Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så får du goda jordgubbar – mycket sol och rätt jord

12 jun, 2015 
Anni Jähde
Jordgubbar på jordgubbsplantor
Jordgubbar gillar mustig jord och sol, kan du ge plantorna det så är jordgubbar ganska lättodlade. Här får du odlingstipsen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är inte svårt att odla jordgubbar

Jorden till jordgubbarna:

När du köper nya jordgubbsplantor på våren ska du plantera dem i porös, humusrik och luftig jord. Det får inte ha odlats jordgubbar på samma plats de senaste fyra åren eftersom plantor i jordgubbsfamiljen kan utveckla ”jordtrötthet”, sjukdomar och nematoder som angriper de nya plantorna.

När man byter odlingsplats undviker man också angrepp av de besvärliga jordgubbs- och öronvivlarna. De finns i vegetationen och har svårare att hitta de nya plantorna om man flyttar jordgubbslandet en bit i trädgården.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Täck jordgubbsplantorna med halm:

Lägg gärna halm eller hö mellan och runt plantorna, som du planterar med cirka 25 centimeters mellanrum. Täcker du jorden hålls fukten kvar i jorden längre, ogräset får svårare att etablera sig och när bären kommer ligger de inte mot jorden och blir dåliga eller jordiga av smattrande regn.

Annons

Vattna ordentligt:

Se till att vattna rikligt från blomningstiden till dess att det är skördetid. Ge plantorna ordentliga rotblötor i stället för skvättar varje dag. Då blir rotsystemet kraftigare och därmed vattenupptagningsförmågan bättre.

Skydda jordgubbarna mot fåglar:

Tänk på att spänna nät eller annat ”fågelavskräckande” över jordgubbslandet – annars kan bären snabbt försvinna.

Rensa bort revor:

Ta bort revorna, eller utlöparna, de tar kraft från moderplantan.

Gödsla:

Efter bärsäsongen behöver jordgubbsplantorna näring. Använd gärna kompost eller hästgödsel som också gör jorden lucker och humusrik.

Annons