Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Låt hösten blomstra – här är perenner som blommar länge

28 sep, 2022 
Jytte Boch
Grekvädd och höstanemon
Grekvädd och höstanemon är två tacksamma perenner.Foto: Jytte Boch/TT
Långt ut på höstkanten är trädgården full av glädjeämnen. Inte minst har många perenner mycket att ge även efter att sommaren gett sig av. Vi tipsar om några av de finaste höstblommande perennerna att satsa på.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla älskar väl vårens skira grönska då lökväxter och de tidiga perennerna börjar blomma. Sedan njuter vi av försommaren med blommande äppelträd och syrener innan vi välkomnar sommarens frodiga färgbäddar och ljusa nätter. Men när de första rosornas och perennernas blomsterprakt är över kan det plötsligt bli lite tomt i trädgårdens rabatter, inte minst framåt augusti och september.

Perenner som blommar länge - här är listan

Lyckligtvis går det att göra något åt det här. Landets plantskolor och trädgårdsbutiker dukar nu fram höstens vackra perenner, många av sorterna kan blomma i princip fram tills frosten kommer. Här samlar vi några favoriter:

Lista på höstblommande perenner

  • Blodormrot, Bistorta amplexicaulis. Härdighet C*.
  • Blodtopp, Sanguisorba officinalis. Härdighet A.
  • Blå bolltistel, Echinops bannaticus. Härdighet B*.
  • Flockel, Eupatorium. Härdighet A.
  • Fältvädd, Scabiosa columbaria. Härdighet C*.
  • Grekvädd, Knautia macedonica. Härdighet B*.
  • Höstanemon, Anemone hupehensis. Härdighet B*.
  • Höstflox, Phlox paniculata. Härdighet A.
  • Höstsilverax, Actaea simplex. Härdighet A.
  • Kärleksört, Hylotelephium telephium. Härdighet B*.
  • Oktoberaster, Symphyotrichum novi-belgii. Härdighet A.
  • Oktoberstormhatt, Aconitum carmichaelii. Härdighet A.
  • Prydnadsgräs. Härdighet varierar med arter och sorter.
  • Septembersolros, Helianthus, ’Lemon Queen’. Härdighet A.
  • Sköldpaddsört, Chelone obliqua. Härdighet A.
  • Solhatt, Echinacea. Härdighet B*–C*.
  • Stenkyndel, Calamintha nepeta. Härdighet B*.
  • Strålrudbeckia, Rudbeckia fulgida. Härdighet A.
  • Temynta, Monarda. Härdighet B.
Annons

Höstblommande perenner förlänger säsongen

Det finns många fördelar att satsa på sensommarperenner. De förlänger trädgårdssäsongen till långt ut på hösten och har ofta längre blomning än de perenner som blommar i juli. Lägre temperatur och mer fukt i jorden håller plantorna vitala och blommande längre än de som utsätts för högsommarens påfrestningar med brännande sol och torka.

Många av sensommarperennerna har mer intensiva färger än vår- och sommarperenner. Det kan bli ett fantastiskt färgfyrverkeri i rabatterna som matchar bladverk som börjar mättas och gå mot gult, orange och rött.

Stormhatt
Stormhatt, Aconite, är vanligast i blått men finns även som vit och ljusblå. Blomningen är lång och vacker.Foto: TT/Shutterstock
Grekvädd.
Grekvädd, Knautia macedonica, far läckert mörkröda blommor på långa slanka stjälkar. Tål torka och är bra att ha i buketter.Foto: Jytte Boch

Låt de vackra fröställningarna från perennerna vara kvar

En stor fördel är de vackra fröställningar som höstperennerna bjuder på efter blomningen. De sitter ofta kvar hela vintern och blir extra dekorativa med rimfrost eller snö på. Exempel på perenner som får vackra fröställningar av olika slag är höstanemoner, astrar, solhatt, temynta, blodtopp och blå bolltistel. Klipp ner dem först i mars, april när de nya skotten tittar upp så får plantan ett visst vinterskydd.

Anisop.
Anisisop, Agastache, ’Black Adder’ är sannerligen en långblommare. Börjar i juni/juli och fortsätter in på hösten. Dessutom en bra pollinatörsväxt.Foto: Jytte Boch

Sena perenner hjälper pollinatörerna

På våren och sommaren brukar det finnas rikligt med nektar och pollen till bin och fjärilar. Men under hösten är det svårare för dem att hitta mat. Ska du hjälpa pollinerarna måste de få föda hela säsongen och då är en giftfri sensommarrabatt med många olika blommande perenner precis vad de behöver.

Annons

Blommorna ska vara öppna så att insekterna når in med sina sugsnablar, täta dubbla blommor ger dem inte den möjligheten. Bra bi- och fjärilsperenner som blommar på sensommar och höst är till exempel martorn, blå bolltistel, aster, rudbeckia, solhatt, vädd, höstsilverax, röllika, höstanemon och kärleksört .

Välj marktäckande perenner som bas

En rabatt som enbart består av blommande perenner kan lätt se rörig ut, framför allt ska man vara försiktig med alltför många olika färger. Genom att välja en till två marktäckande perenner som återkommer på flera ställen i rabatten skapas en bas som lugnar ner, även om du har mycket blomning.

Satsa gärna på marktäckare med vackra bladformer eller -färger, som alunrot, funkia eller daggkåpa. Även om den bladväxt du väljer blommar, är bladverket det primära och ska vara fint hela säsongen.

Stor höstanemon,
Stor höstanemon, Anemone x hybrida, ’Honorine Jobert’. Bjuder på lång blomning och dekorativa fröställningar.Foto: Jytte Boch

Ton i ton-rabatt med variationsrika perenner

Många är förtjusta i färgskalor av rosa, blått och blålila med tillägg av cremévitt eller lime. Håller du dig till en ton i ton-rabatt kan variationer i bladens och blommornas form hjälpa till att ge lite dynamik i rabatten.

Annons

Komplementfärger i rabatten

Vill du hellre ha mer kontrast är en lösning att plantera något som blommar i en komplementfärg. Komplementfärger, eller kontrastfärger som de också kallas, är färger som står mitt emot varandra på färgcirkeln. Söker du på det uttrycket på nätet, hittar du färgcirkeln och kan se vilka färger som kompletterar varandra. Det är till exempel grön och röd, blå och orange samt gul och lila. Det är alltså stor skillnad mellan färgerna, men de ger tillsammans en spänning som man ändå upplever som naturlig. Helt klart får det dina ögon att gå på upptäcktsfärd i rabatten.

Jobba med olika höjder i rabatten

Perenner i olika höjder är också ett sätt att göra rabatten mer intressant. Silver-ax, kransveronika, jättevädd och fläckflockel är exempel på höga perenner – några robusta, medan andra har blommor som svävar över rabattens lägre växter.

Annons

Matcha perenner med prydnadsgräs

Prydnadsgräs är alltid en fin matchning med höstblommande perenner då gräsens ax når sin pik från augusti, september och framåt. Många av gräsen behåller blad och vippor över merparten av vintern och ska klippas ner först till våren, samtidigt med perennerna.

Vit hängpimpinell.
Den vita hängpimpinellen, Sanguisorba tenuifolia, ’Alba’ är särskilt vacker i höstsolens motljus.Foto: Jytte Boch

Höga sensommargräs

Fina sorter bland de höga prydnadsgräsen är exempelvis tuvrör, Calamagrostis acutiflora, ’Overdam’, jättetåtel, Molinia caerulea subsp. arundinacea, ’Transparent’ och jungfruhirs, Panicum virgatum, ’Northwind’. Glansmiskantus, Miskantus sinensis, ’Red Chief’ och ’Gahna’ är två andra vackra sensommargräs som får rödglänsande vippor som sedan övergår till silver.

Se även: Dela och föröka perenner – så gör du!Brand logo
Se även: Dela och föröka perenner – så gör du!
Annons