Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så får du bort bladlöss

12 jun, 2015 
Anni Jähde
Så här gör du för att slippa bladlöss.
Det finns flera hundra arter bladlöss och nästan alla växter kan drabbas. Här får du tips på hur du får bort dem!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På kort tid kan bladlöss sitta i stora klungor på växternas nya skott och knoppar. De suger växtnäring från de mjuka växtdelarna. Dels leder själva sugandet till skador, dels kan lössens saliv överföra virus mellan växter. I saliven finns enzymer som gör att det uppstår missbildningar av olika slag i de angripna växterna. Till exempel kan blad få stora bucklor.

I takt med att bladlössen suger i sig växtsaft pressas ett sockerrikt sekret ut från dem bakvägen. Denna så kallade honungsdagg är mycket uppskattad av getingar, bin och myror.

Stina brände ut sig - och blev biodlareBrand logo
Stina brände ut sig - och blev biodlare

För många myrarter är bladlössens honungsdagg den viktigaste födan och de kan flytta såväl ägg som lushonor till lämpliga platser för att i lugn och ro komma åt den. Myror fungerar som bladlössens vakter i och med att de håller rovdjur som nyckelpigor borta.

Annons

Honungsdaggen lockar till sig andra parasiter som sotdaggsvampar. Den skada de gör är att hindra solljuset från att tränga in i bladen. På sikt försvagas växterna. Svampen är lätt att spola bort.

Hur får man bort bladlöss?

1. Spruta bort dem med kallt vatten under högt tryck. Fungerar bra, men man får hjälpa till att skrapa bort lössen med fingrarna.

2. Vattenbaserade lösningar med såpa eller paraffinolja.

3. Biologisk bekämpning. Nyckelpigor är de mest kända och glupska bladlusätarna, sedan kommer blomflugor och parasitsteklar. I växthusodlingar använder man sig av parasitsteklar för att minimera bladlusangrepp.

4. Använd pyretrumpreparat.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons