Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

De skapade eget woodland - fyllt med ovanliga växter

09 maj, 2022 
Åsa Langefors
Anders och Anette Wilhelmsson i sin trädgård i Skanör.
En promenad i paret Wilhelmssons trädgård är spännande, magisk och full av ovanliga växter. Här har de annlagt ett woodland på en skuggig plats i trädgården. Många fina vårväxter trivs i en sådan miljö.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När man kommit innanför grinden, hälsat på hunden Zingo och börjar titta sig omkring, är det första som fångar ens blick en stor rugge med blommor, så kritvita att det vitaste moln mot en klarblå sommarhimmel ter sig grådaskigt i jämförelse.

Blodörten blommar några få dagar på våren

Fylld blodört är en ovanlig, aningen kinkig, men alldeles ljuvlig vårperenn, som trivs ypperligt i Annette och Anders Wilhelmssons trädgård i Skanör.

Man får ha tur om man ska få se blodörten i sin kritvita prakt. Några få dagar mitt på våren blommar den, i april någon gång just när de första tulpanerna börjar slå ut, samtidigt med lungörter och nunneörter.

Nu på kvällskvisten hörs koltrastarnas välkomna drillande från träden, liksom några talgoxar som upprepar sitt ”såga ved, såga ved” eller om det är ”se på mig, jag har slips” de säger.

Annons

Generösa rabatter och ögonfångare

En lätt dimma kommer från fågelbadet intill trädäcket. Den smyger sig trolskt över gräsmattan i stillheten som tar vid efter en blåsig dag. Sedan fortsätter allt det vackra allteftersom vandringen i trädgården fortsätter – det är spännande och kittlar fantasin.

Vid entrén har Annette och Anders placerat en skärm i trä med ett konstverk i cortenstål infällt i mitten. Förutom att väcka nyfikenhet, bidrar det med rumslighet och struktur till de generösa rabatterna som breder ut sig innanför. Här och där i trädgården har Annette placerat ut ”ögonfångare”, som leder blicken i grönskan. Vattenbad i olika former är utplacerade, en del med dimmaskiner, andra utan. Alla lockar fåglar till sig för både bad och törstsläckning.

Växthus i vitt.
Innanför entrén lockar det vita växthuset med lä, värme och mys.

Gången som slingrar kring woodlandet är en skönhet i sig med sina raka, rektangulära stenar som kont-rasterar så effektfullt mot den mjukt böljande formen.

Annons

Växthus med pelargoner och förkultiverade växter

En bit in i trädgården lockar det vita, vackra växthuset in besökaren: ”Kom hit, här är lä, här mysigt och skönt”. Så här i början av säsongen härbärgerar växthuset pelargoner och frösådder.

Blodört.
Våren är inte bara lökväxter. Anette tipsar om att plantera in vårblommande perenner, till exempel lden kritvita blodörten.Click to add image caption

Trädgårdens höjdpunkt, framför allt nu under våren, är woodlandet, eller lunden. Just i denna stund håller en stor, rosa rododendron på att slå ut sina knoppar.

– Det är nästan så man kan se dem slå ut, timme för timme, säger Annette. Stora ruggar med julrosor står i fullaste blom i olika röda och rosa nyanser. Hundtandsliljor i vitt, med sina mörkprickiga blad, blommar för fullt. Intill växer vivan ’Golden Lace’, med gul mitt och vinröd kant. Och extra vackra primulor lyser upp på flera ställen i det halvskuggiga läget.

Annons

Funkia, lungört och ormbunkar

Funkiorna har just börjat titta upp med sitt bladverk. Och bladverk är något som är viktigt i ett woodland, där många av växterna blommar just på våren, när solens strålar når ner till marken. Resten av säsongen, då trädkronornas bladverk skuggar marken, nöjer sig perennerna med att ståta med sina blad. Då vill man såklart att bladen ska vara så vackra att de lyfter och lyser upp rabatten ändå.

Krukor i ett växthus.
I början av säsongen härbärgerar växthuset pelargoner och frösådder.

Lungörter funkar fint med sina vitprickiga blad, funkior och ormbunkar är också givna woodlandväxter. Många ovanliga, speciella växter kommer just från skogs- och lundmiljön.

Annons

– Det är så bra och roligt med skuggväxter som blommar tidigt på säsongen, säger Annette.

Man uppskattar verkligen blommorna då! Det har blivit en del vitsippssorter och sedan kom jag ju in på det här med orkidéer. Jag hade inte fattat innan att man kunde odla orkidéer i trädgården.

När Annette och Anders flyttade hit 2004 fanns här bara en antydan till trädgård. Byggaren, som rivit den gamla sommarstugan och byggt en ny året-runt-villa här, hade sparat en del av växterna som funnits på tomten, som för övrigt bestod av gräsmatta.

