Vi har vant oss vid att se rosenkvitten som en dekorativ häckväxt, ofta planterad utmed uppfarter och i offentliga miljöer. Men den förtjänar att älskas av fler – förutom att den är vacker ger den aromatiska frukter som kan bli ljuvlig gele och marmelad.
Så planterar du vårens lökar
Efter reklamen: Så planterar du vårens lökar
Rinner krusbärsmarmeladen av mackan och björnbärssylten av
våffelhjärtat? Problemet med hemkokt sylt är ofta att frukterna och bären den
gjorts av inte innehåller tillräckligt med pektin. Även om man försöker välja
bär som inte är helt fullmogna, blir den sällan tillräckligt fast ändå.
Särskilt körsbär, hallon och blåbär är fattiga på pektin.
Tricket är att göra som livsmedelsindustrin – tillsätta extra
pektin och syra. Fruktpektin och syltsocker finns att köpa. Problemet är att
man ofta får en rad andra tillsatser på köpet.
De dekorativa blommorna gjorde rosenkvitten till en populär prydnadsbuske i Europa i slutet av 1800-talet.Karin Wildheim
Rosenkvitten – lika god som vacker
Vill man komma åt samma geléringseffekt på en mer naturlig väg
finns lösningen i den egna trädgården – om man har en rosenkvittenbuske. Det
går dessutom att koka en alldeles ljuvlig marmelad och gelé på enbart
rosenkvitten eller att använda frukterna för att smaksätta glass, grytor och
soppor. Så kanske är det dags att börja se rosenkvitten lika mycket som en
nyttoväxt som en prydnadsväxt.
God gelé på rosenkvitten
Gelé som passar bra som tillbehör till starkt kryddiga
kötträtter eller som smakförstärkare i goda såser. Cirka 4 dl.
1 kg rosenkvittenfrukt 4 dl vatten 4 dl strösocker
Gör så här
1. Tvätta frukterna. Dela små frukter på hälften, och lite
större i fyra delar. Låt kärnor och skal vara kvar, men ta bort orenheter
på skalet. Lägg fruktbitarna i en syltgryta.
2. Tillsätt 4 dl vatten per kilo frukt. Koka försiktigt
frukterna mjuka, utan omrörning, i 25–30 minuter.
3. Låt saften självrinna genom silduk.
4. Mät upp saften, cirka 4 dl. Koka saften i cirka 5 minuter.
Tillsätt strösocker (lika stor mängd strösocker som uppmätt saft). Se till
så att sockret löser sig genom att röra ner lite i taget.
5. Låt gelén koka försiktigt, utan omrörning i 25–30 minuter.
6. Gör geléprovet genom att hälla upp lite av gelén på en
kall tallrik och kör en sked genom massan. Stannar kanterna kvar, utan att
glida samman igen, är gelén färdig.
7. Häll upp den färdiga gelén på väl rengjorda glas eller
burkar. Förvara svalt.
Syrligheten, den goda citrussmaken och höga pektinhalten finns hos
all rosenkvitten, så det är bara att börja plocka på prydnadsbuskarna när de
små, trinda frukterna mognar och blir varmt gula och lite oljiga på skalet. Det
brukar ske i slutet av september eller i oktober.
Förädlade sorter ger bäst skörd
Fastnar man för rosenkvitten och vill ta vara på mycket frukt kan
det dock vara en god idé att satsa på buskar av någon förädlad sort, som har
tagits fram speciellt för fruktproduktion. Då får man goda frukter med små
kärnhus och inga eller få tornar på grenarna. Några sådana sorter är ’Darius’
och ’Rondo’ (upp till zon 4), ’Sirius’ och ’Cido’ (upp till zon 5).
Frukterna passar utmärkt att koka marmelad eller gelé av eftersom de är rika på pektin, en gelébildande kolhydrat.Karin Wildheim
Många rosenkvittensorter är inte
självfertila utan korspollineras. Det innebär att det måste finnas minst två
sorter, som blommar samtidigt i närområdet, för att det ska bli någon
fruktsättning. Även självfertil rosenkvitten ger mer frukt om man sätter plantor
av mer än en sort.
