Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Frågor och svar – så sköter du höstens krukväxter

18 okt, 2021 
Kerstin Holmberg
Sköt om krukväxterna lite extra på hösten.
Så här års kämpar växterna på i den allt ljusfattigare och torrare tillvaron, vilket kan märkas på dem. Men ta det bara lugnt, pyssla om dem lite extra eller låt växterna vila. De kommer att frodas igen till våren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nu försvinner ljuset och växterna går in i en viloperiod. De flesta av våra krukväxter kommer från tropiska områden där det är varmt och ljust året om

De här växterna, som är anpassade för att växa ute i solljus året om, behöver nu gå in i viloläge för att klara den mörka årstiden. I våra fönster får de väldigt lite ljus, dagarna är korta men värmen finns kvar.

Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

Det är därför helt normalt med blad som faller av och gulnar. Trots allt klarar de flesta växter den här utmaningen bra och vaknar till liv när våren kommer och ljuset återvänder.

Annons

Viloläget innebär att växterna ska ha mindre av både vatten och näring. Får de för mycket blir de stressade. Om dina växter tappar blad eller ser ut att må lite dåligt ska du absolut inte försöka åtgärda det med mer vatten. Låt växterna leva på sparlåga genom hösten och vintern tills ljuset återvänder.

Kornettblommans blad får fula kanter

Sköt kornettlomma så den inte får fula blad.

Fråga: Kornettblomma är en av mina favoritkrukväxter men det händer att bladen på blommorna blir fula i kanterna. Jag tycker att jag sköter dem efter alla konstens regler, ändå blir det så här, förstår inte varför.

Annons

Svar: När bladen på kornettblomman blir gamla och vissnar börjar det med att kanterna blir fula. Det är helt naturligt. Du kan prova att klippa bort delen med ful kant och se hur länge bladet håller eller ta bort hela bladet. Klipp eller nyp av det, om du drar bort det riskerar du att skada blad och knoppar som är på väg nerifrån i växten.

Så får du brudorkidén att blomma om

Så här får du brudorkidén att blomma om.

Fråga: Min brudorkidé har gröna fina blad.Men det kommer inga nya blomstänglar. Jag vill att den ska blomma om. Hur ska jag göra?

Annons

Svar: Om du skött din orkidé med vattning och näring, prova att ge den en viloperiod på ett par månader med bara en liten skvätt vatten då och då, så kan den blomma om. Om den inte gör det ska du börja vattna den igen. Lyft upp och se efter vad rötterna har för färg.

När de skiftar från ljusgrönt till grått är det dags att vattna. Det händer en till tre gånger i veckan beroende på årstid, ljus och temperatur. Brudorkidéer vattnas bäst genom att du sätter krukan under vattenkranen och spolar vatten genom den. Låt vattnet rinna av innan du sätter tillbaka växten i en ytterkruka eller på ett fat.

Från april till september ska du ge orkidén näring en gång i veckan. Ge orkidénäring eller kvarts dos vanlig krukväxtnäring. Om du alternerar mellan vattning och vila kan du få din orkidé att blomma om. När den blommat över ska du inte klippa bort stängeln som blommorna satt på.

Annons

Vänta tills en del av stängeln torkat in och klipp bort den delen. Det kan växa ut nya knoppar från den del av stängeln som fortfarande är grön.

Damm på monstera – är det okej?

Monstera får lätt dammiga blad. Så här sköter du om den.

Fråga: Jag har en monstera som har lite dammiga blad. Har det någon betydelse för växten? Den är för stor att dra in i duschen.

Svar: Om en växt har dammiga blad kan den inte andas, ta upp koldioxid och göra syre, som den ska. Gör du ren växter hjälper du den att fungera. Om bladen blir dammiga kan du ta en svamp och torka av dem. Sitter dammet fast kan du blanda lite flytande tvål i vattnet.

Annons

Att ta in växterna i duschen är inte riktigt bra. Duschstrålen kan bli för hård för bladen. Särskilt på vintern kan luften bli för torr inomhus för att växterna ska trivas. Då är det bästa att ha en sprejflaska till hands där växterna står och duscha bladen på dem då och då.

Elefantöra får vita fläckar – så löser du problemet

Elefantöra kan få vita fläckar. Vattna mindre så försvinner fläckarna.

Fråga: Mitt elefantöra har fått vita, hårda fläckar under bladen. Fläckarna är ganska många och sitter under hela bladet. Vad kan detta vara?

Svar: Om man ger elefantörat för mycket vatten kan den inte ta hand om det. Vattentrycket i plantan blir för högt. De små vita prickarna är helt enkelt ödem. Det är vanligt att detta händer växten. Ge elefantörat mindre vatten och se till att plantan torkar upp mellan vattningarna så försvinner fläckarna.

Så vattnar du krukväxterna rätt på hösten

Så här vattnar du växterna rätt på hösten.

Fråga: Tycker det är svårt att veta hur man ska vattna. Finns det några generella regler att hålla sig till?

Annons

Svar: Någon har sagt att det inte är gröna fingrar som gör att krukväxter blir fina. Det är ett smutsigt pekfinger. Bästa sättet är alltså att känna efter i jorden, och inte bara ovanpå, om den torkat upp mellan vattningarna. Det är fler växter som vattnas ihjäl än som torkar ihjäl.

Hur mycket en växt ska torka upp mellan vattningarna skiljer sig mellan olika sorter. Men det som gäller för alla är att de inte ska stå i jord som är ständigt blöt, då kvävs rötterna. Annars ska en del torka upp helt innan de vattnas igen, andra ska torka upp lätt och ytterligare andra ska hållas jämnt fuktiga. Ta reda på vad som gäller för dina växter.

Fikus tappar blad – detta beror det på och så räddar du den

En benjaminfikus i kruka kan enkelt tappa blad. Så här sköter du om den.

Fråga: Min benjaminfikus tappar blad. Jag övervattnar den inte och den står i ett ljust fönster men inte i solgass. Varför tappar den sina blad?

Annons

Svar: Två vanliga orsaker till att benjaminfikusen tappar blad är att den får för mycket vatten och/eller står för mörkt, men just det verkar du ha koll på. Växten tappar också blad när hösten och vintern kommer.

Då är det för solfattigt för den här hos oss. Vänta till våren, då kommer din fikus antagligen att skjuta nya skott och blad. Om du vill kan du ge din växt extraljus under den mörka årstiden.

Så bekämpar du ullöss

Så här bekämpar du ullöss på växterna.

Fråga: Vi har ullöss på våra kaktusar. Det verkar omöjligt att bli av med dem. En del av kaktusarna är gamla släktklenoder och vi vill gärna ha dem kvar. Kan vi bli av med lössen?

Annons

Svar: Det är mycket svårt att bekämpa ullöss. Prova att göra så här: Isolera växten så fort du upptäckt angreppet så att lössen inte sprider sig. Rengör noga där växten stått, helst ett par gånger med lite tid emellan.

Blanda såpsprit av 1 liter vatten, 20 centiliter såpa och 10 centiliter T-sprit röd. Häll blandningen i en sprejflaska och spreja växten noga. Dutta lite extra såpsprit direkt på lössen eller plocka helt enkelt bort dem med en pincett. Upprepa behandlingen 4–5 gånger under en två-veckorsperiod.

Lössen kan sprida sig till rötterna. Om det händer är det bäst att kasta hela växten.

Annons