Ulriksdals trädgård inspirerade

Det kliade i Annettes gröna fingrar, att få ta sig an och anlägga en trädgård. Barnen hade flyttat hem-ifrån, tomten stod nästan tom framför henne och idéerna var många. Woodlandet blev det första projektet, och skapades efter inspiration från Ulriksdals trädgård i Kivik.

Balkansippa
Balkansippa.

I trädgårdens övriga rabatter står tulpanerna och stampar och bara väntar på att få slå ut i sin fullaste blom. En del tidiga sorter har slagit ut, andra inväntar lite mer värme innan det är dags. De flesta av tulpanerna är återblommare.

Annons

– För två år sedan satte jag drygt 100 tulpanlökar i den stora rabatten och minst 90 procent har kommit tillbaka, säger Annette nöjt. I fjol fyllde hon på med omkring 30 lökar ytterligare.

– När de har blommat klipper jag bort frökapslarna och gödslar med benmjöl. Jag tror det är därför de kommer tillbaka så snällt.

Se även: Plantera perenner – så gör du!Brand logo
Se även: Plantera perenner – så gör du!

Alla rabatterna ser otroligt prydliga och välstädade ut. Hur många är vi inte som våndas över hur tom och trist trädgården ser ut, nu i början av säsongen? Men här ser allt bara löftesrikt påbörjat ut. Trädgården står i startgroparna för något spännande och härligt.

Annons

Städar bort löv i rabatterna

– Ganska tidigt på våren klipper jag bort alla gamla fröställningar och städar bort löv och vissna stjälkar, förklarar Annette. Sedan gör jag inte så mycket mer förrän jag ser vad som kommer upp. Då luckrar jag jorden och tar bort ogräs och eventuella fröplantor som inte ska vara där.

De genomtänkta kanterna runt rabatterna bidrar också till prydligheten.

– I skuggiga lägen tycker jag om att ha torvblock som kanter. Det är vackert när de blir övervuxna med mossa. I sol torkar de ut och spricker, där har vi sten istället. Kullersten tycker jag är vackrast, men det är Anders som klipper gräset och han föredrar platta stenar, som gatsten.

Trädgården i Skanör

Namn: Annette och Anders Wilhelmsson.

Gör: Pensionärer.

Var: Skanör på Skånes sydvästspets.

Växtzon: 1.

Trädgårdens storlek: Tomten är 1 000 kvm, trädgården ca 650 kvm.

Trädgårdens ålder: Paret flyttade hit 2004. På tomten fanns tidigare ett sommarhus, så lite trädgård fanns, bland annat järneken innanför muren, gullregnet och några björkar.

Läge: Woodlandet ligger i söder, köksträdgården i öster, orangeriet och trädgården framför huset i väster.

Inspiration: Genom att besöka plantskolor och andras trädgårdar.

Instagramkonto: @zingo_in_the_garden

Annons

Det är till största delen Annette som driver på arbetet och planeringen i trädgården.

– Anders är bra på att bygga, en duktig stenläggare. Han fixar mycket av det praktiska och tycker det är roligt, men han är inte lika intresserad av växterna som jag, säger Annette.

Hennes intresse har gått i rakt nedstigande led från en odlingsinstresserad pappa. Under flera år var Annette medlem i trädgårdsamatörerna, och är nu med i flera olika trädgårdsföreningar, bland annat mer nischade sådana, som Svenska Rhododendron- och Magnoliasällskapet. Hon har också kommit med i ett trädgårdsgäng som utbyter idéer, växter och erfarenheter.

– Vi åker runt och tittar i varandras och andras trädgårdar, byter växter och liknande. Det är så roligt att prata trädgård med andra som är lika nördiga som man själv!

5 trädgårdstips

Fem sätt att få en härlig vårträdgård – så här gör Annette Wilhelmsson.

  • Vårblommande lökar. Redan hösten innan måste vårblommande lökar planteras. Annette har både tulpaner, narcisser, balkansippor och många krokusar. En del lökväxter återkommer år efter år, andra får man fylla på med varje höst. Bäst är att få till en rutin att fylla på lite varje år. Kom ihåg att fotografera rabatterna när lökarna blommar, så du vet var det behöver fyllas på till hösten.
  • Städa i rabatterna. Tidigt på våren, innan perennerna börjat växa, är det bra att städa upp i rabatterna. Klipp ner fjolårets vissna perenner, rensa bort gammal fallfrukt. Huruvida man tar bort löven från rabatterna, eller låter dem vara kvar för förmultning är en smaksak. Lämnar man kvar dem kan man täcka dem med ett lager kogödsel eller kompost.
  • Satsa på tidiga perenner. Våren är inte bara lökväxter, se till att plantera in vårblommande perenner, till exempel lungört, olika vivor och den kritvita blodörten.
  • Fyll upp med krukor. Sätt ut vackra krukor här och där med vårblommor. Lökar som du planterat hösten innan i krukorna, varvat med plantor från handelsträdgården.
  • Ett woodland med vårblom. Anlägg ett woodland på en skuggig plats i trädgården. Många fina vårväxter trivs i en sådan miljö.
Annons