Plantera vitlök hemma – så här enkelt är det

Anni Jähde med vitlök redo att planteras.

Foto: Christina Uhlin

Odla vitlök hör till det enklaste man kan göra. Planteringstiden och en välgödslad jord ska man dock inte slarva med.

Vitlök behöver vinterns kyla – så det är i oktober till november som de ska ner i jorden som helst inte ska vara varmare än cirka åtta grader. Trots att det är så sent på året hinner de ändå rota sig och ligger till våren i startgroparna för att börja växa.

Få bästa knepen för att lyckas - se filmen här:

I juli, augusti är vitlöken skördeklar. Blasten brukar gulna och du kan lätt stoppa ner fingrarna i jorden och känna att lökarna blivit stora.

Det går att plantera vitlök på våren också, men lökarna blir inte så stora och bildar sällan klyftor. Men de lökarna är goda de också, inte minst att äta färska.

Anni visar upp sina vitlökar.

Vitlökarna ska vara fasta och fina. Plantera inte klyftor som är skadade eller har börjat mögla.

Foto: Christina Uhlin

Väldränerad jord till vitlök

Jorden måste vara genomsläpplig för vatten, annars riskerar vitlöken att ruttna. En tung lerjord är med andra ord inte bra för vitlök. Kompost är en bra jordförbättrare för alla jordar.

Gödsla ordentligt när du odlar vitlök

Vitlök kräver mycket näring. Se till att gödsla jorden innan du planterar, med till exempel kogödsel eller hönsgödsel. Ge sedan ännu mer gödsel till våren och gärna ett lager gräsklipp under sommaren – för vitlök behöver matas.

Anni Jähde hämtar jord med sin spade från skottkärran till jorden där vitlöken ska odlas.

Gödsla jorden med t ex kogödsel innan plantering.

Foto: Christina Uhlin

Rätt vitlök – inte från mataffären!

Det allra viktigaste är att inte använda vitlök från mataffären. Den är inte virustestad och kan sprida sjukdomar till jorden, vilket kan innebära att det inte går att odla någon sorts lök alls i den jorden flera år efteråt. Sorterna man köper i mataffären är kanske inte heller lämpliga för det svenska klimatet och är dessutom ofta behandlad för att inte gro –precis tvärt emot vad vi vill.

Så köp vitlöken i trädgårdsbutikerna, den är avsedd att plantera i svenska trädgårdar och är frisk och fin. Det finns flera olika sorters vitlök att välja mellan. Titta lite på vilka egenskaper de har och vad som passar dig.

En del har mildare smak, andra är väldigt bra att lagra länge och vissa har mjuk blast som går att göra fina vitlöksflätor av.

Dags att plantera

Anni Jähde delar upp vitlök i klyftor innan de planteras.

Dela vitlökarna i klyftor.

Foto: Christina Uhlin

Dela upp vitlökarna i klyftorna. Det är alltså klyftorna – en och en – som man sätter. Det torra skalet ska vara kvar, det är bara att stoppa ner klyftorna som de är.

Anni Jähde planterar vitlöksklyftor.

Sätt klyftorna med cirka tio centimeters avstånd.

Foto: Christina Uhlin

Stora klyftor ger stora lökar. Det är inte mycket lönt att sätta de riktigt små klyftorna. Plantera med tio centimeters avstånd mellan klyftorna och cirka 15 centimeter mellan raderna. Tryck ner klyftorna max fem centimeter med den spetsiga ändan upp och den trubbigare ner.

Anni Jähde täcker planterade vitlöksklyftor med jord och gräsklipp.

Ett lager löv över jämnar ut temperaturen som ju kan variera kraftigt under vintern.

Foto: Christina Uhlin

Lägg till slut över ett lager löv och/eller gräsklipp om du har det så att jorden inte står bar över vintern.

Det här täcket jämnar ut temperaturskiftningarna under vintern en aning.

Gror under vintern

Bli inte orolig om vitlöken börjar gro under vintern, det gör de nästan alltid och skjuter upp fin grön blast. Men det är ingen fara – vitlök är en riktig tuffing som tål sträng kyla!

Odla vitlök i kruka

Vill du odla vitlök i kruka? Ja, det går det också! Plantera lite tätare än du gör i marken, men annars likadant. Krukan ska stå ute för att vitlöken ska få kylan, men se till att det inte regnar ner i krukan, då blir jorden för blöt och vitlöken ruttnar.

Så här odlar du vitlök i kruka.

Vitlök kan odlas i kruka, men se till att jorden inte blir för blöt.

Foto: Christina Uhlin

Ställ den under tak eller lägg över en brädbit eller liknande som skydd mot regnet. Att ha krukan i ett kallt växthus fungerar utmärkt. Glöm då inte att ge lite vatten på våren och flytta ut krukan innan det hinner bli för varmt i växthuset.

Odla i pallkrage: Guide från början till sådd