Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Sara sparar tusentals kronor i månaden – genom att odla sina egna grönsaker

04 maj, 2025
author Nami Kawakita
Nami Kawakita
Sara sparar 11 500 kr i månaden – genom att odla sina egna grönsaker
Med sin nya bok Skillnadens 31 gröna dagar vill Sara visa att du på en liten yta kan försörja en stor familj med grönsaker – och uppmanar fler att våga ta steget ut i trädgårdens underbara värld. Det finns nämligen en hel del pengar att spara!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Enkla grönsaker att odla på balkongenBrand logo
Enkla grönsaker att odla på balkongen

Många drömmer om att odla sin egna grönsaker och att vara självförsörjande, men vad innebär det egentligen? Vi vände oss till Sara Bäckmo som är aktuell med en ny bok. Hon är journalist, författare och influencer och ligger bakom Skillnadens Trädgård, Nordens största trädgårdsblogg. Förutom att faktiskt odla sina egna grönsaker är det enligt Sara också en tankemässig omställning till att bli självförsörjande, nämligen att vara beredd att avstå en del mat i perioder. Med sin nya bok Skillnadens 31 gröna dagar hoppas hon kunna inspirera fler att ge sig ut och börja odla.

– Förra året bestämde jag mig för att göra en ny del av köksträdgården och återskapa en del som hade vuxit igen, det händer alla köksträdgårdar förr eller senare. Mitt projekt var att göra en väldigt liten köksträdgård på 31 pallkragar med 31 olika grönsaker, en att skörda per dag.

Skillnadens 31 gröna dagar (Polaris)
Skillnadens 31 gröna dagar (Polaris)

Utgick från Livsmedelsverkets rekommendation

Trots att Sara är en van odlare och har varit självförsörjande på grönsaker i över tio år var det senaste projektet med Skillnadens 31 gröna dagar fortfarande en aha-upplevelse som förde med sig många insikter.

Annons

– Denna gång började jag i en annan ände: jag utgick från Livsmedelsverkets rekommendation för hur mycket grönsaker en familj ska äta. Vi, en familj på sex personer, ska äta 1,5 kg grönsaker/dygn, vilket är 0,25 g/per person och dag. Mitt mål med odlingen var att producera den mängden grönsaker.

Med den beräkningen i ryggen odlade Sara så mycket hon kunde på den iordningställda ytan, för att kunna skörda 46,5 kilo grönt. Trots ett stort angrepp av sork och majs som växte dåligt blev skörden nästan dubbelt så stor, hela 82,4 kg. Till mångas förvåning kan en rätt liten trädgård producera stora mängder mat. En köksträdgård på 30 kvm kan alltså försörja en stor familj med grönsaker under en hel månad. Det är väldigt värdefullt och visar på en stor nytta även på få kvadratmeter.

46,5 kg blev första skörden i köksträdgården
MARIA FORS OSTBERG

– När vi pratar om att odla och vara självförsörjande nämns det oftast en yta om 500 kvm. Det avskräcker många. Bättre är att utgå från den ytan man har och odla så mycket som möjligt för självförsörjning en kortare tid.

Även om den ekonomiska faktorn inte var drivande under projektets gång är den ett viktigt incitament, särskilt i den tid vi lever i nu med rusande matpriser och allt fler som lever med knappa resurser.

– En stor anledning till att vi uppmanas bli mer självförsörjande är förberedelse för kris och krig men vi måste prata om den ekonomiska aspekten och hur stor den faktiskt är.

Stor ekonomisk fördel

För första gången någonsin bestämde sig Sara för att väga det hon skördade och jämföra med vad mängden grönsaker kostade i butik under samma period. För att få en så rättvis bild som möjligt av vad förra årets skörd faktiskt var värd i kronor, jämförde Sara med priserna i en välsorterad matbutik online. Hon valde grönsaker efter bästa tillgängliga kvalitet: svenskt ekologiskt odlat, svenskodlat, ekologiskt från övriga länder och slutligen utlandsproducerad. Förutom priserna insåg hon också att i många butiker finns det inte ens svenska traditionella säsongsgrönsaker att köpa. Värdet på grönsakerna för en månad var 11 500 kr.

Annons

– Jag har aldrig tidigare vägt min skörd, bara gått på att odla och skörda så mycket som möjligt. Den största aha-upplevelsen var faktiskt att se den totala vikten men den ekonomiska aspekten var också en viktig insikt. 11 500 kr är ju jättemycket för en familj, tänk att kunna spara så mycket pengar på en månad!

Att det vi själva odlar är det nyttigaste vi kan äta är inte någon överraskning, men det är värt att påpeka. En grönskande oas är ju inte bara bra för oss själva och vår egen hälsa, det är också bra för miljön och du minskar din klimatpåverkan. Ännu en bonus är att du har anledning att komma ut och röra på dig varje dag. Belöningen får du på tallriken.

Sara Bäckmos köksträdgård
MARIA FORS OSTBERG
5 fridlysta djur i Sveriges naturBrand logo
5 fridlysta djur i Sveriges natur

Har du något tips för den som vill odla men inte har en trädgård?

– Odla det du tycker om att äta! Har man en liten yta kan det vara smart att satsa på ingredienser du har i en sallad, eller t ex smörgåsgrönsaker. Rikta din arbetsinsats till en samlad nytta.

I boken kommer du ofta tillbaka till att det handlar om mån av tid, att allt inte ska planeras och framför allt att det ska vara roligt – varför är det så viktigt för dig?

– Jag själv odlar på det sättet, min ambition om en självförsörjande trädgård kom i en tid när jag hade fyra småbarn och jag jobbade mycket. Den största skräcken var att förlora lusten att odla. Nyfikenheten och drivet är mycket viktigare att bevara. Har jag den kan jag odla hur mycket grönsaker som helst.

Zucchini är relativt lättodlat
MARIA FORS OSTBERG

För Sara är det viktigast att värna det som är roligt och ta vara på glädjen. Har vi det med oss får vi så mycket fina saker gratis – bara genom att odla.

Annons

– Att belägga sig själv med pekpinnar och skrämsel kan aldrig vara den rätta drivkraften. Hade krig och kris varit drivande hade alla med trädgård odlat. Att behålla lusten är det viktigaste!

Foto: Maria Fors Östberg

Annons