Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Trädgårdskalender januari-februari: Plantera om och beskär

22 jun, 2021 
Anni Jähde
Delad bild. Till vänster: Dahliaknölar som legat i vila över vintern. Till höger: Henrik Hanell beskär ett äppelträd under januari och februari.
I januari och februari är det dags att klippa ner äppelträdet, kolla till dahliaknölarna som legat på vinterförvaring, odla smått i köket och plantera om krukväxter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vårvintern är en bra tid att beskära äppelträd. Rusta dig med rena, vassa redskap – och sätt igång!

Så beskär du äppelträdet i januari och februari

Tänk dig hur du vill att trädet ska se ut om ett par år och gör en plan för din beskärning. När du är igång med beskärningen, ta regelbundna pauser, backa och se så att du följer din plan.

Se också: Så beskär du dina äppelträd – på rätt sätt

Så beskär du dina äppelträd – på rätt sätt!Brand logo
Så beskär du dina äppelträd – på rätt sätt!

Grundregeln är att alltid såga eller klippa av en gren invid en annan gren, bladknopp eller stam. Aldrig mitt på. Skada inte grenkragen, den utbuktning som sitter vid grenens bas.

Tänk på när du beskär fruktträd

Ta inte bort mer än cirka en tredjedel av vattenskotten per år. Det dämpar trädets vilja att skjuta nya.

Beskär äppelträd: Ta bort eller klipp tillbaka detta

  • Skadade eller försvagade grenar. Klipp bort stumpar från tidigare beskärningar och även grenar som brutits och där barken fläkt.
  • Sådana grenar som växer inåt kronan. Samt grenar som växer rakt upp inne i kronan och/eller växer parallellt med annan gren.
  • Gallra ut grenar som växer ut från samma ställe och utgör kvastlika samlingar.
  • Grenar som skjuter i väg upp i himlen. Kapa ovanför en utåtgående gren, det går också att klippa över en utåtriktad bladknopp.
Trädgårdsmästare Henrik Hanell visar hur du beskär ett äppelträd.
Lägg snittet intill en yngre gren. På denna gren kan sedan ny frukt bildas.

Ska grenar grövre än cirka 10 centimeter i diameter tas av, ska man vänta med det till JAS-perioden. Då har träd bättre förmåga att läka snitten.

Annons

Beskär på vårvintern eller JAS – så reagerar trädet

Det finns två beskärningsperioder för växter, den ena är under vårvintern den andra på sensommaren.

Beskärning på vårvintern

Beskärning före knoppsprickning gynnar tillväxt. Beskär framförallt unga träd då samt utför lättare gallring av friska träd.

Beskärning på sensommaren

Beskärning under JAS (juli, augusti, september) gynnar fruktbildning, resulterar ej i kraftig tillväxt av nya skott. Snabbare läkning av snitt. Lämpligt att såga av grövre grenar och ta bort vattenskott. Bra tid att beskära äldre och svaga träd, som dessutom kan ha fruktträdskräfta.

Odla mikrogrönt i köket i januari och februari

Ett enkelt sätt att få i sig egenodlade vitaminer trots vintern. Klassikern krasse har du kanske provat men rucola, rädisa och broccoli är andra nyttiga och lättodlade småblad.

Vattenkrasse går utmärkt att odla i köket i januari och februari.

Så här gör du

  1. Lägg väl genomfuktad bomull eller trippelvikt hushållspapper på ett fat eller i en plastklädd ask.
  2. Strö över fröna. Duscha med blomspruta. Täck med plastfolie, som du sticker ett par hål i.
  3. Duscha fröna ett par gånger per dag. Bladen kan börja skördas när hjärtbladen bildats, det tar fem till tio dagar.

Plantera om inneväxterna under januari och februari

När ljuset är på väg tillbaka behöver krukväxterna lite omvårdnad.

Annons

Ta av krukan på mindre växter och se över rotsystemet. Är det trångt eller att rötterna till och med börjat snurra sig, är det dags för omplantering i större kruka. Lossa lite i rotklumpen innan du planterar om, det stimulerar till ny rotbildning och rötterna får också lättare att bre ut sig i den nya jorden.

Ser växten risig och förvuxen ut, eller har grenar som saknar blad kan en beskärning göra underverk. Passa också på att binda upp växter som behöver stöd.

Januari och februari: Njut av trollhassel

Det finns buskar som överraskar med både blomning och väldoft trots vinterkyla. Rufsiga trollhasseln, Hamamelis, charmar med sin spretiga frisyr och oemotståndliga parfym. Det finns flera arter och inom dem sorter som blommar i olika färger.

Hybridtrolhasseln, Hamamelis x intermedia 'Primavera' är en av dem. Den kan slå ut redan i december, blir det kallt stannar den upp och fortsätter blomma igen när temperaturen känns rätt. Härdig till zon 3.

Glöm inte dahliaknölarna i januari och februari

Glöm inte bort att inspektera dina övervintrande dahliaknölar i januari eller februari.

Titta till dahliaknölarna som ligger i vinterförvaring. Det har gått ett bra tag sedan de grävdes upp och nu kan de ha börjat torka. Spreja dem med vatten och plocka också bort knölar som börjat mögla.

Annons