Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Steg-för-steg: Fixa fler plantor med sticklingar

01 feb, 2015 
Allers redaktion
Så här gör du för att ta fina sticklingar av buskarna.
Februari: Passa på att samla material till nya buskar under vårvinterns beskärning. Viktigt är att busken som sticklingarna ska tas från fortfarande är i vintervila – alltså utan knoppar som är på väg! Använd friska årsskott, de grenar som växte ut under förra året.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gör så här:

Klipper stickling precis under knopp
Foto: Anders Kronborg

1. Längden på sticklingen bör vara cirka 20 centimeter. Klipp precis under en knopp. Där knopparna sitter finns de flesta rotanlagen samt ett nödvändigt rotningshormon, auxin. Tänk på att hålla reda på vad som är upp och ner på sticklingen!

Klipper topp på stickling
Foto: Anders Kronborg

2. Klipp av toppen.

Annons
Henrik sätter stickling i kruka
Foto: Anders Kronborg

3. Sätt sticklingarna i en ring längsmed krukans/burkens ytterdel. Där är mängden syre större. Jorden ska vara porös och luftig. I en hårt packad jord är det svårt för rötter att bildas och sticklingarna riskerar att ruttna. Cirka två tredjedelar av sticklingens längd ska ner i jorden. Vattna jorden lätt.

Henrik skyddar sticklingen
Foto: Anders Kronborg

4. När bladen slår ut är det viktigt att hålla en hög luftfuktighet. Genom att trä en genomskinlig plastburk med hål i över skapar jag ett minidrivhus. Undvik full sol. Spreja med vattenflaska någon gång per dag, men kolla att jorden inte blir blöt.

Av Henrik Hanell

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons