Trädgårdskalender november-december: Hjälp småfåglar och köldstratifiera

Delad bild. Till vänster: Gräv ner sådder under snö för att köldstratifiera. Till höger: En fågel äter i trädgården under vintern.

Foto: Anders Kronborg/Anni Jähde

Under årets slut ska frön väckas med hjälp av kyla, trädgården ska pyntas inför julen, klätterhortensian ska klippas ned och småfåglarna ska få mat. Så här gör du!

Så köldstratifierar du frön

En del frön ligger i djup vila som måste brytas med en period av kyla, köldstratifiering, för att det ska gro.

Fröer redo att sås för att köldstratifieras.

Foto: Anders Kronborg

  • Så fröna som vanligt i krukor med såjord. Vattna igenom jorden och låt krukorna stå inomhus ett par dagar så att fröna säkert drar åt sig fukt.

Se också: Så gör du egen fågelmat

Så gör du egen fågelmat
0:43

Efter reklamen: Så gör du egen fågelmat

(0:43)

Slå på ljud
Gräv ner krukorna under ett lager snö.

Foto: Anders Kronborg

  • Strö ett lager perlit överst i krukorna. Det hjälper till att balansera fuktigheten i jorden och gör att den inte möglar så lätt. Gräv ner krukorna utomhus på skyddad plats. Jorden i krukorna ska vara i samma nivå som den omkringliggande jorden.
Isolera sådderna med snö när du köldstratifierar.

Foto: Anders Kronborg

  • Sådderna behöver isoleras mot stark kyla, de ska inte stå kallare än ett par minusgrader , upp till 8 plusgrader brukar fungera. Lägg därför över snö, granris, juteväv eller bubbelplast som skydd.

Köldstratifiera frön i kylskåpet

Låt fröna suga upp vatten i en plastpåse med fuktad vermikulit, fin sand eller vitmossa. Efter ett par dagar i rumstemperatur placeras påsen i kylen för stratifiering under 5-8 veckor. Så sedan i krukor som vanligt.

Pynta naturligt i trädgården i vinter

Inget är finare än det natur och trädgård erbjuder. Bind kransar och dekorera med det du själv kan plocka.

Mata fåglarna i trädgården under november och december

En fågel äter från ett snöre med frön och äpplen i trädgården.

Foto: Anni Jähde

Fyll fågelmataren med frön och satsa gärna på egenhändigt gjord fågelmat. Uppträdd på tråd blir den både dekorativ och lockande för fåglarna.

Beskär klätterhortensian i november och december

Med tiden kan en klätterhortensia bli väldigt yvig och behöva en ansning. Klätterhortensian tillhör kategorin "blödande" växter och bör klippas sent på året. Man går till väga på samma sätt som med de flesta andra vedartade träd och buskar.

Rosbuskarna ska skyddas under vintern

Rosorna vill ha rejäl hög jord runt fötterna, det är bästa isoleringen. Planteringsjord på säck eller kompostjord går bra. Skotta gärna lite snö över också.

Ovan jord kan rosorna skyddas med granris och/eller juteväv. Stamrosor är extra känsliga vid ympstället, som ser ut som en knöl, på stammen under kronan. Vira runt isolering där, gärna juteväv och bubbelplast.