Plantering: Våren eller hösten. Luckra jorden djupt före plantering.
Växtplats: Soligt läge för bästa fruktsättning, halvskugga fungerar som prydnad.
Jord: De flesta jordar, men undvik högt pH. Blanda gärna in bark eller rhododendronjord vid kalkrik mark.
Gödsel: Kompost och benmjöl på våren, marktäckning med gräsklipp under säsongen.
Blomning: Rikligt i maj–juni, färger från tegelrött till rosa, orange eller vitt.
Höjd/bredd: Ca 1 m hög (liten rosenkvitten), breder gärna ut sig åt sidorna.
Rosenkvitten tillhör familjen rosväxter och underfamiljen
Maloideae. Den är alltså ganska nära släkt med äpplen, päron och kvitten,
vilket syns på blommor, blad, frukter och kärnhus.
Det finns fyra kända rosenkvittenarter:
kinesisk rosenkvitten, tibetansk rosenkvitten, stor rosenkvitten och liten
rosenkvitten. Är det frukten man är ute efter är det bäst att satsa på liten
rosenkvitten, Chaenomeles japonica, eftersom den mognar tidigast. Hybridsorter
är ett alternativ. Även hos stor rosenkvitten kan frukterna hinna mogna fram i
tid. I högre zoner kan man dock behöva plocka dem lätt omogna och låta den
eftermogna inomhus.
Blomfärgen är ofta tegelröd men kan även vara laxrosa, knallrosa, orange eller vit.Karin Wildheim
Rosenkvitten i trädgården: blomning och skötsel
Buskarna blommar rikligt i ett par, tre
veckor i maj eller början av juni beroende på var i landet de växer. Blomfärgen
är ofta tegelröd men kan även vara laxrosa, knallrosa, orange eller vit.
Pollinerarna gillar blommorna och är
flitiga besökare, vilket såklart är bra för fruktsättningen. Så också det
faktum att några blommor brukar vara eftersläntrare, som slår ut sent, och
därmed undkommer eventuell vårfrost.
Rosenkvitten brer gärna ut sig åt sidorna och kan därmed fungera
som marktäckare i en slänt. Däremot blir buskarna inte så höga, liten
rosenkvitten blir runt metern. Rotsystemet är dock både djupt och brett. Att
luckra på djupet före plantering ger därför gott resultat.
Rosenkvitten är lättodlad och frisk och
klarar de flesta jordar men det finns en sak den inte gillar: ett högt
pH-värde. Vet du med dig att du har en kalkrik jord kan du blanda den med bark
eller rododendronjord före planteringen och även mulcha med det kommande år.
Stratifiera rosenkvitten
Ordet är
krångligt men processen enkel. Så här gör du för att stratifiera frön och
föröka din egen rosenkvitten.
Blanda kokt,
avsvalnat vatten med sand eller vermikulit.
Rör ner fröna
och lägg blandningen i en tät, märkt plastpåse.
Förvara i
rumstemperatur 5–6 dagar.
Flytta påsen
till kylskåpet i 1–2 månader. Kontrollera varje vecka.
Så i såjord
blandad med perlit eller grus.
Håll fuktigt
och plantera ut småplantorna nästa vår.
Vill du ha
sortäkta buskar? Föröka hellre med sticklingar, ympning eller rotbitar.
Som prydnadsbuske klarar
rosenkvitten ett halvskuggigt läge men vill man ha mycket frukt – och att den
ska hinna mogna fram i tid – är det full sol som gäller.
Marktäckning under
buskarna är bra eftersom de har ett glest växtsätt och, särskilt under etableringen,
inte tål för mycket konkurrens. Dessutom slipper man jord på frukterna om man
täcker marken med exempelvis gräsklipp.
För att få en god skörd är det även bra
att gödsla med kompost och en näve benmjöl varje vår.