Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Supertipsen: Så får du orkidéerna att blomma på nytt

03 feb, 2020 
Nina Nordh
Vita orkidéer som blommar för fullt.
Vackert blommande orkidéer är det få av oss som kan motstå! Men hur sköter man de ljuvliga krukväxterna för att de ska blomma maximalt flera gånger om? Här är bästa tipsen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De orkidéer vi odlar som krukväxter växer många gånger uppe i regnskogens träd i tropiska miljöer. De vill ha ett jämnare och varmare klimat och kan därför trivas som krukväxt inomhus, även om många vill ha lite svalare nätter.

Rötterna till de trädlevande orkidéerna är kraftiga, och de tar inte bara upp vatten utan innehåller också klorofyll som binder energi från solljuset. Därför används ofta genomskinliga krukor. Rötterna söker sig gärna utåt – i det vilda runt trädstammen och grenar. Var rädd om luftrötterna som är lika viktiga som växtens blad.

Superknepet som får din orkidé att blomma igen:

Superknepet som får din orkidé att blomma igenBrand logo
Superknepet som får din orkidé att blomma igen

Istället för jord odlas ofta krukväxtorkidéer i ett grövre material med bark och tillskott av olika mängd vattenhållande material, till exempel vitmossa. Orkidéer vill för det mesta stå ljust, men inte i brännande sol. Under själva blomningen är det fint att ställa orkidéer på en plats inne i rummet där de verkligen kommer till sin rätt och är i blickpunkten, men flytta sedan ut dem till en ljusare placering.

Annons

Hur länge blommar orkidéer?

Blomningen brukar vara länge – flera veckor, ibland månader – men sedan går växten in i en återhämtningsperiod. Då är bladverket fortfarande vackert. Genom att hänga upp dem i amplar eller placera dem intill andra blommor kan de ändå se fina ut tills det är dags att blomma igen.

Många av våra krukväxtorkidéer mår också bra av att komma ut på sommaren, där det ständigt fläktar och de får en växling i temperatur mellan dag och natt. Detta gäller dock inte alla orkidéer. En del sorter, till exempel brudorkidéer, vill ha jämn värme över hela året. Vänta också med att ställa ut orkidéerna till mitten av sommaren när det har blivit lite varmare nattetid. Välj en plats med skugga – och häng gärna upp dem i ett träd.

Så här får du orkidéerna att blomma om

Genom att förstå hur just de orkidéer du har hemma helst växer kan du anpassa växtplats och miljö.

Inte full sol

Många av orkidéerna vill stå varmt och relativt ljust, men inte i full sol. De flesta av de orkidéer vi har som krukväxter inomhus är hybrider som förädlats från vilda orkidéer som trivs i en miljö som växlar mellan att vara blöt och torr. De kan behöva en svalare viloperiod för att kunna blomma om igen.

Annons

Vattna inte för ofta

Vattna vanligtvis din orkidé först när orkidékomposten har torkat upp. Mängden vatten som plantan behöver beror på temperatur, årstid och typ av orkidé. Ofta handlar det om ungefär en gång i veckan eller mer sällan. Duscha också gärna blad och rötter då och då så att den torra inomhusluften inte skadar plantan. Låt vatten aldrig bli stående i krukan eller i bladveck, eftersom de kan ruttna om det är för blött. Var samtidigt vaksam så att det inte blir för torrt så att rötterna helt torkar ut.

Doppvattna

Ett bra sätt är att doppvattna orkidéer – fyll ett kärl med vatten, gärna regnvatten, som får bli rumstempererat. Doppa ner plantan i kärlet så att vattnet sköljer över rötterna men inte bladen. Blir det stående vatten i bladrosetten kan den ruttna. En lätt kruka och silveraktiga rötter kan vara ett tecken på att växten behöver vattnas, medan gröna luftrötter signalerar att plantan för tillfället inte vill ha mer vatten.

Ta hand om rötterna

Vanligtvis ges tillskott av orkidégödsling under tillväxtperioden. Omplantering till en större kruka med ett tillskott av ny orkidékompost görs ungefär vartannat år, och det görs efter blomningen. Var rädd om rötterna så att de inte skadas. Det växer långsamt ut nya men det kan ta flera månader. Ta heller inte bort rötter annat än om de helt har skrumpnat och dött.

Annons