Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Trädgårdens sju värsta miljöbovar – och lösningarna

16 mar, 2018 
Karin Hylander
En person plockar upp sticklingar ur jorden.
Att en trädgård ska vara grön är självklart. Men är den alltid miljövänlig? Vi lyfter fram trädgårdens miljövärstingar i solljuset och tipsar om vad du kan göra åt dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det viktigaste för den som vill göra sitt trädgårdsliv grönaste är planering. Att ständigt göra om ger till exempel en onödig miljöbelastning. Nu är det dock så fiffigt ordnat att en miljövänlig trädgård varken är dyrare eller mer arbetskrävande än en miljöovänlig. Det kräver bara ett lite annorlunda tänk. – Förändringen ska inte vara en uppoffring utan något som gör livet skönare. Målet är mera tid i hängmattan, säger Per Bengtsson, biolog hos Naturskyddsföreningen.

Se också: Därför är alla rädda för växten parkslide – och så gör du om du drabbas

Därför är alla rädda för växten parkslide – och så gör du om du drabbasBrand logo
Därför är alla rädda för växten parkslide – och så gör du om du drabbas

Per har hjälpt oss vaska fram de värsta miljöbovarna i trädgården. Dessutom tipsar han om hur man blir av med dem och kan njuta med gott samvete av sin plätt på jorden.

1. Trädgårdsmöblerna

Stolar lutade runt ett bord.
Tropiska trädslag är en miljöbov man bör undvika.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Problemet: Möbler i tropiska trädslag som teak, mahogny och jakaranda innebär ofta att regnskogen, ”jordens lungor”, skövlas. Efter sig lämnar skogsbolagen en utarmad mark, där det är svårt att få något annat att växa. Regnskogsträ från plantager är inte alltid bättre. Plantagerna har ofta ersatt naturlig skog.

Annons

Att importera regnskogsträ till skogsrika Sverige innebär dessutom långa och onödiga transporter.

Utemöbler i aluminium och konstrotting är heller inga bra miljöval. Konstrotting är ju plast och alltså svårt att återvinna och inte förnybart. Aluminium är beständigt med mycket energikrävande att framställa.

Lösningen: Vårda de möbler du har! Behöver du köpa nya? Välj då i första hand möbler tillverkade i furu och sköt sedan om dem väl så att de håller länge.

Köper du ändå utemöbler av importerat trä ska du se till att virket är FSC-märkt.

2. Virket

Regn faller på ett trädäck.
Undvik tryckimpregnerade material.

Problemet: Tryckimpregnerat trallvirke för några ynka kronor löpmetern är inget fynd – det är ett sätt att sprida onödiga gifter i trädgården. Samma sak gäller tryckimpregnerade stolpar och staket och pallkragar att odla grönsaker i.

Annons

Även om kreosot och arsenik inte längre används i virke innehåller det tryckimpregnerade träet miljöfarliga ämnen, exempelvis koppar (vilket märks igenom att det grönfärgar virket).

Uttjänt tryckimpregnerat virke är klassat som miljöfarligt avfall.

Lösningen: Bygg altandäck, sandlådan och dina egna trädgårdsmöbler i rötbeständiga träslag som lärk, kärnfuru eller ek.

När det gäller odlingsbänkar kan man fråga efter kantstött och fuktskadat virke i brädgården. Det kan man ofta få billigt och sedan olja in med en giftfri träolja, så håller det länge trots jordkontakten.

3. Bekämpningsmedlen

Problemet: Glyfosat – det aktiva ämnet i exempelvis ogräsmedlet Roundup – dödar alla växter det kommer. kontakt med. När det används på hårdgjorda ytor och grusgångar binds inte substansen i marken utan sköljs ner i vattendrag och dagvattenbrunnar. I undersökningar har man hittat glyfosat i slam och avloppsvatten från områden med många trädgårdar.

Annons

Bekämpningsmedel mot ohyra innebär ett hot mot bin och biologisk mångfald i trädgården, och vem vill äta hemodlade jordgubbar och potatisar med bekämpningsmedelsrester i?

