Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Snyggt och smart i höstkrukan

12 sep, 2018 
Allers redaktion
Det finns en hel del att välja på till krukorna även denna säsong. Gräs och mustiga färger hör årstiden till.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under hösten brukar trädgårdsbutikerna bulla upp med ögongodis i form av plantor som ska klara en hel del kyla, som ljung, silverek och prydnadskål.

Men det kan vara skoj att även botanisera bland det övriga växt­sortimentet för att hitta spännande kombinationer till säsongens sena krukarrangemang.

Konsten att övervintra i krukor.
Ta dig tid och leta runt i din plantskola eller trädgårdsbutik. Här är Löddeköpinge plantskola. Det finns mycket att plocka ihop! Foto: Anders Kronborg

Konsten att övervintra i krukor

Dränering är ett måste

Det vanligaste felet är dålig dränering med konstant blöt jord. Rötterna ruttnar. Se till att det är dräneringshål i krukan och att hålet, eller hålen, inte täpps till. Lägg en krukskärva över hålet, och som extra dränerande säkerhet ett lager med lecakulor i botten. Placera gärna ett par klossar eller tassar under krukan så att dräneringshålet inte sätts igen av markunderlaget.

Annons

Blanda jorden med perlit

För att skapa en jämnare och bättre balanserad fuktighet i jorden kan man blanda i perlit. Bra om man använder planteringsjord på påse, som ofta innehåller stora delar torv. Perliten gör även att jorden blir mer lucker.

Isolera krukan

Vintergröna växter behöver kunna ta upp vatten hela året. Därför får inte jorden frysa till is. Viktigt att isolera krukan, helst med frigolit, runt om. Alternativt med bubbelplast och juteväv. Placera gärna krukan nära en husvägg som värmer något.

Stor kruka – större chans

Storleken på krukan är också viktig. Ju mer jord som omger rötterna, desto större är chansen för en lyckad vinterförvaring.

Gräv ner

Den som har tillgång till en trädgård kan alltid gräva ner plantorna – och till och med krukan – i komposten eller i en rabatt.

Se också: Minna Mercke Schmidts bästa blomstertipsBrand logo
Se också: Minna Mercke Schmidts bästa blomstertips

Grönt i stora trätunnan

En stor trätunna är utmärkt att plantera i. Den riskerar inte heller att spricka när det blir frysgrader.

Grönt i stora trätunnan.
Foto: Anders Kronborg

Planteringsförslag

Raggträjon, Dryopteris affinis. Den trivs bäst på skuggiga och lite fuktiga platser. Höjd 60–80 cm. Delvis vintergrön.Hebe, Hebe armstrongii. Kan blomma i lila eller vitt beroende på sort, men odlas främst för det frodiga och vintergröna bladverket.Storbladig murgröna, Hedera helix var. hibernica. Är också vintergrön.

Rött i mörka terrakottakrukan

En mustig kombination med gräs och röda toner.

Rött i mörka terrakottakrukan.
Foto: Anders Kronborg

Planteringsförslag

Blodgräs, Imperata cylindrica, ’Red Baron’. Rödgröna blad, kan bli ca 80 cm hög. Perenn men används mest som säsongsväxt. Sämre härdighet, kräver en skyddad och väldränerad plats vintertid.Alunrot, Heuchera, ’Palace Purple’. Denna sort har normalt djupare röda blad än på bilden. Förmodligen kommer även dessa blad att mörkna då krukan får stå i full sol.Ljung, Calluna vulgaris, ’Athene’. Mörkröda knoppar i augusti– december.Kalifornisk fetknopp, Sedum spathulifolium, ’Cape Blanco’. Blomningen är över så här års, men det blågrå bladverket är mycket dekorativt. Gula blommor i juni–juli. Höjd ca 10 cm. Full sol, väldränerad jord.Liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, ’Lidakense’. Har sin mest intensiva blomning under sensommaren, men står sig vackert långt in på hösten.

Av Henrik Hanell

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons