Blommorna som insekterna älskar

Odla ängsblommor på uteplatsen för att locka insekter.

Det går utmärkt att göra en blomsteräng på uteplatsen.

Foto: Shutterstock

Plantera hemma för bin och fjärilar! Med rätt blommor på balkongen och i trädgården kan vi hjälpa våra insekter att göra sitt viktiga jobb.

Att det finns tillräckligt med bin och andra insekter som kan pollinera våra växter är grundläggande för att naturens ekosystem ska må så bra som möjligt. De senaste åren har det kommit flera larm om att många viktiga arter har minskat i antal, och flera av de mest betydelsefulla små medhjälparna behöver hjälp för att kunna återhämta sig.

Se också: Stina brände ut sig – blev biodlare

I Sverige är vildbin de viktigaste pollinatörerna och en tredjedel av våra 299 vilda biarter är rödlistade. Dessutom är ungefär en femtedel av Sveriges 2 645 fjärilsarter och drygt en tiondel av landets cirka 400 arter av blomflugor rödlistade. Deppiga siffror, men den goda nyheten är att vi kan göra mycket för att hjälpa till att vända trenden!

Vad betyder rödlistad?

 • Rödlistning görs i syfte att klassificera vilken utdöenderisk olika arter inom djur- och växtlivet har.
 • Bedömningarna görs utifrån kriterier fastställda av internationella naturvårdsunionen (IUCN).
 • De arter som finns listade är kategoriserad i någon av klasserna nära hotad, sårbar, starkt hotad samt akut hotad eller nationellt utdöd.

Skapa en äng i trädgården

Bin och fjärilar vill ha öppna ytor med många blommor för att må som bäst, så har du möjlighet att plantera flera olika sorter är det jättebra. Har du en trädgård finns det såklart större möjligheter till att plantera en blomsteräng än om du bor i lägenhet, men även den som endast har en balkong kan göra stor skillnad för våra pollinatörer. För balkongen går det att göra mindre små samhällen som de trivs jättebra i, och varför inte kombinera hjälpinsatsen med att plantera sådant som även du själv kan dra nytta av, som olika bär och kryddor?

En holk för insekter och fjärilar.

En fjärilsholk blir ett fint och uppskattat insektshotell i trädgården eller på balkongen.

Foto: Shutterstock

Holkar för fjärilar och insekter

Fjärilar kommer trivs extra bra hemma hos dig om de förutom blommor även får ett bra ställe att övervintra på. Att sätta upp en fjärilsholk i anslutning till några av de växter som de trivs med är ytterligare ett sätt att hjälpa dem under den del av året då de behöver annat än blommor för att må bra. Och det är inte bara fjärilar som kommer uppskatta holken, när stadsbilden ändras är det många insekter som uppskattar ett litet skyddat krypin att komma till.

Tips – 9 växter som bin och fjärilar gillar!

Till trädgården

 • Rölleka
 • Stor blåklocka
 • Alla sorters bärbuskar och fruktträd

För dig med balkong

 • Smultron
 • Lavendel
 • Timjan

För uteplatsen

 • Prästkrage
 • Kaprifol
 • Schersmin

Källa: Naturvårdsverket, SLU Artdatabanken

Plantera för att pollinera – hela säsongen

Odla jordgubbar – här är bästa tipsen för att lyckas