Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Taklöken – en tuffing i torra lägen

08 dec, 2017 
Allers redaktion
Taklöken är tacksam att odla i vinter.
De är som naturens under med bladen perfekt placerade i dekorativa rosetter. Taklöken har fått en comeback på senare år och blivit en trendväxt inte minst i krukor – perfekt i vinter- och jularrangemang.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Taklöken – din vän i vinter

Man kan se en likhet med kronärtskocka och kanske vitlök, men den här löken är inte ätlig. Taklöken, Sempervivum, tillhör fetbladsväxterna, Crassulaceae, och är en perenn med täta rosetter av köttiga blad.

Taklöken härstammar från bergsområdena i Centraleuropa, med 40–50 arter. En av dem, taklök Sempervivum tectorum växer vild i Sverige.

Vill ha mycket vatten

De tjocka bladen skvallrar om att det är en suckulent som inte behöver så mycket vatten. Den vill i stället stå ganska torrt, soligt och framför allt väldränerat. Taklöken riskerar att ruttna om vattnet inte rinner undan från rötterna. En plats mellan stenar, på murar och i klippskrevor där jorden är ganska mineral- och näringsfattig är precis vad taklöken gillar – den har verkligen inga stora pretentioner!

Därför är taklöken perfekt för krukor och i stenpartier där den kan sprida sig med sina sidorosetter. Den är också fantastiskt hållbar i dekorationer, kransar och små arrangemang både inne och ute.

Annons

Eftersom det finns så många olika sorter och korsningar av taklök kan det vara svårt att se skillnad på dem. Planterar du olika sorter i samma kruka eller rabatt kan det dessutom ske korsningar och nya hybrider. Som regel förökar de sig dock med sidorosetter och det blir enbart fler av samma sort.

Vill du, kan du ta frön från de sorter du redan har, och se om det uppstår nya spännande hybrider. De många gröna, grå och röda nyanserna – med och utan hår – i tätt knutna eller mer öppna rosetter ger en fantastisk variation som man inte tröttnar på. Trivs taklökarna har du en hållbar perenn år efter år.

Plötsligt skjuter en kraftig stjälk upp från bladrosetten och taklöken börjar blomma! Blommorna är rosa, purpurfärgade, vita eller gula.
Plötsligt skjuter en kraftig stjälk upp från bladrosetten och taklöken börjar blomma! Blommorna är rosa, purpurfärgade, vita eller gula. Foto: IBL

Blommande taklök

När taklöken får några år på nacken och har vuxit till en viss storlek går den i blom. Det kan vara lite kluvna känslor inför det, eftersom bladrosetten som blomman kommer från vissnar och dör efteråt.

Annons

Men blomningen är i gengäld mycket vacker även om den är enkel, och det bil das nya små bladrosetter som säkrar plantans fortlevnad.

Se också: Dela och föröka perenner – så gör du!Brand logo
Se också: Dela och föröka perenner – så gör du!

Som tur är blommar inte alla stora taklöksrosetter samtidigt så det är ingen risk att hela plantan försvinner på en gång.

Bildar ett täcke med taklök

Med åren bildar taklökarna ett kompakt städsegrönt täcke, så tätt att det kan vara svårt att sära bladrosetterna från varandra och där inget ogräs har en chans att ta sig upp. De trivs verkligen med trängsel!

De små sidorosetterna som bildas kan man knipsa av och sätta på ett annat ställe. Det är bara att trycka ner dem mot jorden så sköter de sin etablering själv. Se bara till att välja ett mycket väldränerat och soligt ställe, gärna i sandjord, och att undvika att gödsla plantorna.

Annons

Äkta och ”falsk” taklök – vad är vad?

I blomsterbutikerna hittar man även echeveria som är förvillande lik taklök. Den är dock inte härdig, i första frost- knäppen dör den. Däremot är den väldigt trevlig som inomhusväxt och kan planteras ut i krukor under sommaren. Som andra suckulenter älskar den en solig och torr växtplats, därför är en krukplantering idealisk. Echeveria kan liksom taklöken blomma under sommaren.

Är du osäker på om plantan du vill köpa är en echiveria eller en taklök så fråga i butiken.

Vintermys med taklök.
Vintermys med taklök. Foto: Claudi Thyrrestrup

Tips! Gör en lykta med taklöks- dekoration

Använder du echeveria måste lyktan stå frostfritt om växterna ska hålla sig fina.
Du behöver

taklök eller echeveria

glaslykta eller miniväxthus

mossa

blockljus

kottar, lärkgrenar eller liknande

Gör så här: Skölj bort jorden från plantorna och placera dem i lyktan med mossa runt om. Täck hela botten med mossa. Placera blockljusen stadigt. Dekorera med kottar och kvistar, se till att de inte kommer för nära ljuslågorna.

Av Renate Rosenmeier

Läs också:

5 höjdare: Så gör du bästa julhänget!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons