Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Så dina perenner! Fixa underbar rabatt för liten peng

27 sep, 2022
author Karin Hvit
Karin Hvit
Perennrabatt.
Perenner är lättskötta och hållbara växter.
Redo för det spännande steget att börja fröså perenner? Det finns många perenner som är enkla medan andra kräver en hel del av dig. Känslan att själv så och driva fram sina mångåriga rabattskönheter är alldeles speciell!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Som trädgårdsintresserad får man ständigt ny inspiration att vilja skapa fler rabatter och prova nya växter. Men växter är dyrt, pengarna räcker kanske inte för perennrabatten du drömmer om. Eller så finns inte önskeväxterna på plantskolan – just den där du sett på bild eller i någons trädgård kan vara svår att hitta. Med lite tid och kunskap kan man istället själv så de flesta perenner.

Har man enbart erfarenhet av att fröså ettåriga blommor och grönsaker, behöver man beväpna sig med lite mer tålamod när man ska så perenner. Många ettåriga växter är snabbodlade – de gror, växer upp, blommar och sätter frö på en säsong. Att man dessutom hjälper miljön genom minskade transporter och odling utan bekämpningsmedel är ytterligare ett plus.

Se även: Dela och föröka perenner – så gör du!Brand logo
Se även: Dela och föröka perenner – så gör du!
Echinacea purpurea ’Magnus’.
Solhattssläktet är generellt lätt att fröså. Här Echinacea purpurea ’Magnus’.

Köpa fröer eller samla egna

Nätet – en guldgruva för fröer

Är man intresserad av lite ovanliga växter så är det lätt att via internet få tillgång till ett enormt utbud hos fröfirmor och trädgårdssällskap runt om i världen. I Sverige har Impecta ett brett utbud och hos tyska företaget Jelitto kan man hitta fröer från tusentals olika perenner. Jelitto har också mycket bra och detaljerade såanvisningar som gör det lätt att lyckas.

Frösådder täckta med stenflis.
Frösådder som ska stå utomhus täcks med stenflis för att förhindra att fröna spolas bort vid regn och att det blir påväxt av alger och mossa.

Ta från egna plantor

Du kan också samla in fröer från dina egna perenner. Tänk dock på att många hybrider och namnsorter inte ger fröplantor med samma utseende som moderplantorna. Vissa perenner som aklejor korsar sig flitigt om man har flera olika sorter i trädgården vilket kan resultatet i nya spännande färgkombinationer. Har du mer frön eller plantor än du behöver så varför inte gå med i en frö- eller plantbytargrupp på Facebook. Genom lokala trädgårdsföreningar kan du också komma i kontakt med andra entusiaster.

Annons

Snabb grotid och inga krångligheter

Perenner som blå bolltistel, nepeta, röllika, solhatt, anisört och solbrud gror vid ca 20 grader efter 1 till 3 veckor. Den bästa tidpunkten för sådd är i april–juni. Frösådderna kan placeras inomhus där temperaturen är stabil vilket ger en snabb och jämn groning. När plantorna kommit upp behöver de mycket ljus och lite lägre temperatur. Ett fönster i öster/väster går bra.

Blå bolltistel, Echinops bannaticus.
Blå bolltistel, Echinops bannaticus, gror på ett par veckor.

Undvik snabba temperaturväxlingar

Om temperaturen utomhus är minst 15 grader så kan man sätta ut plantorna i ett skyddat läge direkt när de har grott och det första bladparet kommit upp, men avhärda plantorna först. Att sätta ut krukorna så fort som möjligt ger dig kompakta, livskraftiga plantor.

Stratifiering - härma naturen för att få fröet att gro

Många perenner behöver speciella betingelser för att gro. Orsaken är att det i naturen inte alltid är lämpligt att ett frö gror direkt när det är moget. En liten fröplanta har minimala chanser att överleva om fröet gror under heta torra somrar eller kalla vintrar. Fröna har därför en eller flera mekanismer som hindrar fröet från att gro direkt, detta kallas för frövila. Vilka betingelser som krävs för att bryta frövilan beror på vilken typ av klimat och miljö växterna kommer från i naturen.

Hos perenner från områden med kalla vintrar har fröna oftast inbyggda mekanismer som fördröjer groning till nästa vår för att plantorna ska ha maximal möjlighet att överleva. När vi frösår perenner i kruka behöver vi utsätta sådderna för olika temperaturcykler för att efterlikna den process som sker i naturen. Detta kallas för stratifiering.

Så sår du – steg för steg

  • Fyll krukan med jord nästan ända upp till kanten. Tryck till så ytan blir jämn.
  • Vattna igenom jorden ordentligt.
  • Så glest, 2–5 frön per kruka. Täck fröna genom att sålla lite jord över dem. 2–3 ggr fröets tjocklek är ett lagom tjockt lager. För sådder som kräver någon form av kyla/värmebehandlig; täck ytan med ett tunt lager stenflis.
  • Duscha ytan lätt. Vattnar man med kanna ovanifrån är det stor risk att fröna sköljs i väg.
  • Frösådder som inte behöver någon kylbehandling ställs inomhus i ett miniväxthus med lock eller på en bricka och täcks med plast. Ventilera om det bildas vatten-droppar på plasten. Vid varmt väder kan de ställas utomhus i drivbänk. Frösådder som behöver kyla/värmebehandlas ställs inomhus vid 20 grader i ett dygn så att fröna hinner ta upp vatten innan behandlingen startas.
  • Vattna regelbundet med dusch eller stril så att ytan hålls fuktig.
Plantering i krukor.
Var försiktig med de små plantorna. Rötterna ska inte vikas eller snurras. Får de inte plats är det bättre att knipsa av en bit av dem.

När plantorna tittar upp – plantera om!

Det är dags för omplantering när fyra blad kommit upp. Plantera inte om dina frösådder senare än mitten på augusti då sen omplantering ökar risken att plantorna inte klarar vintern i kruka. För att de omplanterade plantorna ska klara att övervintra i krukor utomhus så krävs en stabil och väldränerad jord. Blanda 3 delar gödslad planteringsjord av grövre kvalitet med 1 del stenflis (2–5 mm) eller små lecakulor (2–6 mm) för bra dränering. Blanda långtidsverkande gödsel i form av små kulor i jorden, välj en sort där näringen räcker i 5–6 månader.

Annons

Både kyla och värme krävs för att fröet ska gro

För många perenner behöver frösådderna utsättas för kyla/värmebehandling för att fröna ska gro. Den vanligaste metoden är 4 veckor varmt följt av 6–8 veckor kallt vid max 5 plusgrader. Enklast är att så dessa fröer inomhus under december–januari. Efter 4 veckor inomhus ställs krukorna utomhus i ett skyddat läge, täck gärna krukorna med snö om det är möjligt. Fröerna gror sedan relativt tidigt på våren vid lägre temperaturer.

Skydda krukorna vid 10 minusgrader eller mer

Är det mycket kallt ute, 10 minusgrader eller mer så vänta med att sätta ut krukorna eller täck dem för att undvika för snabba temperaturförändringar vilket kan leda till att cellerna i fröerna sprängs. Stormhatt, daggkåpa och stjärnflocka är exempel på perenner som kräver denna behandling.

Vissa perenner som sköldpaddsört, backsippa och nävor, här spansk näva, behöver en kort kylperiod på 3–4 veckor för att gro. Enklast är att sätta krukor utomhus under januari till mitten på mars beroende på var man bor i landet. Fröna gror utomhus under april–juni.

Så färska fröer utomhus

Ofta lyckas man bäst om fröna sås färska på hösten. Ställ krukorna utomhus i skuggigt läge och täck gärna med fiberduk för att skydda mot kraftigt regn och uttorkning eller ställ krukorna i en drivbänk. Låt sådderna stå ute över vintern så gror de förhoppningsvis följande vår. Ge inte upp om de inte gror, låt krukorna stå kvar ute ytterligare en vinter.

Behandla frön i plastpåse

Om du vill skynda på processen eller köper fröna senare på säsongen kan du värme/kylbehandla frön inomhus. Använd en liten plastpåse, gärna en återförslutningsbar ”zip”-påse. Lägg i 2–4 teskedar vermikulit eller steriliserad sand, använd inte jord eller torv då det blir för blött och fröna kan ruttna. Lägg fröna i påsen och fukta försiktigt. Placera sedan påsen varmt respektive i kylskåp enligt önskad cykel.

Fröer i en plastpåse.
För att skynda på processen kan man kyl- och värmebehandla fröerna i en påse med vermikulit.

Så lyckas du med att fröså julros

Starta helst i november. Förvara först påsen inomhus vid ca 20º i 8 veckor. Placera sedan i kylskåp i lika länge. Titta till påsen regelbundet då det kan hända att det börjar gro i kylskåpet. Om det gror, plantera grodden i kruka med såjord och ställ utomhus så svalt som möjligt. Efter 8 veckor i kylskåp sås fröna 1–2 per kruka och sätts ut svalt och skuggigt. Fröna gror sedan under april–maj. Vänta med omplanteringen till nästa vår.

Lyckas med frön av pion

Placera påsen i ca 20º. Titta till påsen regelbundet, när en rot börjar synas och är 1–3 centimeter (kan ta 1–3 månader) flytta över påsen till kylskåp i 2–3 månader. När groddarna börjar få blad så plantera försiktigt ut dem en och en i krukor med såjord. Sätt ut krukorna i en sval drivbänk och odla vidare.

Annons

Detta behövs för sådden

Utrustning/bra-att-ha-grejer

  • Kraftiga plastkrukor med bra dränering. Fyrkantiga krukor tar mindre plats, 9 x 9 cm är en lagom storlek.
  • Etiketter för att hålla ordning på frösådderna. Skriv med blyertspenna, det håller längre.
  • Jordsikt eller sil för att täcka fröna med ett tunt och jämnt jordlager.
  • Balja för att blanda jord. För större mängder, blanda direkt i en skottkärra.
  • Drivbänk/pallkrage skyddar småplantorna och ökar chansen att de överlever vintern i kruka. Att ställa dem på en skyddad plats i skuggan och täcka med fiberduk fungerar också bra.

Blanda egen såjord

  • Jorden måste vara väldränerad och näringsfattig. För perenner som snabbt gror vid 20 grader och som planteras om efter en kort tid går det bra att använda färdigblandade såjord i påse. För krukor med sådder som tar länge tid på sig och som ska stå utomhus för kylbehandling så behövs en stabilare och mer väl-dränerad såjord.
  • Grundrecept: 2 delar svagt gödslad lite grövre torvbaserad jord + 1 del sand + 1 del stenflis storlek 2–5 mm. Halkflis utan tillsats av vägsalt fungerar bra och är lätt att få tag på.
Annons