Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Rickard Söderberg om planerna för nya kolonilotten

11 mar, 2022 
Marie Kasimir
Rickard Söderberg framför sin nya kolonistuga.
Operasångaren Rickard Söderberg är nybliven koloniägare och ska nu inleda första odlingssäsongen med koloniträdgård och stugan Lilla Blå.
Det bästa från en klassisk engelsk cottage garden och mormors barndomsträdgård på småländska landsbygden. På kolonin skapar Rickard Söderberg en magisk plats fylld av doftande blommor – och det ska kännas som att komma till en helt annan värld.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ni skulle bara ta en fika hos vänner men köpte en kolonistuga. Berätta!

Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"Brand logo
Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"

– Vi fick veta att en lott var till salu på samma område och köpte den faktiskt osedd på telefon – innan vi druckit upp kaffet. Blev lite överraskade själva, men ibland måste man våga kasta sig rakt ut. Var det kärlek vid första ögonkastet? Ja, då var den ju redan vår så då måste vi älska den. Där fanns i stort sett bara en gräsmatta, några syrener och ett par fruktträd. Och det var ju fantastiskt för då kunde jag börja helt från början.

Annons

Läs mer och beställ magasinet här

Vad lockar mest med kolonilivet?

– Främst känslan av att komma iväg, att få vara i en helt annan värld, en fantasivärld som jag håller på att bygga. Jag drömmer om att få sitta där i sommar och skriva. Redan i höstas hann vi en bit på vägen.

Vad var det första ni gjorde i kolonin?

Anlade det jag kallar Lilla klosterträdgården. En inramad trädgård med kryddörter för matlagning och dryck och ett par hundra saffranskrokus för att kunna baka saffransbröd med min egen saffran. Utanför satte vi en bärallé med krusbär, vinbär och hallon, både tidiga och sena.

Annons

Rickard Söderbergs trädgårdsvision

Hur ser din trädgårdsvision ut?

– Jag vill återskapa någon sorts allmogefantasi, tänk södra Småland/norra Skåne sent 1800-tal. Gångar kantade med buxbom och mängder av doftande blommor så man omvärvs av dofter, fjärilar, bin, humlor och fågelsång när man stiger in i trädgården. Vi har även satt en gammaldags gärdsgård runt hela trädgården och för att avgränsa olika delar inne i trädgården. Där ska det bland annat bli en blomsteräng med gammalsvenska blommor, kulturväxter.

Rickard Söderberg poserar med en blommande buske.
Doftande växter är Rickard Söderbergs favoriter.

Rickard Söderbergs favoritväxter

Har du några favoritväxter?

Annons

Allt som doftar! Rosor, narcisser, hyacinter, kaprifol och höstsilverax. Och så har jag blivit helt besatt av tuberos, natthyacint.

Den satte jag lökar av i höstas. Jag är också förtjust i prunkande växter som stoltserar med stora blommor, som kungsliljor. Men också persikomandel, magnolia och ginst som blommar på bar kvist.

Tuberos – doftar magiskt i gryningen i augusti.
Tuberos – doftar magiskt i gryningen i augusti.

Vilken roll spelar koloniträdgården i den hälsoresa du gått igenom?

Den ska vara en fristad där jag kan sitta och meditera eller jobba fysiskt, vilket på ett häftigt sätt gör mig mer närvarande i nuet.

Annons