Lösningen: Anlägg grusgångar och planera på ett sätt så att man lätt kan ogräsrensa ytan med skyffeljärn.

Ogräsättika, varmvatten och ångdusch är alternativa medel i kampen mot ogräsen. Bladlöss på rosorna bekämpas bäst med såpvatten, gärna med en skvätt vodka i duschflaskan!

Gynna naturens egna skadedjursbekämpare. Igelkottar äter sniglar och även i många fall mördarsniglar. Samodling av olika växter kan minska skadedjursangrepp.

4. Poolen

En pool syns mellan träd.
Satsa på en damm i trädgården hellre än en swimming pool.

Problemet: En luft-/vattenvärmepump slukar mer energi än man kan tro. Vattenrening med hjälp av klortabletter är inte miljövänligt. Klor är giftigt för vattenlevande organismer.

Annons

Lösningen: Värm vatten med solvärme, exempelvis genom ett system med svarta gummislangar på garagetaket. Satsa på vattenrening med UV-ljus istället för klor.

Eller, ännu bättre, bygg en damm åt grodor, paddor, fåglar och smådjur i din trädgård istället för ett hemmaspa eller en pool! Det är ett jättebra sätt att få biologisk mångfald i trädgården.

5. Gräsmattan

Problemet: Den motordrivna gräsklipparen är trädgårdens i särklass värsta miljömonster. Vill man ha gräset frodigt och gräsmattan fri från mossa och ogräs krävs ofta en rejäl dos gödsel och bekämpningsmedel.

Lösningen: Satsa på en eldriven klippare eller handjagare. Acceptera lite klöver och mossa, längre fram på säsongen brukar gräset ta över.

Men framförallt: Minska ytan och anlägg en äng istället, gärna med hjälp av ”lokalodlade” fröer som du samlar i dikesrenar på sensommaren. En blommande äng ska vara mager. Gödsla den aldrig men slå den gärna med lie ett par gånger under säsongen och räfsa sedan undan höet så att inte näringen återförs till jorden. Ängen gynnar humlor, fjärilar och solitärbin, som sedan bjuder på ”naturens gratistjänster” genom att pollinera bärbuskar och fruktträd.

Annons

6. Fliten

Problemet: En välstädad trädgård har ofta mindre biologisk mångfald än en mer naturlig och ”stökigare”. Allt som kan köpas och anläggas i en trädgård innebär transporter och också ofta en energiåtgång i tillverkningen och ett avfallsproblem i slutändan.

Lösningen: Igelkottar gillar löv- och rishögar, fåglar gillar täta buskage och maskar gillar gammalt gräsklipp och nerfallna blad, som de kan använda till jordförbättring. Att låta några nässlor gå i blom i ett hörn av trädgården gynnar påfågelögon och nässelfjärilar. Ligg kvar i hängmattan!

7. Jord och gödning som miljöbov

En person omplanterar sina sådder.
Undvik att köpa jord i så stor utsträckning som möjligt.

Problemet: Jord i påse transporteras ofta långt. Torv är en icke förnybar resurs. Konstgödning läcker ut i hav och sjöar och orsakar övergödning samt kräver massor av energi när det produceras. Med konstgödsel tillförs jorden varken mikroorganismer eller mullämnen.

Annons

Lösningen: In med kretsloppstänkande! Det är svårt att helt undvika köpejord men genom att göra sin egen jord och använda hushållskompost som jordförbättring minskar man transporterna och torvbrytningen.

Använd gräsklipp som marktäckare. Det tillför kväve, gör jorden lucker, hämmar ogräset och minskar avdunstningen så att man inte behöver vattna så mycket. Höns i trädgården ger bra gödsel liksom nässelvatten, som man får om man lägger en rejäl bunt nässlor i blöt i en hink vatten och låter stå några dagar. Rör om emellanåt och spä med vatten när du använder det!

Av Karin Hylander

Annons