Pyssla & pynta med järnek

Pynta och gör en fin krans av järnek i jul.
Det är lätt att fixa fina arrangemang med järnek. Den här tåliga vintergrönskan blir enkelt vacker och hållbar utsmyckning både ute och inne. Med röda accenter av bär och äpplen får pyntet härlig julkänsla.

Järnekens styva, blanka blad håller länge även inomhus – perfekta till snygga julkransar! Klä halm- stommar med järn eksblad. Lägg dem åt samma håll så blir kransen snygg och tät. Linda fast med grön spoltråd.

Järnek – vacker både ute och inne

Järnek, även kallad kristtorn, är britternas klassiska julpynt. Traditionen härrör från romarna som höll järneken som ett heligt träd. De prydde sina hus med grenar av järnek under vintern, en tradi- tion som övertogs av de kristna.

De lackröda bären mognar nu i december och de blanka bladen håller länge i den torra inomhusluften.

Bladen är taggiga, så använd bra handskar när du pysslar.

Trivs i kruka

Järnek växer långsamt och är tacksam att odla i kruka. Den kan klippas i olika former och stammas upp till träd. Se till att krukan har god dränering och välj en proffsjord för krukodling som är välgödslad och stabil i strukturen. Har du järnek i kruka utomhus där den inte är härdig, ställ undan krukan på en skyddad plats under vintermånaderna.

Ett järneksträd i kruka till jul.

Köp ett litet järneksträd till jul, men håll det på avstånd från fruktskålen. Etylen gasen som frukten avsöndrar gör att järneken tappar sina blad. Efter julhelgen placeras trädet så svalt och ljust som möjligt, i vår kan det planteras ut i trädgården. Foto: Kira Brandt

Välj järnek till din trädgård

Järnek är lättodlad och tål att formklippas. Utbudet växer för varje år, det finns sorter i olika höjd från krypande till stora träd. De vitkantade är särskilt fina på en skuggig plats.

• Järnek, Ilex aquifolium, är en städsegrön buske som kan stammas upp till ett träd. Härdig till zon 2.

• Blå järnek, Ilex x meserveae, är härdig till zon 4–5 och finns i många sorter. Det är en korsning mellan vanlig järnek och japansk krypjärnek, Ilex rugosa.

• Järnek är en så kallad tvåbyggare med skilda han- och honplantor. Det är honorna som får bär. Vissa sorter behöver pollineras av en hanplanta, fråga i plantskolan om du eventuellt också behöver en hanplanta.

Blå järnek 'Heckenstar' är en hanklon som inte får bär.

Blå järnek ’Heckenstar’ är en hanklon som därför inte får bär. Tätvuxen, blir drygt 2 m hög. Foto: Kira Brandt

Järnek 'Pyramidalis' växer naturligt i pyramidform

Järnek ’Pyramidalis’ växer naturligt i pyramidform upp till 4 m. Tätväxande, får rikligt med bär och släta blad. Foto: Kira Brandt

Blå järnek 'Blue Princess' får massor av bär.

Blå järnek ’Blue Princess’ får massor av bär och har ovanligt mörka blad. Upp till 4 m hög. Foto: Kira Brandt

Järnek 'Silver Queen' är namnet till trots en hanklon som inte får bär.

Järnek ’Silver Queen’ är namnet till trots en hanklon som inte får bär. Blir upp till 2 m hög. Välj ’Argentea Marginata’ om du vill ha en vitbrokig, bärgivande sort. Foto: Kira Brandt

Av Karin Elmberg

Läs också:

Gör en vacker adventskrans till dörren

Steg för steg: Fixa finaste höstkransen

Steg för steg: Så gör du julens finaste dörrkrans