Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

Allt du vill veta om rosor - stor guide om sorter, jord och skötsel

14 sep, 2022
author Anni Jähde
Anni Jähde
Plantering av rosor.
Ju mer man lär sig om rosor, desto fler vill man ha. Att få upp ögonen för nya sorter och fiffiga odlingsråd knyter denna ljuvliga växt bara närmre ett bultande ­trädgårdshjärta. Välkommen att dyka djupare in i denna blomstrande, doftande värld!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Terrassens drottning – ros i kruka

Visst går det att ha rosor i kruka, även om inte livstiden blir lika lång som när de planteras i marken. Men i stora krukor och väl skötta med vatten och näring kan de här rosorna ge stor glädje många år. Liten sort. Välj en rossort som till sitt naturliga växtsätt inte blir så stor.

Ros i kruka.
I en stor kruka med bra jord och mycket näring mår rosen fint.

Långblommande rosor i kruka: Det kan vara en poäng att satsa på en remonterande ros. Troligen ska du ha krukan på en terrass eller balkong och då vill du säkert ha blomning så länge som möjligt. Att den doftar är såklart också härligt. Stor kruka. En kruka som rymmer minst 25 liter jord är nästan ett måste. Dessutom ska det finnas avrinningshål för överskottsvatten.

Se även: Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!Brand logo
Se även: Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!

Plantering: Plantera som vid vanlig rosplantering, det vill säga att rosen ska sättas djupt (10–15 cm under jordytan). I kruka är det extra viktigt med bra jord, så köp specialjord för rosor. Vattna ordentligt och börja gödsla när rosens tillväxt kommer i gång. Gödsla gärna med långtidsverkande rosgödsel.

Vinterskydd: Det finns krukor som har isolerande förmåga, vilket är fiffigt med tanke på att rosen måste skyddas under vintern och att krukor lätt kan frysa sönder. Men det går också att isolera själv med frigolit, bubbelplast och annat material. Försök alltid att dra in krukor under tak för att undvika att det regnar för mycket i dem under vintern. Konstant blöt jord är ett större hot än minusgrader.

Annons

5 frågor att ställa innan du köper rosen

Du måste ta hänsyn till var rosen ska planteras, men det finns faktiskt rosor för i princip alla lägen. Du kan alltid förbättra förutsättningarna för rosen med till exempelvis jordförbättring, men bäst är det att satsa på en ros som klarar de ursprungliga växtförhållandena. När du svarat på frågorna nedan, kan du hitta rätt ros. Härdighet: Vilken odlingszon är det där rosen ska planteras? Jord: Vilken typ av jord är det? Ytterligheterna är sandjord respektive lerjord. Vind: Hur mycket blåser det? Ljus: Är det övervägande sol eller mycket skugga? Vatten: Är jorden fukthållande eller torr?

Gamla rosor med härliga historier

Mellan 2005 och 2010 genomfördes en inventering av rosor i hela landet under SLU:s (Sveriges lantbruksuniversitet) Program för odlad mångfald, POM. Trädgårdsägare fick lämna in gamla rosor, de provodlades och de bästa har förökats för bevarande, produktion och försäljning. Minst lika viktiga är historierna om personerna och platserna som är knutna till varje ros. De här fina berättelserna kan man ta del av, och det ger verkligen en extra dimension till rosen man väljer till sin trädgård. Sortimentet består i dag av 15 sorter.

Se alla rosorna på www.slu.se. Sök på Grönt kulturarv rosor.

Vildskott.
Ta bort vildskotten så långt ner mot stammen som möjligt. Skotten riskerar annars att ta över

Håll efter vildskott!

Kommer det grenar som ser lite annorlunda ut än resten av rosen? Kanske med annan bladfärg och fler taggar? Då är det vildskott från roten som är en annan sorts ros. De flesta rosor vi köper består nämligen av två olika sorter. Roten är en art med egenskaper som gör rosen tålig och växtvillig, på roten ympas en ädlare sort som har tagits fram för att den blommar vackert, har ett snyggt bladverk och så vidare. Om rosen planterats för grunt eller jorden sjunkit runt rosen, kan stammen sätta skott. Ta alltid bort de här vildskotten så långt ner mot stammen som möjligt. Skotten riskerar annars att ta över, och det kan bli väldigt svårt att rädda ursprungsrosen.

