Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

Så lyckas du med odling i pallkrage och låda

10 mar, 2017
author Allers redaktion
Allers redaktion
Odla i pallkrage! Smarta tips och råd
Drömmen om ett eget grönsaksland stavas pallkrage eller odlingslåda. Och du kan göra det precis hur litet eller stort du vill. Här gör vi en ordentlig genom gång med massor av praktiska tips och råd som du har nytta av hela säsongen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Odla i pallkrage och låda – smarta tips

Att från små frön producera smakrika rädisor, vacker kål, god färskpotatis eller spektakulära pumpor ger en skön känsla i maggropen. Och det är inte mycket som går upp emot att tassa ut en tidig morgon och hämta bladgrönt till frukosten.

Ett eget grönsaksland är härligt, och för att odla i låda krävs inga stora ytor. Enklast är att börja i liten skala med en till fyra pallkragar. När fingrarna blivit grönare kan man enkelt utöka efterhand.

Upphöjda bäddar i lådor och pallkragar har många fördelar. De är lättplacerade på alla underlag utan att man behöver gräva, och jorden värms upp fort vilket gynnar växtligheten. Den som har svårt att böja sig kan bygga högre lådor, eller så varierar man höjden för att få en spännande odling.

En annan bra sak är att man kan skapa olika förutsättningar i olika lådor, till exempel gödsla mer till grödor som kräver extra näringsrik jord, ha sandigare jord till morötterna eller kalka extra till vitlöken.

Bygga eller köpa färdig odlingslåda?

Om du använder färdiga pallkragar, bygger själv eller hittar något alternativ till låda är en smaksak. Att bygga eget ger möjlighet till andra former eller att matcha en spe- ciell stil, men för nybörjaren eller alla som vill komma igång snabbt är pallkragar det överlägset mest praktiska alternativet. De anpassas enkelt efter dina behov men att välja höjd på lådorna kan vara knepigt, läs mer i rutan här intill. Till pallkragar finns även praktiska tillbehör som drivhuslock, tunnlar och snigelskydd att köpa till.

Hur många lådor ska man ha?

En låda är en bra början, men med fyra lådor blir det möjligt med olika jordblandningar och att ta hänsyn till växtföljd i framtiden.

Annons

Alla fyra lådorna behöver inte användas på en gång. Se bara till att hålla de oanvända täckta med löv, gräsklipp eller växtdelar så fungerar de som kompost och man slipper rensa ogräs där. Alternativet är att så någon trevlig blomma som marktäckare. Honungsfacelia, tagetes eller ringblommor lyser upp och förbättrar samtidigt jorden. Sträva alltid efter att undvika bar jord.

Placeringen av lådorna är mycket viktig eftersom de flesta grönsaker vill ha sol hela dagen. En plats kan uppfattas som ljus innan träd och häckar grönskar, men när bladen kommer kan förhållandena ändra sig drastiskt. Även på avstånd kan stora träd kasta skuggor som gör att flera timmars ljus förloras.

Ett vindskyddat läge i full sol nära huset eller uteköket är optimalt. Då är det är lätt att hålla koll på odlingen och det går snabbt att hämta kryddor och grönsaker när man behöver. När du väljer plats för din odling bör du också tänka på att det är bra om det finns utrymme för att utöka i framtiden.

Hur långt avstånd mellan odlingslådorna?

Gör odlingen till en plats dit man dras för att njuta av växtlighet, blomning och fjärilsprakt. Ju oftare man rör sig i och runt odlingen, desto lättare är det att komma ihåg att vattna nysådder, dra några ogräs när man springer förbi eller upptäcka ett angrepp av ohyra i tid.

Avståndet mellan lådorna bör vara minst 50 cm, men då får man räkna med att växter kommer att hänga över lådkanterna och göra det svårframkomligt i slutet av säsongen. Är lådorna högre än en krage, ca 20 cm, behöver gångarna vara mer än en meter breda om en skottkärra ska komma emellan. Den som väljer gräsgångar bör tänka på att de ska passa för gräsklipparen.

Vill du komma igång snabbt och enkelt ställer du bara lådorna på gräsmattan, täcker i botten med fuktat tidningspapper och låter gräset finnas kvar som marktäckning i gångarna. Andra förslag på täckmaterial i och mellan lådorna kan du läsa om här intill.

Annons

Hur väljer jag rätt odlingsjord?

När man startar nya lådor går det åt massor av jord. Undvik de billiga säckarna och använd material från tomten så långt det går. Erbjud dig gärna att ta hand om grannens också. Nerblåsta smågrenar och fint ris är bra att bottna med. Fortsätt med gamla löv från vårstädningen, varva med kompost, gödsel och strö från hönshuset eller stallet och jord från fjolårets tomatplantor. Avsluta med 10–20 cm god odlingsjord.

Antingen man utgår från lerjord eller sand kommer den att må alldeles prima av allt organiskt material. Den här kalasblandningen passar utmärkt till näringskrävande växter som squash, pumpa, gurka och kålväxter.

Somliga fröer, som persilja och morötter, behöver lång tid på sig för att gro. Läs på påsarna hur lång groningstiden är. Lika länge ska bädden hållas fuktig och först när det gröna börjar dyka upp kan man börja glesa ut vattningen.

En lång vattenslang eller att ha fyllda kannor stående vid odlingen är praktiskt vid vattningen. Gärna också en tunna för att samla upp regnvatten. Blir det aktuellt att resa hemifrån behövs någon som hjälper till att vattna. Det gäller särskilt plantor som inte har djupa rötter eller växer i grunda lådor där jorden snabbt torkar ut.

Vattningen är viktigast i början. Sedan låter man rötterna dra sig neråt för att leta fukt, och när man väl vattnar ser man till att det blir rejält och genomfuktat. Duttande gör mer skada än nytta. Effektivast blir vattningen på kvällen när jorden kan dra åt sig under natten och avdunstningen blir minimal. Testa själv! Gräv ett litet hål efter ett par timmar och kolla hur mycket jorden dragit åt sig. Det går åt mer vatten än man tror.

Av Anette Brunsell

Läs också:

Odla i pallkrage – från nybörjare till avancerad

Snigelskydda din pallkrage på ett smart sätt

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons