Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Så stoppar du granen från att vissna – med enkla knepet

02 dec, 2020 
Aino Oxblod
Tipset för att få granen att inte barra är att använda sig av citronläsk.
Med en viss läskedryck kan granen hålla sig fin hela julen.
I år är det många som väljer att ställa i ordning julgranen tidigare än vanligt, när man ändå tillbringar så mycket tid i hemmet. Men då gäller det att få granen att hålla utan att den barrar eller blir dålig – och allt som behövs är ett simpelt livsmedel.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Julen 2020 ser minst sagt annorlunda ut än tidigare år. Glöggmingel och luciatåg ställs in, och hur själva julafton kommer se ut är det många som inte vet än.

Men eftersom många av oss tillbringar så mycket tid hemma har det blivit allt vanligare att tjuvstarta med juldekorationerna och pynta som det är julafton imorgon redan nu. I sociala medier sprids bilder på hem som blir upplysta av tomtelampor, adventsljusstakar och färdigpyntade granar.

Se också: Så gör du julens vackraste krans

Så binder du julen vackraste (och största) kransBrand logo
Så binder du julen vackraste (och största) krans

Men ska granen upp i julgransfoten och blir klädd med glitter och ljusslingor redan nu, så krävs det knep för att få den att hålla sig fin ända fram till julafton, och helst kanske till trettondagarna eller tjugondag knut.

Annons

Framgångskonceptet stavas citron och lime-läsk.

The Mirror skriver om experternas tips från trädgårdshandeln Hanleys garden centre på Irland, som menar att läsken 7Up är det bästa man kan ge sin gran. I Sverige är dock Sprite, som är samma sak av ett annat märke, snäppet vanligare i affärerna. Den kolsyrade läsken med smak av just citron och lime ska blandas ut vatten – tre delar vatten och en del läsk för att vara exakt – för bästa resultat, menar trädgårdsmästarna.

Bäst resultat med citronläsk – då håller sig granen fin

Det skiljer sig inte helt från det klassiska husmorstipset att hälla socker i julgransfoten – både snittblommor och avhuggna julgranar trivs nämligen bäst i sött vatten, och sockret hjälper dem att hålla sig fräscha längre. I granarnas fall vill man att de ska hålla sig från att bli uttorkade, så att alla de fina gröna barren håller sig på grenarna, och inte hamnar på golvet och under strumporna.

I sin frågestund konstaterar trädgårdsmästarna att ny blandning av vatten och 7Up ska tillsättas med några dagars mellanrum för bästa resultat.

”Snittblommor (ja, och träd) gillar socker och citronsyra, och en del tycker att naturlig citron och lime-smaksättning kan fungera som konserveringsmedel också”, skriver de.

Annons