Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så lockar du fjärilar till din trädgård

04 jul, 2017 
Peter Helperin
Här i Falkenberg har Tommy och Ilona skapat ett paradis för fjärilar i trädgården.
Fjärilar hör sommaren till. Vill du också locka dem till din trädgård eller balkong? Fjärilsfantasterna Ilona och Tommy i Falkenberg ger här en massa fina tips om hur man skapar en trädgård i fjärilarnas favör!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tommy och Ilona har skapat ett litet paradis för fjärilar

Tommy och Ilona Ekmark har skapat ett paradis för fjärilar och andra insekter i villaträdgården i Falkenberg.
Tommy och Ilona Ekmark har skapat ett paradis för fjärilar och andra insekter i villaträdgården i Falkenberg. Foto: Peter Helperin

Det surrar stillsamt från ett parti med rysk martorn – meterhöga, tistelliknande växter. De blå kronbladen lockar till sig humlor, bin och fjärilar som förser sig med nektar och pollen.Mitt i all blomsterprakt sitter Ilona och Tommy Ekmark, vars prunkande villaträdgård i utkanten av Falkenberg inte bara är vacker för ögat, utan också skapad för att gynna ett rikt insektsliv.– Vi är båda gamla fältbiologer som alltid varit intresserade av naturen, berättar Ilona och får instämmande nickar från sin man.– Faktum är att det var genom fältbiologerna vi träffades första gången, i början av 1960-talet.Läs mer

Tommy och Ilona njuter i sin vackra trädgård.
Tommy och Ilona njuter i sin trädgård som är full av fjärilar. Foto: Peter Helperin

Fick upp ögonen för dagfjärilar

Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommorBrand logo
Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor

Då spanade Tommy mest efter fåglar, medan Ilona kikade på växter, intressen som följt dem genom livet. Men för ett par år sedan gavs det ut en bok som fick upp bådas ögon för dagfjärilar. Tommy håller upp ett tummat exemplar av boken Svenska Fjärilar av Bo Söderström. Omslaget pryds av en vacker orangefärgad pärlemorfjäril.– Den är lite av en fotoguide som beskriver hur de olika fjärilsarterna ser ut, både på över- och undersida, vilket är ett måste för att kunna identifiera dem.Samtidigt som boken kom ut blev de digitala kamerorna allt bättre och billigare, och det blev enklare att identifiera fjärilar.Tio vanliga fjärilar i din trädgårdLäs mer

Annons

– Tidigare fick man ju springa omkring med en håv för att fånga in dem för identifiering, säger Tommy och beskriver olika sätt att skåda efter fjärilar.

En vitfläckig guldvinge har landat på renfanans gula blommor.
En vitfläckig guldvinge har landat på renfanans gula blommor. Foto: Peter Helperin

Somliga jagar efter fjärilarna tills de landar på en blomma, andra går långsamt fram i terrängen. Båda metoderna är lika effektiva, men Tommy och Ilona tillhör dem som går långsamt fram.– Ofta återvänder fjärilar, så står man kvar där de suttit kommer de oftast tillbaka efter en stund, förklarar Ilona.Till en början tittade Ilona och Tommy efter alla möjliga fjärilsarter, mest för att det var ett nytt och trevligt intresse. Men när de lyckats se flera ovanliga arter väcktes tanken att se alla de dagfjärilar som finns i Sverige: 122 stycken, plus sju bastardsvärmare.Så bygger du en miniatyrträdgårdLäs mer

Annons

Under två, tre års tid åkte Ilona och Tommy runt i landet under sommarhalvåret och skådade fjärilar – från de blomsterrika fjällsluttningarna uppe i norr ner till de sandiga fjärilsmarkerna i Skåne. Kryssen blev fler och fler.

– Nu har vi faktiskt sett alla arter utom en: arktisk pärlemorfjäril. Det är en blekorange fjäril med mörka fläckar på ovansidan av vingarna. Men den lever bara på steniga fjällhedar norr om Torne träsk. Vissa somrar syns den inte till, eftersom väderförhållandena är för dåliga. Men så plötsligt kommer det in rapporter om att den har synts till, efter några dagar med fint väder. Sist det hände krockade det med ett barnbarns födelsedagsfirande. Men det kommer fler tillfällen, ler Tommy.

Men att skåda dagfjärilar innebär inte bara att kryssa ovanliga arter.

– Varje sommar åker vi till Öland och njuter av den fina naturen. Bra fjärilslokaler är ofta underbara platser med åldrig miljö där det växer mycket olika typer av växter, som i sin tur attraherar flera olika fjärilsarter. Bara det är ju en fröjd att se. På vägen hem kör vi genom Småland och stannar till på intressanta platser där vi fikar och skådar.

Annons

Lockar fjärilarna

Ifall Ilona och Tommy inte får nog av bevingade insekter på sina utfärder kan de alltid gå ut i sin trädgård och lyssna till insektssurret. Där har de planterat växter som erbjuder nektar och pollen från tidigt på våren och långt inpå hösten. De har även ordnat en barnkammare för insekter.

– Det låter svårare än vad det är, säger Ilona och förklarar att de helt enkelt bara låter gräset växa sig högt, eftersom många insekter, inte minst fjärilsarter, lägger sina ägg på bladen, som sedan larverna äter av.

Två slåttergräsfjärilar som fattat tycke för varandra.
Två slåttergräsfjärilar som fattat tycke för varandra. Foto: Peter Helperin

Intill gräset växer brännässlor, som också är en populär värdväxt för många insekter vars larver mumsar i sig av bladen, bland annat nässelfjäril, amiral, påfågelöga och vinbärsfuks.

Annons

– Folk har det i allmänhet för kalt i sina trädgårdar, med bara stenplattor och lite prydnadsgräs. Det gynnar ju inte några djur alls, menar Ilona och går bort mot en grupp med renfana, en korgblommig växt som påminner om en prästkrage som berövats på sina vita kronblad.

– Titta där! säger hon och pekar på en liten gulaktig fjäril. Där har vi en liten vitfläckig guldvinge.

Det är bara en av alla fjärilar som lockats till Ilona och Tommys blomstrande trädgård.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons