Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Sommaren är bästa tiden att plantera jordgubbsplantor

27 jul, 2018 
Marcus Alm
En flicka plockar jordgubbar och äter.
Att odla jordgubbar redan i juli och augusti gör att du får full skörd av goda gubbar redan nästa sommar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jordgubbar är inte bara goda utan också väldigt nyttiga. Och de kan till och med hjälpa oss att gå ner i vikt.

En av fördelarna med att odla sina egna jordgubbar är också att man slipper eventuella bekämpningsmedel.

Vill du ha egenodlade färska jordgubbar till nästa sommar så är det dags att förbereda skörden redan nu på sommaren så att du får full skörd redan nästa år!

Lars Gensmann Nilsson, ägare av Dalaplantor, har mer än 40 års erfarenhet av att odla jordgubbar delar med sig av sina bästa tips.

Tips för att lyckas med jordgubbarna

När är det bäst att plantera?

– Bästa tiden att plantera jordgubbar är i juli och början av augusti. Då hinner plantorna växa till sig under sommaren så att de kan ge full skörd redan nästa år. Bor du i norra delen av Sverige är det en fördel att plantera jordgubbarna redan i juli så att de säkert hinner växa färdigt innan hösten kommer.Det går även bra att plantera jordgubbsplantorna på hösten eller våren, men då blir det bara en liten skörd första säsongen.Sommaren är bästa tiden att plantera jordgubbsplantorLäs mer

Annons

Planteringstips för jordgubbar:

– Jordgubbar fungerar utmärkt både att plantera direkt i jorden och i pallkragar. Välj ett soligt, lugnt och varmt läge för rikligast skörd. Radavståndet bör vara 50-60 cm och räkna med 25 cm mellan plantorna. Plantera grunt och sätt plantorna på samma djup som de har stått i krukan. Se till att marken är fri från ogräs och grundgödsla gärna vid plantering. Det går även bra att gödsla plantorna senare, men då är det lätt att det glöms bort.

Kontrollera att jorden är fuktig när du planterar. Och vattna alltid nysatta plantor. Att odla i pallkrage kräver mer vattning än om plantorna sätts i marken.

Sköt plantorna till våren

– Se till att hålla ogräset borta. Täck gärna öppen jord med halm så att inte jordgubbarna möglar. Vill du inte dela dina jordgubbar med fåglarna är även ett nät över att rekommendera.För tidigare skörd kan du täcka hela odlingen med fiberduk. Duken tas bort när plantorna blommar så att bin och andra insekter kommer åt att pollinera. Vattna plantorna vid behov.Nya jordgubbsplantor av sticklingarLäs mer

Annons

Vilka sorters jordgubbar?

– Har du ett stort trädgårdsland kan du gärna välja olika sorter för bättre spridning av skörd. Det finns både tidiga, mellan och sena sorter. Är utrymmet begränsat är det kanske bättre att plantera sorter som mognar ungefär samtidigt, annars blir det så lite av det.

Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göraBrand logo
Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

Exempel på goda och bra sorter:

Tidiga sorter: Flair, Honeoye, Rumba

Medeltidiga sorter: Sonata, Polka

Sena sorter: Florence, Malwina

När är det dags att plantera nya plantor?

– Jordgubbsplantor ger bäst skördar de tre första åren. Därefter blir skördarna mindre och därför är det läge att plantera nya plantor då.

Källa: Blomsterfrämjandet

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons