Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Så lyckas du med chilisådden – 3 enkla steg

14 feb, 2023 
Anni Jähde
Chiliplantor
Det är tidigt på året, inte senare än februari, som chilifröna ska sås. Utvecklingstiden är nämligen väldigt lång tills frukterna mognar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Finns det något bättre än att ha färsk chili hemma hela tiden? Då är det hög tid att börja så, då utvecklingstiden tar väldigt lång tid.

Vi visar hur du gör – steg för steg!

Se också: 4 enkla steg: Så torkar du kryddor hemmaBrand logo
Se också: 4 enkla steg: Så torkar du kryddor hemma

Steg 1

Använd krukor eller en sålåda med fuktad såjord. Krukan får inte vara för grund, roten utvecklas nedåt med pålrot och behöver plats. Tryck till jorden så inga luftfickor finns kvar.

Annons

Steg 2

Chilifrön som ska sås.

Så ett till två frön i varje kruka, bara lätt nermyllade. Täck gärna ytan med vermiculit för att hålla kvar fukten i jorden.

Steg 3

Chili-sådd.

Täck med plastlock, plastpåse eller plastfilm med hål i. Placera sådden varmt – ovanför ett element, på en värmematta eller ett varmt golv. När fröna grott behöver de så mycket ljus som möjligt, ställ dem något svalare än rumstemperatur om du kan det.

Slöa frön – ge inte upp!

Det kan ta längre tid än du tänker dig för fröna att gro. Tar det längre än tio dagar, ställ sådderna lite varmare. Gror de ändå inte kan det antingen bero på att jorden är för blöt och fröna har ruttnat, eller att det blivit för torrt under den första tiden under groningen. Då är det bara att börja om med nya frön.

Annons