Tidig höst är det utmärkt att både skörda och så – gör så här

Rödbetor hinner inte utveckla fina knölar om de sås på hösten, men bladen kan användas i sallader. Det finns sorter med helt röda blad, som blir extra dekorativa i maten.

Rödbetor hinner inte utveckla fina knölar om de sås på hösten, men bladen kan användas i sallader. Det finns sorter med helt röda blad, som blir extra dekorativa i maten.

Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Efter en lång odlingssäsong börjar det bli mer och mer bar jord i kökslandet. Fortfarande kan mycket skördas och annat kan till och med sås. I alla fall den nyttiga gröngödslingen.

Sommarsemestern och de ljusa nätterna är nu kanske mer ett minne som vackra bilder i mobiltelefonen. Lyckligtvis kommer många fina dagar ännu, och även om de inte är så varma, finns det tillräckligt mycket ljus som plantorna kan suga i sig och förvandla till blommor och blad.

I köksträdgården finns det säkert ännu saker som kan ätas och annat som ska sparas. Frostkänsliga grönsaker som morötter och rödbetor bör snart tas ur jorden. Men annat som palsternacka, rotpersilja och purjolök kan ofta övervintra och då har du grönsaker ända till nästa vår.

5:16

Efter reklamen: Odla i pallkrage: från start till sådd

(5:16)

Så övervintrande grödor på hösten

Rödbladig pak choi.

Rödbladig pak choi.

Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Har du inte något som kan övervintra finns det ännu chans att hinna så eller plantera något gott i trädgården nu. Snabbväxare som rädisor och rucola kan sås ända till oktober, men rättika bör gå i jorden nu, om plantorna ska kunna hinna växa till sig innan frosten kommer.

Detsamma gäller de asiatiska bladgrönsakerna liksom rödbetor. De sistnämnda hinner dock inte att bli särskilt stora, men ger färg och smak till salladen.

Tatsoi, asiatisk kålsort som är extremt köldtålig.

Tatsoi, asiatisk kålsort som är extremt köldtålig.

Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Om du har plats i växthuset i september kan du så raketväxter som koriander, rädisor, dill, rucola och spenat.

Få försprång genom att höstså

De kommer att gro snabbt och de trivs i växthuset tills frosten kommer. I köksträdgården kan mâchesallat skördas i februari och mars om de sås nu, och du kan också så vinterportlak eller försöka med persiljefrö och spenat.

De hinner inte bli färdiga i år, men de får ett stort försprång jämfört med det som sås i vår. Självsådd persilja kommer dock upp tidigare än den du sått och mödosamt vattnat. Koriander som sås i oktober ger också en tidig skörd till våren.

Om du inte har tålamod att pillra med små frön eller att vänta tills det blir färdigt, är genvägen att plantera nytt i köksträdgården. Många fleråriga grönsaker kan planteras nu, liksom bärbuskar och klassiska jordgubbar, rabarber och sparris.

Rucola går snabbt upp i blom, så det är smart att så den flera gånger under säsongen. Det är inte för sent att så nu.

Rucola går snabbt upp i blom, så det är smart att så den flera gånger under säsongen. Det är inte för sent att så i september.

Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Men prova också flerårig kål, trädgårdssyra, luftlök och annat spännande som du kan skörda år efter år utan alltför stort besvär. Jordärtskockor kan också planteras nu, det är världens lättaste gröda, som ger massor av spröda jordärtskockor varje år, utan att du behöver göra något.

Plantera vitlök i oktober

Rättika börjar blomma om de planteras mitt i sommaren, men sås de nu bör de fortfarande hinna att producera morotsstora rötter innan frosten kommer.

Rättika börjar blomma om de planteras mitt i sommaren, men sås de nu i september bör de fortfarande hinna att producera morotsstora rötter innan frosten kommer.

Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Enda nackdelen är att du till slut får så mycket att det nästan blir som ett ogräs.

Vitlök övervintrar också fint, och du kan vänta ända till oktober med att stoppa dem i jorden.

Täck övervintrande grödor med kompost

Bar jordyta riskerar att lakas ur på näringsämnen. Gröngödsling tillför näring och förbättrar jordstrukturen. Rena hälsokuren för trötta jordar!

Bar jordyta riskerar att lakas ur på näringsämnen. Gröngödsling tillför näring och förbättrar jordstrukturen. Rena hälsokuren för trötta jordar!

Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Om du redan har skördat i köksträdgården kan du så gröngödsling där eller täcka med kompost eller gödsel. Det kommer mer eller mindre att omsättas i vinter, samtidigt som du skyddar jorden mot köld och slagregn. Det ger också bättre förutsättningar för insekter och mikroorganismer och gör jorden mer porös och levande nästa vår.

Grönkål är både gott och dekorativt. Om du har en planta stående i trädgården, kan du gräva upp och sätta den i en kruka vid dörren som dekoration, kanske med en ljusslinga i.

Grönkål är både gott och dekorativt. Om du har en planta stående i trädgården, kan du gräva upp och sätta den i en kruka vid dörren som dekoration, kanske med en ljusslinga i.

Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Gör anteckningar om det som lyckades väl i år och vad som inte gick så bra. Vad gav en stor skörd och vad vill du ha mer av nästa säsong? Gör en plan för nästa år och kom ihåg att skifta plats på de olika växtsorterna för att undvika sjukdomar i jorden.

Så gröngödsling

Blodklöver – vacker och nyttig.

Blodklöver – vacker och nyttig.

Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Om du har mycket öppen jord i köksträdgården kan det vara lönt att så honungsfacelia, blodklöver, senap eller andra grödor som fungerar som gröngödsling och marktäckare.

De kan hinna att gro och i och med det samla upp jordens kväve så att det inte sköljs bort av vinterns regn och smältvatten. Till våren vänder du ner det kväverika växtmaterialet i jorden.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här