Annons

Rosor vill ha mycket vatten

Rosor gillar vatten och behöver vid torrperioder passas med vattning. Särskilt gäller det om din jord är lätt och väldränerad. Nyplanterade rosor behöver alltid extra vattning första året, medan äldre rosor har rötter som går på djupet och klarar sin vattenförsörjning själv om det inte är extrem torka. Vattna alltid vid roten. Sätt inte spridare på rosen – det ökar på risken för svampangrepp på bladverket.

Böjd gren på ros.
Nerbunden gren.

Mer blomning med böjda grenar

En gren böjd i horisontellt läge blommar mer än en gren som växer rakt upp. Det är ett naturligt fenomen och utnyttjas till exempel vid fruktodling. Busk- och klätterrosor kan man alltså få att blomma mycket mer om man binder ner grenarna. Kör ner kraftiga störar av trä, metall eller till exempel hassel en bit från rosen på båda sidor. Bind fast rosens långa grenar på olika nivåer.

Jorden kan bli ”trött” av rosor

För växter i rosfamiljen, Rosaceae, där även persika, spirea, hallon och många andra växter ingår – kan jorden drabbas av så kallad jordtrötthet. Det är ett fenomen som gör jorden olämplig att åter plantera någon växt ur rosfamiljen i. En ny ros, eller närbesläktad växt, kommer att utvecklas dåligt och i värsta fall dö. Ska du plantera en ny ros där en annan stått, bör du antingen vänta några år eller byta ut jorden. Gräv bort rejält med jord och ersätt med ny. Den gamla jorden kan läggas någonstans där inga växter i rossläktet växer. Tagetes har visat sig effektiv mot de nematoder som gör jorden trött. Låt tagetes växa på platsen ett år innan rosen planteras.

Annons

Hur mycket gödslande hinner du med?

Återblommande rosor behöver mycket näring för att orka med den omfattande blomningen, de ska gödslas minst ett par gånger fram till månadsskiftet juni/juli. Dessutom kan det krävas tillsyn och uppbindning så att grenar som är tunga av blomklasar inte knäcks. Generellt sett klarar engångsblommande rosor betydligt kärvare förhållanden och mindre skötsel. Gödsling på våren räcker. Kanske är det engångsblommande sorter du ska välja till lantstället där du inte är så ofta?

Rosval för hopplös jord

Det är inte alla som har bästa rosjorden i sin trädgård, men det finns rosor som klarar det mesta. Räddningen för hopplösa jordar är pimpinellrosor, Spinosissima-Gruppen. Förutom att de har bra härdighet och kan odlas högt upp i Sverige, klarar de också magra jordar.

Klätterros.
Lägg grenarna försiktigt mot spaljén.

Bind rosen rätt vid spaljén!

Väv aldrig in rosens grenar i spaljén, det kommer att bli mycket svårt att beskära rosen när grenarna senare behöver tas bort. Lägg i stället grenarna mot spaljén och bind fast med skonsamt snöre.

Plantera rosor

Så gör du – steg för steg!

1. Rosor ska planteras djupt och i stora gropar. Ta gärna i mer än vad som anges i gängse planteringsinstruk-tioner. Gropen kan vara så djup och vid som 60x60 cm. Luckra även i botten så djupt det går med en grep.
2. Se till att rosen kommer cirka 10–15 cm djupare än markytan så okuleringsstället säkert döljs av jord. Bre ut rötterna i gropen, klipp dem hellre än att du viker eller snurrar dem. Är rosen köpt i kruka, försök att reda ut rötterna lite. Framför allt får inte rötterna vara snurrade i krukan, då tar det tid innan de börjar växa utåt i gropen.
3. Fyll på med rosjord och gärna kompostjord, rosor tycker om humus. Kogödsel är också bra för rosor.
4. Trampa till jorden ordentligt, den ska inte vara lös runt rötterna. Vattna i omgångar så jorden sjunker, fyll på mer vid behov.
5. Fortsätt att vattna regelbundet den kommande säsongen.

Annons

Listan med bästa rosorna

Varje år utses Årets ros av projektet Rosens dag, som verkar för att sprida kunskap och information om rosor. Vill du ha tips på bra rosor är det bara att gå in på hemsidan, www.rosensdag.org, och klicka runt på listorna. Där finns beskrivningar och bilder på alla nominerade rosor nio år tillbaka. Och naturligtvis finns sorterna med av en anledning: de är alla odlingsvärda och bra rosor!

Vinnarfavoriter genom tiderna

  • All The Rage, korallröda enkla blommor, blommar hela säsongen, 0,6 m hög, zon 4.
  • ’Ghislaine de Féligonde’, blomman skiftar i alla nyanser av gult/aprikos, återblommande, 1,5 m hög, zon 3.
  • Ingrid Bergman, riktigt mörkröda blommor, lång blomning, 0,8 m hög, zon 3.
  • ’Ispahan’, praktfulla stora rosa blommor, engångsblommande, 1,8 m hög, zon 5.
  • ’Louise Bugnet’, vita blommor, blommar tidigt och hela säsongen, 1,8 m hög, zon 7.
  • ’Stanwell Perpetual’, blekrosa blommor, återblommande, 1,8 m hög, zon 6.
  • ’Wrams Gunnarstorp’, vinröda blommor, engångsblommande, 2,5 m hög, zon 4.
'All the Rage'.
'All the Rage'.
’Ghislaine de Féligonde’.
'Ingrid Bergman.'
'Ingrid Bergman.'
’Ispahan’,
’Ispahan’,

Är vresrosor tabu?

Vresrosen, Rosa rugosa, har blivit omtalad sedan den klassats som invasiv och är ett problem på ställen där den brer ut sig för mycket. Fynd av vresros i naturen ska rapporteras till Naturvårdsverket. Men det är bara den ursprungliga arten som bedöms vara invasiv, de förädlade sorterna är inte det. Vilket är tur, med tanke på hur lättodlade, friska, härdiga och användbara hybriderna är. Det finns många mycket omtyckta förädlade rugosarosor – bland andra ’Louise Bugnet’, ’Hansa’ och ’Jens Munk’.

Uppstammad ros.
Uppstammade rosor känns extra lyxiga – och du kan själv stamma upp.

Uppstammade rosor – hur funkar det?

Små blomstrande och doftande rosenträd – hur läckert är inte det! Uppstammade rosor är lättplacerade och ett trevligt sätt att bygga upp höjd i rabatten eller stora krukor. De flesta stamrosor du köper är okulerade, det vill säga ympade. Stammen är en sort och kronan en annan. Under kronan kan man vanligtvis se ympstället som en tydlig knöl. Ympstället är rosens känsliga del som måste skyddas mot kyla. Vanliga rosor planteras så djupt att ympstället på det sättet är skyddat, annat är det ju med stamrosor. På vintern kan ympstället lindas in med juteväv, gärna med torra löv, halm eller torv under, samt bubbelplast över. Det kan också krävas att kronan skyddas. Det finns påsar att köpa som man trär över kronan, annars kan man själv lägga fiberduk och/eller juteväv runt.

Annons

Stamma upp själv!

1.Välj ut en av grenarna som växer så rakt upp som möjligt. Klipp bort de andra grenarna.
2. Ta bort skott längs den kvarvarande grenen som nu blir stam. Spara bladen i toppen. Här ska rosens krona bildas.
3. Sätt ner en stadig pinne intill stammen och bind stammen mot den.
4. Under sommaren kommer nya skott att växa ut i toppen. Klipp in lite och börja forma kronan.
5. Klipp kontinuerligt bort skott som kommer längs stammen och från roten.

Annons