera i.

Pelargoner flyter i vatten

Flytande blickfång. Med några olika pelargoner gör du lätt ett dekorativt vattenbad.

Små och väldoftande pelargoner

Änglapelargoner är mindre pelargoner med ett nätt växtsätt. De är hyfsat tåliga mot regn och blåst och blomningstiden är lång. Blommorna påminner om små penséer, bladen är små, krusiga och doftar citron. Kan övervintras ljust och svalt men betraktas oftast som ettåriga.

Skötselråd för att få pelargonerna att blomma

  • Plantera pelargonerna i näringsrik och porös blomjord som passar växter i kruka. Hängpelargoner och andra kraftigväxande behöver en rejäl jordvolym för att komma till sin rätt.
  • Se till att krukan, balkonglådan och ampeln är väldränerad.
  • Ställ pelargonerna på en varm och solig plats, gärna vindskyddat.
  • Pelargoner är torktåliga, men sommartid behöver de mycket vatten och trivs bäst med jämn bevattning för att blomma så bra som möjligt.
  • Ge krukväxtnäring en gång per vecka från vår till höst eller använd långtidsverkande näring i jorden.
  • Plocka bort allt visset efterhand så kommer fler blommor.
En kvinna häller upp näring för pelargoner

Ge näring regelbundet så blommar dina pelargoner bra.

Av Marie Kasimir

Foto: Annika Christensen, Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson/Minna Mercke Schmidt, Mäster Grön, Pelargonium for Europe, Shutterstock/TT

Pelargoner som växer på höjden. I förgrunden en stol med kaffekopp och filt.

Myshörna med blomning på höjden. Tänk i våningar och använd en blomstertrappa eller fynda en sliten loppisbyrå att plantera i.