Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Tips: Fixa en köksträdgård enkelt och snabbt

25 mar, 2022 
Anni Jähde
Silverlök på ett bord och tomater som odlas direkt i jordsäcken.
Gör det enkelt, gör det snabbt, gör det roligt! Här får du tips på flera sätt att få en härlig köks-trädgårdskänsla med lite mindre jobb och även på väldigt liten yta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Köp färdiga plantor och pluggplantor

Det finns massor av plantor att köpa färdiga om du inte hinner, kan eller vill så själv. Fördelen är att du slipper hysa en massa fröplantor inomhus många veckor innan de kan planteras ut, och du kan köpa precis så många plantor du behöver.

Kostnaden är inte heller så stor att du blir ruinerad. Grönsaksplantor, till exempel kål och sallat, kan säljas som pluggplantor där plantorna drivits upp i separata celler och rotklumpen ser ut som en plugg. De kan också säljas i små tråg där flera plantor såtts tillsammans och du får dela upp dem själv.

Plantor i plasttråg.

Odla direkt i säcken

Det går bra att odla direkt i jordsäcken om du inte har någon annan odlingsplats. Rötterna får visserligen begränsat med utrymme och det gäller att komma ihåg att vattna, men det är smidigt att till hösten bara kunna ta säcken och tömma den, för att börja om nästa vår. Tomater funkar utmärkt att odla så här. Skär upp hål för plantorna och även på sidorna så att överskottsvattnet kan ta sig ut.

Enkla grönsaker att odla på balkongenBrand logo
Enkla grönsaker att odla på balkongen

Odla i lådor och krukor

Många grönsaker blir väldigt bra i krukor och andra kärl bara de får rejält med plats, jord, vatten och näring. Vissa grönsaker och kryddörter är lättare att driva upp så här, eftersom jorden blir varm snabbare än i marken.

Annons

Fördelar med krukodling

  • Bra alternativ för riktigt små trädgårdar.
  • Du kan prova att odla innan du anlägger en större köksträdgård.
  • Krukorna kan placeras där du vill.
  • Sniglar kommer inte åt odlingen.
  • Du kan ge grödorna exakt de förhållanden de vill ha i fråga om sol/skugga, jord, näring och vatten.
  • Odlingen kan flyttas runt på tomten och till och med till sommarstället.

Låt blast och gräsklipp bli näringsrikt täcke

Låt blast och annat rens ligga kvar på jorden runt grönsakerna. Tillsammans med gräsklipp blir det ett täcke som långsamt avger näring, håller fukt och värme kvar i jorden och sedan bryts ner till mull. Mindre passning med vatten och naturlig jordförbättring med andra ord.

Läs mer och beställ magasinet här

Odla för nybörjare

Tätare sådd ger extra plantor

Så lite tätare på några ställen än vad som står på påsen. Då får du visserligen gallra, men dessa plantor kan du plantera på andra ställen där fröna inte grott. Eller där det av annan anledning blivit tomt.

Annons

Använd nässelvatten som gödning

När nässlorna tar över är det nästan som att man vill klappa händerna över vinsten. De kan exempelvis ätas i goda soppor och är dessutom viktiga för fjärilar och andra insekter. Utöver detta kan du förvandla dem till en utmärkt gödning för dina växter. De innehåller många viktiga mineraler och spårämnen som är allmänt stärkande och blir ett bra näringstillskott för trädgårdens alla växter.

Gör så här:

  1. Plocka rejält mycket nässlor och lägg i en hink eller tunna. Om du vill slippa skura tunnan lägger du dem först i ett gammalt örngott eller nylonstrumpbyxor som ska slängas.
  2. Fyll på med vatten så att det täcker nässlorna. Lägg ev på ett lock, för att dämpa lukten.
  3. Låt stå några dagar, upp till en vecka – rör om då och då.
  4. Efter ca 3 dagar kan du börja använda nässelvattnet. Välj att antingen sila bort växtdelarna eller att senare komplettera den första satsen med nytt vatten.

Dosera nässelvatten rätt

Gödsla med nässelvattnet en gång i veckan. Blanda 1 del nässelvatten till 9 delar vatten, eller späd tills färgen påminner om te.

Vatten på rätt plats

Placera ut behållare som kan samla upp regnvatten runt om i köksträdgården. Gärna nära vattenkrävande växter, som squash och pumpa så slipper du bära vattnet så långt.

Odla på liten yta? Låt växterna klättra

Odla uppåt! Pumpa är riktigt platskrävande ovan jord. Har du inte ett jättestort grönsaksland kan du leda upp pumpan på klätterställningar, till exempel på en båge av armeringsnät. Se bara till att fästa rankorna i ställningen – de klättrar inte naturligt.

Märgärt som ligger på ett bord.
Märgärt sås direkt på friland i maj–juni när jordtemperaturen är 10–15 grader.

Lättodlade grönsaker och andra grödor

Satsa på lättodlade grödor som ger mycket, du vinner inget på att göra det svårt för dig. Exempelvis är en nyupptagen egen potatis en svårslagen delikatess – och lätt att odla!

Två pumpor av sorten Baby Boo.
Pumpan Baby Boo passar att baka i ugnen.

Lista: Jordärtskocka och andra enkla favoritgrödor

  • Jordärtskocka
  • Lök – vitlök, schalottenlök, salladslök, purjolök
  • Mangold
  • Rabarber
  • Sockerärt
  • Spenat
  • Squash
  1. Pumpa ’Baby Boo’. Ekologiskt frö till små, helvita, plattrunda, något åsade frukter som passar i handflatan. Har ett vitt, trådlöst, slätt och torrt kött. Utmärkta att baka i halvor med någon god fyllning eller bara med smör eller olja och kryddor. Plantan är rankande, blir lätt flera meter lång. Bär många frukter som hinner mogna bra till zon 3, kan sparas i några månader svalt och luftigt. Passar också bra som prydnad. Förodlas april–juni. (Runåbergs)
  2. Isbergssallat 'Grazer Krauthäuptel'. Ekologiskt frö. Fin sort som ger stora kompakta huvuden med svagt rödkantade blad. Skörda hela plantor efter hand. För kontinuerlig tillgång av sallat bör sådden upprepas varannan vecka. Går ej i blom så lätt. Så för tidigare skörd, 3–4 v innan utplantering. Sallat har svårt att gro vid för hög värme, vattna gärna sådden med iskallt vatten under högsommaren. (Nelson Garden).
  3. Salladslök 'Damast'. Krispig vårprimör med mörkgrönt bladverk och liten, vit lökbildning vid basen. Mycket mild och fin löksmak till sallader eller matlagning. Snabbväxande med upprätt växtsätt. Kan även odlas i pallkrage och större lådor. Sås direkt på friland när jorden reder sig eller på hösten för tidigare skörd, alt försås inomhus i mars–april. (Impecta).
  4. Spenat 'Renegade' F1, ekologisk. Ekologiskt odlat frö. Används för baby-leaf eller skördas som fullt mogen. Ger hög skörd, blommar sent och har hög tolerans mot bland annat mjöldagg. Så i mars–aug.(Wexthuset).
  5. Märgärt 'Lincoln' . Halvhög, medeltidig. Baljor med 8–10 st runda, söta ärtor i varje. Späda baljor äts hela färska. Fullmatade baljor spritas och ärtorna äts lättkokta som tillbehör till kött och fisk eller i sallader. Sås direkt på friland i maj–juni när jordtemperaturen är 10–15 grader. Odlas mot nät eller spaljé. Kan sås fram till midsommar. (Impecta).

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons