Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Mininarcisser lyfts upp på bordet när Sofiero öppnar

08 apr, 2022 
Cecilia Lindberg
Sara Bratt med miniatyrnarcisser och pärlhyacinter.
Doftande, delikata och detaljrika. Intresset för de minsta narcisserna är stort och i vår lyfts miniatyrerna fram i en utställning på Sofiero i Helsingborg. Genom att ställa mininarcisserna i ögonhöjd hoppas trädgårdsdesignern Sara Bratt locka fram upptäckarlusten hos både stora och små.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Idén att samla miniatyrnarcisser kom när Sara Bratt satt och bläddrade i kataloger och planerade för säsongens rabatter på Sofiero.

– Miniatyrnarcisserna är helt ljuvliga, men de är alldeles för pluttiga för att sätta i våra rabatter. Då kom idén om att samla ihop dem och plantera dem i krukor i ögonhöjd. Det är härliga växter som tål att tittas närmare på, säger Sara Bratt.

Miniatyrnarcisser och pärlhyacinter.

Miniatyrnarcisser populära i Storbritannien och USA

Intresset för de små och detaljrika vårblommorna är stort i Sverige, men mycket påtagligare i Storbritannien och USA där det i många blomstertävlingar och trädgårdsutställningar finns särskilda avdelningar för just narcisser i miniatyrvariant.

Så planterar du vårens lökarBrand logo
Så planterar du vårens lökar

Vissa sorter har tagits fram för att visas på blomstershowerna, medan andra har lång historia.

– Påsk- och pingstliljor, som vi till vardags kallar de här blommorna, delas in i 13 grupper och omfattar totalt mer än 25 000 sorter. Bland miniatyrerna finns lika stor variation som hos de ”vanliga” narcisserna, säger Sara Bratt.

Sara Bratt med miniatyrnarcisser och pärlhyacinter.
Utställningen ”Vårens narcisser” har öppnat i Vinhuset på Sofiero slottsträdgård i Helsingborg.

Minatyrnarcisser finns att köpa online

Genom näthandeln är det möjligt att hitta en rad mininarcisser på lök, men samlare kan få vänta länge innan de får tag på vissa sorter då utbudet är mindre än efterfrågan när det kommer till de minsta vårlökarna.

Annons

Till utställningen i Helsingborg har Sara Bratt valt ut 25 sorter som hon drivit upp under vintern. Tanken är att få spridning på blomningen. Utställningen kommer därför att förändras under de kommande veckorna och nya sorter kommer att plockas in efterhand.

– Jag har själv inte sett hela resultatet eftersom några inte slagit ut än.

Narcissus rupicola subsp. watieri.
Narcissus rupicola subsp. watieri.

Tidigblommande och senblommande narcisser

Narcissus bulbocodium är en av de sorter som oftast är tidigblommande men många andra miniatyr-narcisser ur andra grupper är senblommande.

– Det är egentligen vilda narcisser där den inre lilla tratten är mycket större än hos de andra. Den ser ut som en frasig krinolin i vitt och svavelgult.

Annons

Blomning från februari till maj

De varierade blomningstiderna tycker Sara Bratt är en av narciss-släktets stora förtjänster.

– Har du en samling olika narcisser kan du få dem att blomma från februari till maj. De är också väldigt tåliga och lättodlade och trivs både i rabatt och i kruka.

Väljer man att ha dem i krukor tipsar hon om att låta blommorna vissna ner och ställa dem torrt och mörkt över sommaren. Till hösten planteras och vattnas de så att de kan rota sig inför vintern.

Vill man ha dem utomhus i trädgården kan man antingen gräva ner dem i marken eller ställa ihop krukorna tätt under vintern, lägga över ett kompostgaller och täcka med löv över och mellan krukorna för att skydda mot den värsta frosten. Lökar i krukor är nämligen mer känsliga för kyla än de som omsluts av jorden i marken.

Violer, gyllenlack, veronica och vivor

I utställningen på Sofiero har miniatyrnarcisserna fått sällskap av andra vårblommor som violer, gyllenlack och veronica. Vivan ’Gold Lace’ tycker hon gör sig extra bra bredvid narcisserna i en miniatyrutställning.

Annons

– Den har svart trumpet blomma med gul kant och är något alldeles extra att studera på nära håll.

Det finns också små saker att upptäcka in till blommorna: som en kvarglömd liten skottkärra, och små figurer som flyttat in bland krukorna. Dessutom verkar en tjuvaktig skata ha snott med sig ett knippe vårlökar.

Doften från blommorna är en viktig del av upplevelsen.

– Vissa av miniatyrnarcisserna är lite skarpare i doften medan andra har en mer förfinad doft som är helt underbar, förklarar Sara Bratt.

Picknick i miniatyr bland blommor.

Miniatyrer har fångat människors intresse i århundraden och exempel finns det gott om både i konst och litteratur.

– Jag vet inte vad det är som gör att det är så populärt. Vad kan det vara? Men det är ju något alldeles speciellt, säger Sara Bratt.

Vårens miniatyrer, finns att beskåda i Vinhuset i Sofiero Slottspark fram till den 5 maj 2022.

Våren på Sofiero

  • Våren på Sofiero Sofiero slottsträdgård öppnar för säsongen den 8 april. Och det är inte bara inne i Vinhuset som besökarna kan njuta av narcisser: I parkens rabatter sattes nämligen närmare 35 000 lökar i höstas i form av vita och blekgula påskliljor som ackompanjeras av blommor i rosa och aprikos på några håll och ljust lila och blå nyanser på andra. En förteckning över vårfloret 2022 finns på Sofieros hemsida.
  • Senare på säsongen väntar en rad nyheter öppna i parken: exempelvis en ävertyrslekplats, en perennträdgård där allt går att äta och en nyrenoverad 80 meter lång rabatt.
  • Den 5 maj öppnar själva slottet med en utställning om och med arkitekten Gert Wingårdh.
Annons