Skapa en magisk sommaräng i trädgården – så lyckas du!

Ängen är vacker, lättskött och ger en biologisk mångfald som är svårslagen. Där har du tre goda argument för att låta en del av din tomt bli vildvuxen och skön!
En vanlig gräsmatta ger inte så stor biologisk variation, till skillnad mot en äng med vilda blommor som blommar kontinuerligt.
Enkla tips för att anlägga en blomsteräng
Det går att göra ängar eller ängsliknande områden på i stort sett alla marker, i olika skalor och med olika ambitionsnivåer. Enkelt uttryckt är ängen egentligen bara ett ställe där gräset får växa upp, slås av eller klipps någon gång per år och att allt det klippta gräset tas bort. Ju mer blommor den innehåller, desto viktigare blir den ur biologisk synpunkt. Här får man hjälpa ängen lite på traven genom att så ängsblomsfrön eller plantera ut småplantor.
Att få till en äng går fortast om jorden är mager och sandig. Är det mullhaltig jord tar det längre tid, men är inte alls omöjligt. Man bör dock sträva mot att hålla området så näringsfattigt som möjligt för att gynna ängsväxter. Gödsling är alltså helt fel, liksom att låta klippt gräs ligga kvar och avge näring. Är jorden näringsrik, kan man ta bort lite av det yttre jordlagret här och där och lägga på mager jord eller sand. Det här är något man kan göra lite efter hand, om man inte redan från början vill ta ett större grepp och gräva bort allt gräs för att lägga på sand eller sandblandad jord.
Anläggningen av ängen kan göras på sensommar/höst eller tidig vår. På hösten ligger fröna kvar i marken och gror till våren. Fördelen är att en del ängsväxter vill ha en köldperiod, och på hösten behöver man dessutom inte passa med vattning.
Det fungerar inte att så direkt i gräsmattan, gräset kommer att kväva de små örtplantorna. Öppna istället upp decimeterstora rutor där du kan så, om du inte skalar av ännu mer av grässvålen.
Anlägg en blomsteräng - 4 steg för att lyckas
- Gör jorden så näringsfattig som möjligt.
- Slå gräset sensommar + tidig vår.
- Kratta bort allt det slagna gräset.
- Hjälp till med att så ängsblommor.
Många fröföretag säljer numera ängsblandningar för olika jordtyper, det är inte svårt att hitta lämpliga alternativ. Man kan också köpa uppdrivna plantor, eller själv förkultivera fröplantor och sätta ut, för att ängen ska komma i gång snabbare. Plocka gärna också fröer från vilda växter i till exempel dikesrenar och släng ut på din äng. Där kan du hitta åkervädd, johannesört och teveronika för att nämna några. Räkna med att det tar flera år att få till en fin blomning på din äng.
5 klassiska favoriter till din blivande äng
Visst kan du skapa dig en blomstrande äng även i ett villakvarter, om än i mindre skala.
1. Blåklint
Den är färgstark, tacksam och blommar redan första året efter sådd. På åkern hör den till ogräset, men i rabatten är den en älskad sommarblomma.
2. Vallmo
Kanske vårt vackraste ogräs. Ettårig vallmo är lättodlad och sås direkt på platsen. Många självsås sig, så du kan få dess sköra sällskap år efter år. Vi tänker så klart på sommarhagar med röda inslag, men den finns i många olika färger.
3. Blåklocka
Här har liten blåklocka fått sällskap av lila trift. De trivs där det är magert, så torra ängar passar utmärkt. Den lilla ängsväxten med de himmelsblå blommorna fick utmärkelsen "Sveriges nationalblomma" år 2021.
4. Prästkrage
Prästkragen är flerårig och bildar större buskar för varje år som går. Denna solstråle blir 20–70 cm hög och är ett självklart inslag i vårt somriga landskap.
5. Hundkex
Det flockblommiga hundkexet bildar en lugn bas och låter andra blommor framträda. Den blir 30-150 cm hög och är en värdefull källa till nektar.