Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så odlar och skördar du på vintern – Sara Bäckmo tipsar!

30 okt, 2018 
AvFredrik Rubin
Sara Bäckmo I vinterlandskap framför rött hus.
Snön yr, minusgraderna biter i kinderna och magen kurrar. Varför inte gå ut i trädgården eller på balkongen och skörda lite? Inga problem om man frågar bokaktuella bloggaren och influencern Sara Bäckmo.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sverige med dess årstider har historiskt varit ett hinder för odlare. Förr var vi tvungna att bunkra inför vintern eftersom inget gick att skörda. I dag importerar vi stora mängder grönsaker och rotfrukter från varmare breddgrader.

Men det finns ett alternativ till en del av importen, åtminstone enligt Sara Bäckmo som är aktuell med boken ”Vinterodling – Skörda när det är kallt”.

Läs också: Odla inne under vintern – 7 oväntade växter

– Våra vintrar ser inte ut som när jag var liten, de är mycket mildare med toppar och dalar i temperaturen. Att odla och skörda på vintern handlar inte minst om att vara kreativ, säger Sara Bäckmo.

Sara Bäckmo dubbelt nominerad

Sara har kommit att bli en inflytelserik aktör inom den svenska trädgårdsvärlden. Hennes blogg ”Skillnadens Trädgård” är största trädgårdsbloggen i Norden och hon är i skrivande stund nominerad till två priser i Stora Influencerpriset, som delas ut av intresseorganisationen Influencers of Sweden.

Annons

Nedärvda traditioner och okunskap är det som hindrar svenskar att odla och skörda på vintern, det menar Sara Bäckmo.

– Våra förutsättningar varierar stort i landet förstås, men det finns mycket stora möjligheter till skörd under vintern på många platser. Det man ska tänka på är att välja grönsaker och rotfrukter som tåler frost och mörker, säger Sara Bäckmo.

Ärtor, bönor och tomat är bland de grönsaker som ska väljas bort. Istället ska du satsa på purjolök, vintermorot, köldtåliga bladgrönsaker, rotfrukter och kål, som alla tål kyla och mörker.

Läs också: Så fröer inomhus – 7 praktiska tips för att lyckas med sådden

– Tricket är att odla fram dessa så att de är färdiga innan det blir kallt och mörkt. Sedan låter du de stå fram tills det är dags att skörda, säger Sara.

Trädgård med växthus täckt av snö.
På vintern växer inget längre, men det går bra att skörda. Bild: IBL

Planera din vinterodling

Sara berättar om hur hon planerar sin odling för att kunna skörda hela året. En hel del fröer sås på vintern för att kunna skördas redan i april. Fröerna krafsas ner i jorden som sedan plattas till och täcks med fiberduk. Finns det tillgång till snö kan den läggas direkt på jorden så att sådden vattnas när den smälter.

Annons

En del grönsaker sätts i jorden på sensommaren, ett exempel är den köldtåliga vintersallaten som växer till fina bladrosetter att skörda på vintern. Den går också att så sent på hösten. Då kommer den bara precis upp ur jorden och står sedan kvar under snön. På våren börjar de växa tidigast och kan skördas innan övriga grödor.

Se också: Lyckas med luktärterna - bästa sättet att såBrand logo
Se också: Lyckas med luktärterna - bästa sättet att så

– Ett annat exempel är svartrot som du kan så på våren och låta stå hela vintern för att skörd nästa vår. Svartrot är dessutom dyr i butik, åtminstone ekologisk sådan, säger Sara Bäckmo.

Annons

Att våga bryta nedärva mönster, planera väl och ta hand om skörden är viktigt för att lyckas med vinterodlingen.

– Man måste våga utmana sig själv och sin trädgård. Men inte nödvändigtvis komplicera odlingen. Börja med att välja ut några grönsaker och se vad som överlever och var inte för snabb med att röja i trädgården. Vi är för snabba på att rensa upp i vår trädgård för att allt ska se så fint ut, säger Sara Bäckmo.

Vintersådd i trädgården

Även för Sara är vinterodling inte helt oproblematiskt. Svårast är att parera för vinterns toppar och dalar. För att minimera riskerna har Sara valt att odla de flesta av sina grönsaker på friland, i pallkragar och i tunnelväxthus. På så vis minskar även risken att en älg kommer och rullar sig i hela odlingen. Men hur stor del av skörden som klarar sig, varierar kraftigt från år till år.

– Mitt tips är att odla mycket grönsaker. Du vet inte hur stor skörden blir och grönsakerna fortsätter inte växa när det är kallt och mörkt. Du bör också äta upp skörden när du har chansen, innan djuren kommer och gör det åt dig, säger Sara Bäckmo.

Läs också: Odla ätbart hela vintern – groddar och skott

Odla groddar och skott inomhus.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons