Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Superperenner för norra Sverige

10 maj, 2017 
Anni Jähde
En fjäril på en perenn som blommar fint i norra Sverige.
Det är inte svårt att med lite trix lyckas med perenner i norra Sverige, en del sorter blir till och med bättre än söderut och den korta intensiva odlings- perioden kan få perenn rabatten att bli magisk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är lätt att tro att det tuffa klimatet i norra Sverige, zon 5 till 8, skulle vara svårt för perennerna. Tvärtom kan de flesta med lite omsorg överleva. Och några blir faktiskt bättre tack vare de långa sommardagarna. Riddarsporrarna är kända för att bli mer högresta och intensivt blå, gullstav utvecklas på samma sätt med praktfullt växtsätt och kraftigare gul färg.

Perenner – som ju vissnar ner på vintern – mår bra av ett tjockt snötäcke. Barfrost, vilket drabbar perennerna i södra Sverige, är sämre. Men A och O är att jorden är väldränerad, det är inte kylan i sig som är problemet utan vintervätan. Och utgå alltid från att en perenn mår bättre om den skyddas från blåst.

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Satsa på tidigblommande perenner

Välj perenner som blommar tidigt. Vissa kan övervintra i norra Sverige men hinner inte blomma, till exempel höstanemon och höstsilverax liksom sena sorter av höstflox och gullris.Den efterlängtade vårsolen kan ställa till det för växtlighet som luras att vakna för tidigt. Extra känsligt är det i norr där tjälen ligger längre och bistra frostnätter sätter klorna i växter som startar sin tillväxt för tidigt. Se till att skydda med granris eller annat ris och klipp aldrig bort perennens vissna växtdelar på hösten utan låt dem stå kvar som skydd.10 perenner som är busenkla att delaLäs mer

Annons

Fixa rätt förutsättningar

Att tänka på är att odlingsperioden är ganska kort, 2–3 månader kortare än söderut och att frostnätter under hela perioden inte är ovanligt. Jorden är ofta näringsfattig och jordförbättring är ett måste. Det är också viktigt att skapa bra mikroklimat i sin trädgård och att plantera växterna på rätt plats för deras förutsättningar.Även om sommaren är kort blir den desto intensivare tack vare de långa ljusa dagarna. Allt växer som tokigt och inte minst perennerna trivs. Sorter som söderut har långt mellan respektive blomningstid, kan här blomma samtidigt vilket ger fantastiska rabatter i juli och augusti.Sköt om dina perenner! Tips som håller dem finaLäs mer

Så skapar du ett bättre växtklimat

Förbättra dräneringen: Står vatten kvar i jorden mår rötterna inte bra. Med dränering blir växten härdigare i tunga jordar.Upphöjda rabatter: Dräneringen blir bättre och jorden värms snabbare.Vindskydd: Andra växter, som buskar och häckar, samt plank skapar lä.Skydda från vårsolen: Den varma solen kan lura perennen att komma igång trots tjäle och nattfrost. Skydda med ris. Riset hjälper dessutom till att hålla kvar det skyddande snötäcket.

Annons