Stor guide: Allt du behöver veta för att lyckas med tomatsådden

Tomatsådd.

I vår stora guide får du alla tips du behöver för att lyckas med dina tomater!

Foto: Anette Brunsell

Det är riktigt enkelt att få tomatfröna att gro och växa till sig, men efter det kan det bli lite trixigt. Här får du smarta tips för riktigt fina plantor.

Att driva fram egna tomatplantor är kul. En av de stora fördelarna med att så själv är att man kan odla spännande sorter med olika, färg, form, storlek och användningsområden som man sällan hittar som plantor i handeln.

Se också: 5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv
1:20

Efter reklamen: Se också: 5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv

(1:20)

Slå på ljud

Tomater är lättodlade och grobarheten hos fröna mycket god, därför behöver man inte så hela fröpåsen. Ofta är det roligare med fler sorter; någon extra tidig, kanske en i ampel, några bastomater och någon sort som håller över vintern. De frön som blir över håller sig i flera år.

Vad man sår i har inte så stor betydelse. Man kan bredså eller så direkt i kruka, men eftersom de flesta frön kommer upp kan kruka vara att föredra, då sparar man en omplantering. Oavsett vad man väljer så finns det ett par saker att tänka på för att lyckas: rätt temperaturer, tillräckligt med ljus och jämn vattning.

TIPS! Ge en extra boost

Ett nässelbad ger plantorna ett extra tillskott av mineraler och en god motståndskraft mot ohyra. Färska nässlor som fått dra i vatten under natten duger bra. Låt krukorna bli genomfuktade. När nässlorna gjort sitt kan man med fördel lägga dem i planteringsgroparna under tomaterna.

6 enkla steg för att lyckas med tomatsådden

Steg 1

Tomatplantor.

Foto: Anette Brunsell

Papperskrukor har den fördelen att de bildar en gemensam klump som håller fukten, ändå hålls rötterna isär. När plantan har fyra blad tar man hela det lilla paketet och stoppar ner i nya krukan. Pappret får följa med, det förmultnar ganska snart.

Steg 2

Tomatplantor i en plastback.

Foto: Anette Brunsell

Tomatplantorna är omplanterade i större krukor och näringsrik jord. Plantorna sätts en tredjedel djupare vid varje omplantering. Här växer de till sig ytterligare cirka fyra veckor.

Steg 3

Tomatplanta med ett välutvecklat rotsystem.

Foto: Anette Brunsell

Ett välutvecklat rotsystem. Plantan är redo för sin slutliga plats.

Rädda rangliga plantor

Steg 1

Tomatplantor och avklippta mjölkpaket.

Foto: Anette Brunsell

Om plantorna ändå har fått för lite ljus, som dessa, får man göra det bästa av situationen och sätta den bladfria delen av stjälken så djupt som möjligt. Mjölkkartonger och liknande, som är höga, är perfekta att plantera dem i. Plantan kommer att bilda rötter på allt som är under jord, men det kommer fortfarande att bli en klenare planta som ger mindre än om den fått tillräckligt ljus från början.

Steg 2

En person klipper i mjölkpaket.

Foto: Anette Brunsell

Måtta på plantorna hur höga kartongerna bör vara och klipp av. Gör några hål i botten genom att sticka igenom saxen.

Steg 3

Tomatplantor planterade i mjölkpaket.

Foto: Anette Brunsell

Nu kan de växa till sig ytterligare en månad innan nästa omplantering eller om plantorna sätts ut på sin slutliga plats.

Så här sår du!

  1. Börja med att fylla krukorna med 2/3 plantjord som är näringsrik och 1/3 såjord överst.
  2. Vattna igenom.
  3. Så ett till två frön i varje kruka.
  4. Täck med jord. Finns det ingen anvisning på påsen så är en tumregel att täcka lika mycket som fröet är tjockt.
  5. Tryck till försiktigt så att fröet får kontakt med jorden.
  6. Duscha med lite vatten från sprejflaska så även ytan blir fuktig.
  7. Ställ krukorna på en bricka med kant eller i plastback. Hädanefter vattnas bara på brickan så krukorna drar upp vattnet underifrån.
  8. Täck med perforerad plast som håller sådden fuktig, men inte blöt. Blir det för mycket kondens så vänd plasten eller locket. Ser ytan ut att bli torr så duscha med sprejflaskan.
  9. Placera sådden varmt, och helst ljust, i rumstemperatur, på värmematta med belysning eller över elementet vid fönstret. Dagsljuset kommer dock inte att räcka för att få kompakta plantor.
  10. Så fort det minsta lilla grönt tittar fram flyttas sådden till svalare plats, 16–18 grader, med odlings-belysning. Det ger knubbiga fina plantor. För lite ljus ger höga rangliga plantor med långt mellan tomatklasarna.