Så får du bort bladlöss

Så här gör du för att slippa bladlöss.
Det finns flera hundra arter bladlöss och nästan alla växter kan drabbas. Här får du tips på hur du får bort dem!

På kort tid kan bladlöss sitta i stora klungor på växternas nya skott och knoppar. De suger växtnäring från de mjuka växtdelarna. Dels leder själva sugandet till skador, dels kan lössens saliv överföra virus mellan växter. I saliven finns enzymer som gör att det uppstår missbildningar av olika slag i de angripna växterna. Till exempel kan blad få stora bucklor.

I takt med att bladlössen suger i sig växtsaft pressas ett sockerrikt sekret ut från dem bakvägen. Denna så kallade honungsdagg är mycket uppskattad av getingar, bin och myror.

För många myrarter är bladlössens honungsdagg den viktigaste födan och de kan flytta såväl ägg som lushonor till lämpliga platser för att i lugn och ro komma åt den. Myror fungerar som bladlössens vakter i och med att de håller rovdjur som nyckelpigor borta.

Honungsdaggen lockar till sig andra parasiter som sotdaggsvampar. Den skada de gör är att hindra solljuset från att tränga in i bladen. På sikt försvagas växterna. Svampen är lätt att spola bort.

Hur får man bort bladlöss?

1. Spruta bort dem med kallt vatten under högt tryck. Fungerar bra, men man får hjälpa till att skrapa bort lössen med fingrarna.

2. Vattenbaserade lösningar med såpa eller paraffinolja.

3. Biologisk bekämpning. Nyckelpigor är de mest kända och glupska bladlusätarna, sedan kommer blomflugor och parasitsteklar. I växthusodlingar använder man sig av parasitsteklar för att minimera bladlusangrepp.

4. Använd pyretrumpreparat.

Läs också: Så här gör du om du fått angrepp på växternas blad